Dyr tillväxt inom surfplattor

IOT snabbast växande för Intel

Bild: EdWare1/Flickr

Vill man få bevis på att Internet of Things, IOT, växer kan man titta på Intels senaste årsrapport.

Publicerad Uppdaterad

Internet of things må vara ett av de mindre affärsområdena för Intel, men det är det område som under 2014 vuxit snabbast. Det omsatte under perioden 2,1 miljarder dollar, vilket motsvarar en tillväxt med 19 procent jämfört med helåret 2013. Även affärsområdets resultat ökade, från 0,55 miljarder dollar till 0,62 miljarder dollar.

Intel slog även sin ursprungliga prognos på skeppade chip för surfplattor, med sammanlagt 46 miljoner skeppade plattor. Men affärsområdet Mobile And Communications, där just chip till surfplattor ingår, backade rejält under det gångna året. Omsättningen minskade nämligen från 1,3 miljarder dollar under 2013 till 0,2 miljarder dollar under 2014. Samtidigt uppgick förlusterna till 4,2 miljarder dollar, upp från 3,1 miljarder dollar ett år innan. En del av förlusterna handlar om att Intel subventionerar utrustningen på enheter med Intel-processorer.

Tillväxten inom Internet of Things och i de övriga affärsområdena, inklusive inom det tidigare nedåtgående PC-området, bidrog till att Intel redovisar en omsättningsökning med sex procent till 55,9 miljarder dollar för helåret 2014 och en ökning av resultatet med hela 22 procent till 11,7 miljarder dollar.