Mer multitasking och Notes överallt

Ipad OS 15 får mycket från Ios och bättre mutlitasking

Med Ipad OS 15 får Ipad en del av de nyheter som introducerades redan i Ios 14 förra året, men mer anpassat för Ipad.

Publicerad Uppdaterad

Hemskärmen i Ipad OS kan nu ha widgets utplacerade och då handlar det om widgets som dessutom här finns i större format, anpassade för Ipads större skärm.

Dessutom kommer Appbiblioteket til Ipad, så att du hittar alla dina appar på ett ställe, även om du valt att inte ha den visade med sin ikon på hemskärmen. 

Ny förbättrad multitasking

En ny ikonrad visas numera i toppen på en app för att du enklare ska kunna starta delad skärm. Du väljer där vilken visning din första app ska ha och sedan visas hemskärmen så du kan välja vilken appen är som du vill använda tillsammans med den första. Dessutom kan du öppna till exempel en specifik flik i webbläsaren eller ett mejl från Mail i ett separat fönster. De här fönstrena ka du sedan minimera till vad Apple kallas Shelf, eller Hyllan. 

Notes överallt

Anteckningar gör entre som en ständigt tillgänglig systemfunktion. Genom att svepa in från nedre hörnet av skärmen kallar du på Notes-appen. Då kan du ta en så kallad Quick Note och då vet Notes vilken app du använder. Är du i Safari kan du enkelt hitta tillbaka till den webbsida du var på och integrera information från den i din anteckning. Genom att svepa anteckningen ner till hörnet igen får du hela skärmen till det du gjorde innan och alla anteckningar samlas som vanligt i Anteckningsappen. 

Vidare kan du sedan tidigare dela dina anteckningar med andra användare och nu kan du tagga personer via mentions så att de kan svara på frågor du har. Du kan även tagga ämnen så att du själv hittar bland dina anteckningar.

Vidare kommer Översättningsappen från Iphone till Ipad och den kan översätta såväl text som röst till olika språk, dock ej svenska ännu.

Ipad OS släpps som beta för utvecklare idag och släpps sedan skarpt i höst.