Stage Manager

Ipad Os 16 får fönster

Apple sällar sig i och med Ipad Os 16 till tillverkare som Samsung med att ha ett mer datorlikt läge på sina surfplattor.

Publicerad Uppdaterad

Stage Manager kallar Apple det som i praktiken innebär att Ipad får ett fönstersystem, och det ska sägas med en gång att funktionen bara kommer att vara tillgänglig på Ipads med M1-plattformen, det vill säga senaste Ipad Pro och Ipad Air.

Slår man på Stage Manager får man ett läge där man kan dra i hörnet på en app för att ändra appens storlek och i praktiken förvandla den till ett öppet fönster. Du kan ha flera appar öppna på det viset, upp till 8 appar ska kunna köras samtidigt, och de kan ligga i delvis överlappande fönster. Systemet ska känna av när du flyttar ett fönster och även flytta på bakomliggande fönster på ett smart sätt. I vänster kant ser du små miniatyrer av senast använda appar infällda, och i botten har du aktivitetslisten med snabbgenvägar.

Du kan även koppla in en extern display, och dår då en större arbetsyta där du kan lägga fönster, precis som på en dator.

Du kan även skapa grupper med 2-4 öppna fönster som blir en egen flik i flervalsmenyn, om du har ett par appar du ofta arbetar med tillsammans. Funktionen kommer till Ipad Air och Pro med M1, och förstås eventuella kommande Ipads med M1 eller det nya systemchippet M2, med Ipad Os 16 som blir tillgängligt i höst.