Stor och liten

Ipad Pro: Penna och fysiskt tangentbord

Ipad Pro för proffsen och en ny version av Ipad Mini stod på menyn för Apple ikväll.

Publicerad Uppdaterad

För er som hoppats på en ny ”vanlig” Ipad under kvällens event får vi nog göra er besvikna. Jättestor och liten fick vi i alla fall.

Ipad Pro
Precis som spekulerat kom så äntligen Ipad Pro med 12,9 tum stor skärm. Enheten blir inte lika knasdyr som tidigare rapporterat, utan vi snackar om 799 respektive 949 dollar för wifi-modellen med 32 eller 128 gigabyte lagring. Vill du ha LTE med finns 128 gigabyte-modellen med det för 1079 dollar.

Enheten i sig väger in på ändå rätt nätta 723 gram för LTE-modellen (dra av tio gram för den enklare varianten). Skärmen i sig landar på 264 pixel per tum, eller helt enkelt 2732x2048 pixel. Däremot återfinns inte force touch med i det hela.


Hela enheten landar på 6,9 millimeters tjocklek, samtidigt som Apple byggt in bättre högtalare än tidigare och på insidan hittar vi Apples A9x-chip, som ska leverera två gånger kraftfullare grafik och 1,8 gånger snabbare processor än Ipad Air 2. Apple själva hävdar att det är tillräckligt för att utklassa en stor del av moderna PC-datorer.


Langar du på 99 dollar på prislappen får du en Apple Pencil också. Det är en batteridriven penna som ökar på precisionen genom att kommunicera med Ipad Pro och den känner av såväl olika hårda tryck som vinkel mot skärmen. Batteridriften hanteras med en Lightning-kontakt som plockar ström från Ipaden själv och 15 sekunders laddning ska ge drift i en halvtimme. Fulladdad räcker batteriet i tolv timmar.


För ytterligare 169 dollar (det vill säga mer än Microsoft tar för motsvarigheten till Surface-plattan) får du ett Apple Smart Keyboard. Tangentbordet dubblar som fodral till plattan och dockas in genom en specialkontakt på plattan och skalet används för att ge dig en vettig vinkel vid skrivande. Tangentbordet i sig är 3,2 millimeter tjockt, men ska enligt Apple ge fullgod skrivkänsla ändå. Tillsammans med snabbgenvägar på skärmen ska tangentbordet utöka funktionaliteten ytterligare i de appar som stödjer det.

Utöver att Apple pratade om två appar på skärmen samtidigt (som Ipad Air 2 klarar också) är det dock tillbehören som särskiljer Ipad Pro mest från sina mindre syskon. För er som hade hoppats på USB-C, någon slags USB alls, Force Touch, OSX, Pro-specifika funktioner i Ios eller något av allt annat det ryktats om under åren får helt enkelt känna er besvikna. 

I staterna släpps enheten under november, Sverige har ännu inga officiella priser eller datum.

Ipad Mini 4

Apple lanserade även Ipad Mini 4, med 18 % tunnare formfaktor på 6,1 millimeter totalt. Chippet som sitter i är fjolårets Apple A8, vilket åtminstone gör det möjligt att köra två appar på skärmen samtidigt.

Utöver tunnare design och det något uppdaterade chippet är dock nyheterna inte allt för många mot fjolårets Ipad Mini 3.

Priserna börjar på 3 795 kronor och går upp till 6 895 kronor beroende på om du vill ha 16, 64 eller 128 gigabyte lagring och om du bara vill ha wifi-uppkoppling eller även vill slanta för LTE-modem inbyggt. Ipad Mini 4 går att beställa här i Sverige redan nu.