https://www.mobil.se/nyheter/jobbar-apple-med-en-ipad-pro
527562
Nyheter
Reflektion

Jobbar Apple med en Ipad Pro?

Kvällens Apple-event förde med sig ett fåtal överraskningar, men namngivningen är mest intressant.

Det ryktades tidigare om ett suspekt Ipad-chassi med extra portar på. Något sånt fick vi inte se idag och även om Ipad verkligen hade behövt det visades inte heller någon ny version av Ios 7 upp. Delar av Ios, främst bildappen, känns allt annat än anpassade efter Ipads skärm och det finns en hel del funktioner som surfplattan skulle kunna ha nytta av som inte kom med i Ios 7… Eller det känns snarare som om Ipad glömdes bort när det kom till nya funktioner i Ios 7. Fler konton kan väl inte vara så bekymmersamt att fixa bland annat och till att börja med?

Så ikväll presenterade Apple nya Ipads. Ipad Mini heter numera Ipad Mini med Retina-skärm och Ipad 5 heter Ipad Air. Tunnare, lättare och med lite mer kräm inuti. Men det är fortfarande samma A7-chip som i Iphone 5s, vilket är lite av ett steg bort för nya Ipads som annars brukar ha ett ”x” i slutet av modellnamnet för att påvisa lite fetare hårdvara. Och så var det den där namngivningen.

Air är ju Macbook-namnet för de lite lättare datorerna, med både lättare vikt och lättare specifikationer. Kan det vara så att vi kan vänta oss en Ipad Pro under nästa år? I så fall med fler funktioner i Ios, A7x-chip, lite kraftigare mått och kanske en USB-port eller Thunderbolt nere i botten? För om vi ska vara ärliga så har Ipads (och mer eller mindre varenda Androidplatta med för den delen) gått på linjen med lättare och tunnare form och kraftigare hårdvara, inte åt något egentligt nytt håll. Vi fick en videosamtalskamera i Ipad 2 och högre upplösning i Ipad 3, men sedan dess har det ju egentligen inte tillkommit något nytt i funktionsväg. Något kvällens lansering visade även den då den största nyheten var ytterligare en tunnare form.

Det skulle kunna sammanstråla med den beryktade 13-tumsversionen av Ipad, eller viskningarna om att Apple jobbar på någon slags hybridhistoria mellan Ios och OSX. Att Apple för mer eller mindre första gången på väldigt länge pratat om att de har många nya produkter på väg under 2013, men även under 2014 känns lite som att det talar för saken också.

Det skulle visserligen kunna innebära någon slags förvirrat mellanting mellan en Macbook och en Ipad, som kanske skulle skapa mer oreda än nytta. Men samtidigt känns det lite som att surfplattan behöver utvecklas åt något håll för att faktiskt komma någon vart. Att inkräkta på riktiga datorer och deras förmåga att utföra ”riktigt jobb” känns som det mest logiska steget.

Och helt orelaterat till ovanstående. Vart tusan är de fysiska spelkontrollerna till Iphone och Ipad någonstans? Har Logitechs maskiner skurit sig eller är det ytterligare något vi ska kika efter tillsammans med en ny Apple TV i början av nästa år?