Mjukvaran ska vara avaktiverad

Iphone 11 påstås ha hårdvara för omvänd laddning som är avstängd

Inför Apples stora Iphone-presentation förra veckan förekom intensiva rykten om att samtliga nya modeller skulle ha stöd för omvänd trådlös laddning. Men av den saken bidde det intet.

Publicerad Uppdaterad

Omvänd trådlös laddning, det vill säga möjligheten att ladda upp andra enheter med Qi-laddning genom att placera dem mot bakstycket på exempelvis en telefon, är inget nytt fenomen. Faktum är att Huawei lanserade funktionen redan med sitt flaggskepp Mate 20 Pro förra hösten. Det är onekligen en rätt smart funktion, och flera andra tillverkare har sedan dess hakat på. Inte minst Samsungs Galaxy S10 och Note 10 har båda stöd för omvänd laddning. Därför var det väl ingen som direkt höjde på ögonbrynen när det kom uppgifter om att även Apple stod i begrepp att förse sina nya telefoner med samma finess. Men Iphone 11-lanseringen kom och gick och ingenting nämndes om saken. Och nu kommer uppgifter från den ofta korrekt informerade techläckaren Sony Dickson om att samtliga nya Iphone-modeller har stöd för omvänd trådlös laddning, men att det av någon anledning är avaktiverat. 

Måste ha avaktiverats sent

Om uppgifterna stämmer, och samtliga telefoner som går ut till försäljning verkligen har den növändiga hårdvaran, så innebär det förstås att Apple måste ha valt att slopa finessen i allra sista sekunden. Den ofta korrekt underrättade Apple-analytikern Ming-Chi Kuo hävdar att Apple möjligen kan ha övergivit konceptet då ”laddningseffektiviteten inte mött de krav som Apple har”. Vi lär få veta huruvida saken stämmer eller inte inom den närmaste framtiden, då de första hårdvaruexperterna plockat isär och dissekerat hårdvaran i de nya telefonerna. 

Källa