Bort med ström- och volymknappar

Iphone 15 kan få färre fysiska knappar

Motorer kan komma att lura användaren att det finns fler knappar än mobilen faktiskt har.

Publicerad Uppdaterad

Det är analytikern och läckaren Ming-Chi Kuo som har gått ut med informationen att nästa års mer avancerade modeller av Iphone, vilket borde syfta på Iphone 15 Pro-modeller, kan komma att förlora knapparna för att höja och sänka volymen plus strömknappen på sidan. 

Dessa skulle istället komma att ersättas av ”solid state-knappar” som registrerar tryck men utan att vara fysiska knappar, medan vibrationsmotorer på mobilens sidor ska ge uppfattningen att användaren fortfarande trycker på vanliga knappar.

En av anledningarna till att byta till den här tekniken är att de skulle leda till mer hållbara mobiler, eftersom det skulle bli färre möjligheter får fukt och skräp att tränga in i mobilerna.

Det har även ryktats om att Apple har planer på att av samma anledning ta bort ladd- och dataporten (Lightning eller usb C) för att enbart gå över till trådlös laddning. Redan med den befintliga Iphone 14 har man i USA släppt modeller som saknar möjligheten att använda fysiskt sim-kort och enbart använder e-sim, vilket har eliminerat luckan för sim-kort.

Enligt Kuo finns det även tillverkare av Android-mobiler som överväger att byta teknik till solid state-knappar, men går inte in på vilka det kan handla om.

Källa