Apples nya prestandamodell

Iphone 5s: Vi har klämt på toppluren

Mobil var på plats i Australien när Iphone 5s släpptes på fredagen 20 september.
Är det en Iphone 5c? Nä, det här är Iphone 5s iklädd ett nytt skal.
Apple har fått mycket uppmärksamhet för den guldfärgade modellen av Iphone 5s. Telefonen som Mobil har lagt vantarna på är dock i en kulör som Apples pr-avdelning kallar space grey, det vill säga "rymdgrå".
En av de stora nyheter finns vi längst ned på telefonen ...
... Nämligen en biometrisk sensor i form av en fingeravtrycksläsare.
Med fingeravtrycksläsaren går det till exempel att genomföra köp i App Store utan att använda din Apple Id-kod.
Iphone 5s har - precis som Iphone 5 och 5c - en skärm på 4 tum.
En annan nyhet är att Iphone 4s kan spela in slow-motion-klipp med 120 bildrutor i sekunden i 720p-upplösning.
Kameran på Iphone 5s har precis som på Iphone 5 en upplösning på 8 megapixel. Men till den nya modellen har sensorytan ökats med 15 procent. Dessutom har bländaren växt från 2,4 (Iphone 5), till 2,4 (Iphone 5s). En annan intressant nyhet är att Iphone 5s fått en ny blixt med två ljusdioder. Den ena är vit, medan den andra är bärnstensfärgad vilket uppges ge en neutral ton och rätt intensitet i färgerna.

Apple har precis släppt Iphone 5s i utvalda delar av världen. Mobil har klämt på den nya toppmodellen, och imponeras av fingertrycksavläsaren samt telefonens slow-motion-funktion.

Publicerad Uppdaterad

SYDNEY. Apples lanseringsschema och tidsskillnader gör att Australien är dit man ska åka för att vara först med nya Appleprylar. Mobil var på plats i Sydney när Iphone 5s och Iphone 5c vid släppet av lurarna, som skedde natten mot fredag svensk tid.

Så bra är fingeravtrycksläsaren

En av stora nyheterna som Iphone 5s bjuder på är fingeravtrycksläsaren som är placerad på platsen där vi sedan tidigare hittat hemknappen på gamla Iphone-modeller.

Apple hade förberett butiksexemplaren av Iphone 5s med en särskild app som var tänkt att visa upp fingeravtrycksläsaren fördelar. Men när jag själv får min Iphone 5s i handen och kan testa att lära den mina fingrar fungerar detta bättre än i affärens testapp. Det tar visserligen ungefär 20 fingeravtryck för att telefonen ska lära sig ett av dina fingrar, men sedan fungerar det i alla fall i nio fall av tio att läsa av problemfritt.

I början glömmer jag bort att telefonen har fingeravtrycksläsare och trycker av gammal vana den fyrsiffriga koden, men man vänjer sig efter ett tag och låter istället fingret vila på hemknappen den sekund som det tar att läsa av fingeravtrycket.

Effektivt slow-motion-läge

Ska man skilja ut något mer som är speciellt på riktigt i Iphone 5s är det kameran och då är det slow-motion-läget som skiljer ut sig mest. Jag har testat det på ett par olika motiv under Sydney Marathon och det ger onekligen en effektiv visning av snabba rörelser. 

Mest effektivt har det varit när jag kunde filma en fågel som flög iväg och tittar man på stillbilder har kameran klara fördelar jämfört med flregångaren även där. 

Den har inte särskilt mycket mer att ge om man tittar på bilder tagna i sämre ljusförhållanden, men om du vid de tillfällena använder blixten istället så gör den tvåfärgade blixten i 5s klar skillnad eftersom den känner av färgtemperatur och och anpassar sig därefter. 

Nyfiken på Iphone 5c? Ni kan läsa våra första intryck av Apples färgglada lur här.