Till historieböckerna

Iphone 6 bakom Apples rekordkvartal

Foto: Omar Jordan Fawahl/Flickr

Men Ipad-försäljningen fortsatte dala – och Apple Watch och Apple Pay blir fortsatt hemliga.

Publicerad Uppdaterad

På måndagen presenterade Apple, som tillämpar brutet räkenskapsår, resultatet för sitt fjärde kvartal. Det var en rapport som bjöd på glädjesiffror vilka vida överskred Wall Streets förväntningar, inte minst tack vare företagets nylanserade telefoner.

Analytikernas förväntningarna på Apples intäkter låg på 286 miljarder kronor, men blev närmare 303 miljarder kronor (42,1 miljarder dollar). Nettovinsten landade på 61 miljarder kronor (8,5 miljarder dollar). Samma period förra året hamnade intäkterna runt 270  miljarder kronor (37,5 miljarder dollar) och nettovinsten på 54 miljarder kronor (7,5 miljarder dollar).

Iphone 6 boostade försäljningssiffrorna
Trots att Iphone 6 och Iphone 6 Plus endast hunnit säljas under en vecka när Apple den 30 september stängde räkenskapsböckerna bidrog de nysläppta modellerna stort till företagets starka försäljning. Även äldre modeller sålde enligt Apple bra och totalt såldes 20 procent fler telefoner än samma period förra året.

– Räkenskapsåret 2014 var ett för historieböckerna, med bland annat vår största Iphone-lansering någonsin med Iphone 6 och Iphone 6 Plus, konstaterar Apples vd Tim Cook i ett pressmeddelande.

Ipad fortsätter falla
Detsamma kan inte sägas om försäljningen av Ipads, vilken för tredje kvartalet i rad fortsatte att dala och landade på 12,3 miljoner sålda surfplattor. Under andra kvartalet var siffran 16,4 miljoner och tredje stannade den på 13,3 miljoner. Nylanserade Ipad Air 2 och Ipad Mini 3 bjöd inte på några revolutionerande funktioner och frågan är hur länge Tim Cook kan fortsätta att hävda att den vikande försäljningen bara är en tillfällig inbromsning.

Hemliga siffror på klockor och betalsystem 
I och med att Apple Watch släpps först nästa år fanns inga försäljningssiffror på Apples smarta klocka – och kommer inte att göra det i framtiden heller. Musikspelaren Ipod tas nämligen bort som egen kategori i rapporterna och integreras i nya kategorin "Övriga produkter", till vilken Apple Watch och nuvarande kategorin "Tillbehör" adderas. Apple Pay, som släpptes på den amerikanska marknaden samma dag som kvartalsrapporten presenterades, hamnar i nya kategorin "Tjänster" tillsammans med nuvarande kategorin "Itunes/Mjukvara/Tjänster". Kort sagt: inga separat redovisade siffror för Apple Watch och Apple Pay.

– Det kan komma att ändras i framtiden. Jag har inte bråttom att redovisa en massa siffror på Apple Watch i och med att våra konkurrenter kommer att titta på dem, sa Tim Cook under en analytikerkonferens.

Apple Pay mördande bra?
Affärsmodellen för Apple Pay och avtalen med kortföretag och banker vägrade också Apple-vd:n att avslöja, men framhöll att teknologin som inte sparar några kunduppgifter, som en stor konkurrensfördel vilken också kommer driva försäljningen av Iphones.

– Vi tror att det är en dödarfunktion som folk vill ha, sa Tim Cook.

Källa