Medicinsk app testas av sjukhus

Iphone-app ska kunna upptäcka hudcancer

Dermoscreen-appen kan hjälpa läkare att upptäcka hudcancer.

Med hjälp av en Iphone, ett specialanpassat dermatoskop och appen Dermoscreen ska läkare kunna få hjälp att upptäcka hudcancer.

Publicerad Uppdaterad

Dermoscreen är en app som ännu är i utvecklingsstadiet och som är tänkt att hjälpa läkare att göra medicinska bedömningar av hudförändringar, för att kunna upptäcka om det handlar om hudcancer eller inte.

Dermoscreen är framtagen av en professor vid University of Houston, USA, och testas nu för fullt bland annat av M.D Anderson Cancer Center vid universitetet i Texas, vilket är ett av USA:s främsta sjukhus för cancerbehandling.

Dermoscreen-appen används tillsammans med ett specialanpassat dermatoskop, vilket är en sorts förstoringslins som monteras vid kameran på telefonen. Tillbehöret kostar runt 500 dollar. De tester som har gjorts av appen hittills har visat att appen gjort rätt bedömning i 85 procent av fallen, när det gäller att identifiera om hudfläckar är av cancertyp eller inte.

Fler användningsområden

Den hudcancertyp som Dermoscreen är anpassad för heter malignt melanom, men forskning pågår även för att dermatoskopet och mobilappen ska kunna användas för att kunna upptäcka också burulci ulcer. Det är en bakteriesmitta som orsakar stora sår i huden och som förekommer främst i tropiska områden i världen.

Den amerikanska medicinska forskningsmyndigheten NIH (National Institutes of Health) har bidragit med över motsvarande 2,5 miljoner kronor i anslag för att utöka appens funktionalitet till att kunna upptäcka även denna sjukdom.

Källa