Var sena även med 3G och 4G

Iphone med 5G-stöd dröjer till 2020, hävdar källor

Någon Iphone med 5G är inte aktuell under 2019, utan kommer tidigast att dyka upp 2020. Det hävdar källor med insyn i Apples planer på området.

Publicerad Uppdaterad

Apple har – tvärt emot vad många ofta vill göra gällande – aldrig varit mycket för att hoppa på de senaste tekniktrenderna. Undantagen är den som man själva tagit fram. Man var till exempel förhållandevis sena med att implementera stöd för 4G, och nu tycks man ta det precis lika lugnt med 5G. Ja, åtminstone om man får tro källor med insyn i Apples planer som affärspublikationen Bloomberg pratat med. Enligt dem kommer en Iphone med 5G att vara aktuell tidigast under 2020. Huruvida det blir en så kallad ”deal breaker” för kunder i vissa delar av världen återstår att se. Men att konkurrenterna ligger i startblocken för 5G-revolutionen står sedan tidigare klart, och många Android-tillverkare förväntas släppa telefoner med 5G-stöd redan tidigt under 2019. 

Qualcomm-bråket kan ha avgjort

Anledningen till att Apple tidigare hållit tillbaka med stöd för ny nätverksteknologi har varit att man väntat sig täckningsproblem. Det har med facit i hand förvisso visat sig stämma också, och Apple tycks så här långt inte direkt ha förlorat kunder genom att ha en avslappnad inställning till nya standarder i mobilnät. Den här gången finns dock ytterligare en aspekt som kan ha spelat in, och det är bråket med den tidigare modemleverantören Qualcomm, som ligger långt framme när det handlar om just 5G. Enligt källorna lär det bli Intel som får förtroendet att leverera 5G-modem till Apple när det är dags, något som dock självfallet kan komma att förändras under resans gång. Utbyggnaden av världens 5G-nät förväntas intensifieras redan under 2019, men i stora delar av världen förväntas näten inte vara driftsatta i större skala förrän framåt just 2020 eller 2021. 

Källa