Inget slutgiltigt beslut taget ännu

Iphone-modeller hotas av importförbud i USA

Den amerikanska handelskommissionens domare Mary Joan McNamara anser att Apple har inkräktat på patent tillhörande Qualcomm och rekommenderar nu att vissa Iphone-modeller beläggs med ett importförbud i USA.

Publicerad Uppdaterad

Temperaturen stiger nu ett snäpp i patentstriden mellan Apple och den amerikanska chipptillverkaren Qualcomm. Detta då den amerikanska handelskommissionens domare Mary Joan McNamara nu har kommit med rekommendationen att vissa Iphone-modeller ska beläggas med ett importförbud i USA. McNamara menar nämligen att Apple gjort sig skydligt till patentintrång. Det handlar inte om något slutgiltigt beslut, utan om en rekommendation, och nu ska handelskommissionen granska saken närmare innan man tar ett beslut. Men det är fortfarande ett tufft slag för Apple, som så sent som tidigare i mars fanns skyldiga till att ha inkräktat på tre olika Qualcommpatent. Ett eventuellt importstopp skulle omfatta vissa Iphone-modeller med Intels modemchipp. 

En riktigt röra

Patentstriden mellan Apple och Qualcomm tog sin början för drygt två år sedan, då Apple stämde Qualcomm på en miljard dollar i ett ärende som gällde licensieringskostnader. Sedan dess har stridern rasat och förgrenat sig i en näst intill oöverskådlig härva av stämningar hit och dit från de båda bolagen. På vissa håll i världen har Qualcomm varit mer framgångsrika, medan Apple har vunnit strider på andra håll. Relationen mellan de båda bolagen är idag så frostig den bara kan bli och Apple har sedan en tid tillbaka använt enbart Intel som modemleverantör. Huruvida rekommendationen leder till ett verkligt importstopp återstår nu att se. 

Källa