Sent på bollen

Iphone påstås få skärmbaserad fingeravtrycksläsare 2021

Skärmbaserade fingeravtrycksläsare är gamla nyheter på Androidsidan. Men Apple sägs vara på gång med teknologin först om två år.

Publicerad Uppdaterad

När det handlar om Androidtelefoner så har skärmbaserade fingeravtrycksläsare funnits sedan 2017, och även om det fortfarande är långt ifrån någon direkt standardlösning för biometrisk autentisering så är det knappast någon som höjer på ögonbrynen över företeelsen längre. Apple har däremot satsat helt och hållet på att ersätta sin fingeravtrycksteknik Touch ID med ansiktsigenkänningsteknologin Face ID. Skärmbaserad fingeravtrycksläsninghar man däremot sett ut att slopa helt och hållet.

Men nu kommer den ofta välunderrättade och korrekt informerade Appleanalytikern Ming-Chi Kuo med uppgifter om att Apple kommer att förse 2021 års Iphone-modeller med skärmbaserade fingeravtrycksläsare. Detta som ett komplement till Face ID, som ska leva vidare. Tanken är att de båda autentiseringsmetoderna ska komplettera varandra och ge ett extra starkt skydd. Det ska sannolikt vara Qualcomms teknologi med ultraljudsbaserade fingeravtrycksläsare som Apple satsar på, då dessa medger en mycket friare placering av det finger som man vill läsa av via skärmen.

Som alltid när det gäller förhandsrykten av det här slaget så är det förstås vettigt att förhålla sig en aning skeptisk. Kuos facit när det handlar om just Apple är dock imponerande, och han brukar i princip aldrig komma med felaktig information. Två år är däremot en ocean av tid i mobilvärlden och mycket kan hända fram till dess. 

Källa