1
1
https://www.mobil.se/nyheter/jattelansering-sex-nya-nokia-mobiler
570185
Nyheter
falskt
HMD Global storsatsar

Jättelansering: Sex nya Nokia-mobiler

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/nokia_2021group_shot.jpg?itok=SMIJg-Mn', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/nokia_2021group_shot.jpg?itok=q69yQiTR', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/nokia_2021group_shot.jpg', w: 2000, h: 1089, title: ' ' },]
Sex nya smartphones i tre nya produktserier. Det är vad HMD Global just visat upp. Kollektionen sträcker sig från billiga C-klassen med Android Go till den nya X-serien med fler prestigefunktioner.

Nokia-telefoner kommer från och med nu i olika produktserier med en bokstav följt av siffror. Nu lanserar HMD Global två telefoner vardera i C-, G- och X-serierna. C-serien är den billigaste med prislapp under tusenlappen och de två telefonerna, C10 och C20 kommer inte till svenska marknaden. 

X-serien får Androiduppdateringar till och med Android 14

Prestigeserien i dagens lansering är Nokia X där vi fått se två telefoner, Nokia X10 och Nokia X20. Namngivningen fungerar så att kommande telefoner i serien kan heta till exempel Nokia X30 medan en uppdaterad version av X10 kommer heta X11.

Nokia X10 och Nokia X20.

X20 och X10 har båda två 6,67 tum stor skärm och de drivs av Qualcomms Snapdragon 480 5G. Det handlar med andra ord om telefoner i det lägre prissegmentet och inga prestandamonster. X20 är den telefon som kommer först ut i butiker i Sverige och när den släpps den 3 maj är prislappen 3990 kronor. X10 som är lite billigare får vi vänta på tills den 4 juni då den börjar säljas för 3290 kronor. I X-serien uteblir laddare i kartongen, men den som vill och behöver det kan köpa en laddare av HMD Global där pengarna ska gå till en organisation som rensar världshaven från plastavfall. 

Vi känner igen mycket från Nokias senaste telefoner och det gäller framförallt då fokus på ren Android-upplevelse och garanterade uppdateringar när nya Android-versioner släpps. I X-serien ingår tre års garanterade systemuppdateringar, vilket innebär att X10 och X20 som båda levereras med Android 11 kommer få uppdateringar till och med Android 14. På minussidan kan vi konstatera att den rena Androidupplevelsen också innebär att HMD Global kan erbjuda få egna funktioner som vi inte hittar även hos alla konkurrenter.

Fyra kameror

På baksidan har båda telefonerna i X-serien fyra kameror där vi räknar huvudkamera, vidvinkel, djupsensor och makro. Ingen av telefonerna har alltså optisk zoom och huvudkameran i de båda två skiljer sig åt genom att den har 64 megapixel i X20 medan X10 får nöja sig med 48 megapixel. Det här avgör alltså framförallt hur bilderna kan användas efteråt eftersom väl tilltagna megapixel innebär att du kan beskära bilden och på det sättet komma närmare motivet med bibehållen kvalitet trots att det saknas riktig zoom. I X-serien introducerar HMD Global även vad de kallar Dual Sight, en vidareutveckling av funktionen Bothie de erbjudit tidigare. Den nya funktionen innebär i praktiken att du kan ta bild samtidigt med två kameror och då välja valfritt bland alla telefonens kameror. 

G-serien lite billigare

Nokia G20

De båda nya telefonerna Nokia G10 och Nokia G20 lägger sig i mitten prismässigt och europriserna som offentliggjorts pekar på prislappar kring 1500 kronor. HMD Global har dock ännu inte sagt när dessa båda telefoner ska komma till Sverige, men man siktar på senare i år.

G-serien utmärker sig framförallt med extra fokus på batterikapaciteten. Här finns en enklare processor, Mediatek Helio G35 och batteri på 5050 mAh, vilket ska räcka till “upp till tre dagars” batteritid enligt HMD Global. Liksom i X-serien har Nokia G20 huvudkamera i sällskap av vidvinkel, djupsensor och makro. G-serien blir dock utan det tredje året av systemuppdateringar och får därmed nöja sig med bara två.

Tjänster och headset

Utöver telefonerna släpper HMD Global idag även ett par true wireless-hörlurar kallade Nokia Lite Earbuds. De har ännu inte fått någon svensk lanseringsdag eller prislapp, men batteritiden uppges vara 36 timmar. Man kan ju med namnet som utgångspunkt gissa att de kommer vara relativt billiga.

Samtidigt utvecklar HMD Global den roamingtjänst de lanserade synnerligen oturligt precis i samband med att pandemin bröt ut och folk slutade resa utomlands. Nu blir tillverkaren egen mobiloperatör och lanserar den virtuella operatören HMD Mobile denna månad i Storbritannien. De hyr alltså utrymme i befintliga operatörers nät på samma sätt som till exempel Mybeat, Lycamobile och Chillimobil gör i Sverige. HMD:s operatörssatsning börjar i Storbritannien men ska etableras även i andra länder framöver.