N900 och N9 visade vägen

Tillbakablick: Nokia hade framtiden nästan klar

Med sina N900 och N9 visade Nokia att de var på rätt spår. När vi på Mobil testade var vi imponerade. Nokia N900 såg ut som en liten dator medan Nokia N9 var en ordinär telefon.

Publicerad Uppdaterad

N900 använde Nokias Linux-baserade Maemo-system och i N9 hittade vi det vidareutvecklade Meego-systemet. Här hittade tekniknördarna alla möjligheter de kunde önska sig samtidigt som det var förförande enkelt för alla mindre tekniskt insatta, ja det var i alla fall mitt intryck när jag testade N9 i september 2011. Här fördjupar vi oss i Nokias framtidsplan efter dominansen med Symbian S60. Du som är Plus-medlem kan läsa hela vårt stora reportage om Nokias resa här.

Kanske hade Nokias tidigare framgångar hållit i sig om man lyckats ta fram det nya systemet snabbare. Nu drogs det istället med rader av förseningar. Tidiga versioner av Nokias nya satsning fanns att köpa i Sverige redan innan Iphone var lanserad. Nokia 770 Internet Tablet, var som namnet skvallrar om ingen mobiltelefon. Den använde uppkopplingen från din mobiltelefon via bluetooth och fungerade sedan som webbläsare, e-postklient, bildvisare och mer än så. Då kändes det som framtidens handdator, ungefär i samma period som traditionella handdatorer med Palm OS och Microsofts Pocket PC försvann.

Nokia 770 Internet Tablet lanserades i maj 2005 och började säljas i Europa senare samma år. Det var ingen produkt direkt ämnad för den stora massan, men den visade vad som komma skulle och fungerade som något av en testballong. 

Telefon och dator

Nokia N800, lanserad 2007, var nästa steg i utvecklingen och med Nokia N900 som kom två år senare visade man verkligen framfötterna. Det var en telefon, men samtidigt en dator. Möjligheterna kändes närmast oändliga och medan andra telefoner på den här tiden, som Nokias egna N97 till exempel, snabbt blev långsam om man försökte använda multitasking på riktigt. Den stora skärmen i N900 tillsammans med svårslagen prestanda och fullständigt fysiskt tangentbord fick den att kännas fantastisk, i alla fall för oss som är specialintresserade och såg det här som en möjlig framtidsmaskin. Vi kunde utan problem ha en handfull olika webbsidor igång, ett word-dokument, växla till ett grafiktungt spel, chatta med kompisarna och ha ett schackparti igång utan att det för den skull gick långsamt att växla mellan olika fönster och funktioner. 

Vi testade N900 när den kom ut i slutet av 2009, men det var inte slutet utan snarare början på en lång resa. I februari 2010 meddelade Nokia att man tillsammans med Intel skulle utveckla ett nytt system, där Nokia Maemo skulle byggas ihop med Intels Linux-system Moblin. Det nya systemet skulle få namnet Meego och var tänkt för såväl mobiler som mindre datorer med Intel-processorer. Nokia var alltså inte ensamma på resan, tvärt om. Hade man skött sina kort rätt hade man kunnat vara en dominant än idag, med en lång rad av dagens mobiltillverkare som slutit upp bakom Meego. Informationen om att Nokia tillsammans med Intel skulle skapa Meego kom alltså bara månader efter att N900 kom ut, men nya enheter med det nya systemet, fick vi veta skulle dröja. Ett tag såg det till och med ut som LG, även de med goda förbindelser till Intel skulle bli först med en mobil med Meeego, men den GW990 som visades upp i början av 2010 och sades kunna köra Meego kom aldrig ut till försäljning.

Nya bud än en gång

I mars 2010 träffade jag dåvarade produktchefen för Nokia N900. Efter att jag några månader tidigare fått höra av marknadschefen för Maemo att de skulle stå på egna ben och att det inte fanns några planer på att göra gemensam sak med andra spelare fick jag nu höra N900-chefen Janne Heikkinen argumentera för varför motsatsen var rätt. 

Han sa då att samarbetet med Intel om Meego öppnar möjligheter för programutvecklare. Tillsammans skulle de ta med sig det gemensamma strävan att ta datorns tankesätt och göra det mobilt. Man använde fortfarande Qt som utvecklingsplattform, samma som för N900, och förhoppningen var att programutvecklare skulle kunna utveckla enkelt för flera olika typer av enheter. Det skulle till och med öppna för helt nya kategorier av produkter fick jag höra.

Redan nu var såväl Iphone OS, som det hette då, och Android etablerade spelare och Janne Heikkinen fick frågan om han såg Android som främsta konkurrenten till Meego. Det gjorde han inte, hävdade han, utan ville istället säga att Meego skulle kunna ta plats i många fler enheter.  

När Nokia sedan i juni 2011 för första gången visade upp Nokia N9 rymde den många nya ideer och var baserad på operativsystemet Meego. Då hade dock redan Nokia och chefen Stephen Elop slagit fast att det var Windows Phone som var Nokias primära smartphoneplattform och Nokia N9 fick aldrig någon riktig chans.