Annons

Utmanar Android och Ios

Jolla satsar på säkerhet med Sailfish Secure

Säkra mobilplattformen Sailfish Secure är finska Jollas senaste satsning. Målet är att locka över Android- och Ios-användare som oroar sig över sin integritet hos jättarna.

Publicerad Uppdaterad

Användarintegritet är minst sagt hett ämne just nu. På MWC 2015 har finska Jolla gått ut med att man planerar att släppa en säkerhetsanpassad version av sitt egenutvecklade operativsystem Sailfish OS.

Satsningen sker i samarbete med SSH Communications Security, och innebär att man kommer att implementera SSH:s tekniker för kryptering och säker nyckelhantering i Sailfish OS.

Jollas mål med Sailfish Secure är tydligt: Att utgöra ett alternativ till de mest dominerande plattformarna just nu. Googles Android och Apples Ios, med andra ord.

De finska uppstickarna Jolla är knappast ensamma om att satsa på säkra mobilplattformer. Men för att särskilja sig från Blackberry och andra säkra alternativ, har Jolla ett tydligt fokus på europeiska användare. Jollas representanter på MWC gör allt de kan för att  till exempel framhäva att den användardata man samlar in inte kommer att lagras på amerikanska servrar.

Inledningvis kommer teamet bakom Sailfish OS satsa på att ta fram en version av Secure-plattformen som lever upp till integritets- och säkerhetskraven hos företags- och myndighetsanvändare. Planen är att man sedan ska närma sig konsumentmarknaden först efter att man har lyckats locka till sig de attraktiva företagsanvändarna.

Den första versionen av Sailfish Secure är planerad att nå tidiga användare någon gång under nästa år.