Annons

Sailfish i version 1.0

Jolla släpper Sailfish OS till Androidtelefoner

Finska Jolla meddelar att deras operativsystem Sailfish OS nått nivå 1.0 och att det är redo att växa globalt. Bland annat genom att kunna laddas ner till Android.

Publicerad Uppdaterad

Jollas första telefon släpptes i begränsad mån i Finland i november förra året och nyligen testade vi hur deras första lur står sig mot konkurrensen. Idag meddelar Jolla att deras operativsystem Sailfish OS nått version 1.0, vilken kommer finnas redo för nedladdning i början av mars.

I samband med den senaste versionen av systemet meddelar Jolla att deras telefon kommer att börja säljas i Ryssland, Indien och Hong Kong inom kort istället för enbart Europa som det är nu.

Det mest intressanta är dock att Sailfish OS 1.0 kommer att kunna installeras på befintliga Androidtelefoner. Operativsystemet är anpassat för de vanligaste hårdvaruplattformarna som idag kör Android och nyfikna användare kommer kunna byta till det finska operativsystemet inom kort. Jolla berättar att systemet ska vara tillgängligt för "utvalda Android-enheter" och JOlla hoppas bland annat att man den vägen ska kunna förlänga livstiden även för lite äldre Android-mobiler.

Troligen är det inget gemene man kommer att göra, även om användaren själv kan lägga in exempelvis Google Play Store i en Sailfish-telefon och ladda ner Android-appar. Att byta operativsystem i en telefon är inte direkt något normalkunden brukar syssla med. Men om du vill uppleva Sailfish OS utan att behöva göra några större ingrepp i telefonen meddelar Jolla samtidigt att de kommer att släppa en Sailfish-inspirerad launcher till Android inom kort.