Inte lika dyrt som dagens teknologi

Källor: Apple intresserade av Sonys 3D-kamerasensorer

Enligt uppgifter från källor med insyn i saken så ska Apple vara intresserade av Sonys 3D-kamerasensorer, som möjligen kan komma att finnas i nästa års Iphone-enheter.

Publicerad Uppdaterad

Det var redan för över ett år sedan som det började cirkulera rykten om att Apple letade efter ett billigare alternativ till den Truedepth-teknologi som man idag använder i sina Iphone-enheter för bland annat ansiktsautentisering via Face ID. Apple påstods då vara nyfikna på den teknologi som går under benämningen TOF (Time Of Flight) som mäter tiden det tar för en laserstråle att studsa mot ett objekt, något som är enklare att massproducera än de komponenter som krävs för de 30 000 laserpunkter man använder idag. Och nu kommer ytterligare uppgifter som pekar mot att Apple överväger en TOF-lösning för Iphone. 

Stort intresse från många håll

Det är källor till affärspublikationen Bloomberg som gör gällande att Apple är ett av flera företag som uttryckt intresse för Sonys 3D-kamerasensorer med TOF-teknologi. Chefen för Sonys sensorverksamhet, Satoshi Yoshihara, bekräftar att flera stora smartphonetillverkare varit intresserade, dock utan att nämna några specifika tillverkare vid namn. När och på vilket sätt Apple kan tänkas använda de TOF-baserade sensorerna är oklart. Enligt analytikern Ming-Chi Kuo – som oftast har rätt när det gäller Apple-rykten – så är teknologin inte aktuell för 2019 års telefoner. Andra bedömare menar att Apple mycket väl kan implementera komponenterna redan med nästa års telefoner, men då primärt på bakstycket för augmented reality-ändamål. 

Källa