Mobil på IFA-mässan i Berlin

Kaxigt Alcatel visar två nya enheter

VD för Alcatel Onetouch är medveten om den svåra konkurrensen, men säger sig vara helt orädd och lanserade på torsdagkvällen en mobil och en surfplatta.

Publicerad Uppdaterad

Alcatel Onetouch som varumärke ägs av kinesiska TCL Communications och vd för ägarbolaget heter Dr George Guo. Han presenterade på torsdagkvällen en ny mobiltelefon kallad Alcatel Onetouch Hero 2 och även företagets första surfplatta, en skapelse i aluminium med en åttatumsskärm och namnet Alcatel Onetouch Hero 8. Under lanseringen passade George Guo på att berätta att Alcatel Onetouch under första halvåret 2014 sålt 29,9 miljoner enheter. I Sverige märks bolaget kanske inte så mycket men de här siffrorna gäller globalt och 50,2 procent av enheterna är vad bolaget kallar smartphones eller smarta prylar. Resten är alltså enklare telefoner.

Med den försäljningsvolymen säger sig Alcatel Onetouch vara på topp tio listan globalt över mobiltillverkare och även om konkurrensen gör att George Guo spår att flera tillverkare kommer försvinna framöver är han övertygad om att Alcatel Onetouch kommer att nå framgångar. Han anger att det bland annat beror på att man gör allt från marknadsföring till tillverkning internt på bolaget och att man framöver även kommer att sälja telefonerna själva via webben.

Alcatel Onetouch Hero 2
Den telefon som lanserades är en 4G-mobil på 6 tum och har en pekpenna. Telefonen ska vidare vara utrustad med en octacore-processor på 2,0 Ghz och full-hd skärm. Alcatel Onetouch poängterade under lanseringen sin fokusering på att erbjuda användarna att vara kreativa och pennan, kameran på 13,1 megapixel så väl som det dj-tillbehör man visade upp är exempel på detta. Bakgrunden till dj-panelen man kan ansluta till telefonen är företagets samarbete med artisten Avicii och man ska alltså kunna mixa låtar och vara dj på hemmafesten med hjälp av sin mobil.

Alcatel Onetouch Hero 8
Mer spännande än telefonen är kanske Hero 8 som är Alcatel Onetouchs första surfplatta. Liksom telefonen har den en octacoreprocessor och kör version 4.4 av Android. Plattan är byggd i aluminium och känns välgjord när vi testade den under lanseringseventet.

Udda tillbehör
Till dessa två enheter lanserades förutom DJ-tillbehöret även en liten enhet med e-ink. På plats fick jag prova den och den fungerar så att den visar telefonens skärmbild när du väljer att ta en skärmdump. Jag började med att ta en skärmdump på telefonen genom att hålla in rätt knappkombination och när den skärmdumpen hade sparats får man frågan om man vill visa bilden på e-ink-plattan. Efter att ha bekräftat det öppnas bilden i ett program där man får beskära bilden till rätt storlek och sedan visas den på e-ink-plattan. Man får hoppas att Alcatel Onetouch klurar ut ett tydligare användningsområde för den innan den kommer ut i butik.