Vill skapa egen plattform

Kinesiska tillverkare skapar konkurrent till Google Play

Ett flertal stora Kinesiska tillverkare har gått samman för att skapa vad som kan ses som en konkurrent till Google Play.

Publicerad Uppdaterad

Eftersom Huawei blivit portade från Google kan de inte använda sig av bland annat Google Play. De har därför satsat på att värva apputvecklare till sin egen AppGallery för att ha en motsvarighet. Nu har flera tillverkare gått samman i vad som kallas Global Developer Service Alliance (GDSA), vilket innebär att apptillverkare ska kunna ladda upp appar till samtliga av dessa tillverkares egna appbutiker samtidigt. 

Övriga tillverkare som anslutit sig till GDSA är Oppo, Vivo och Xiaomi. De har startat en hemsida där utvecklare kan läsa om deras nya nätverk, bland annat finns informationen att de redan har tillgång till ett flertal markander i Asien samt Ryssland och Spanien. 

En representant för Xiaomi har dock uttalat sig om att sammanslutningen inte är ett sätt att konkurrera med Google Play utan istället gör det enklare för utveckalre att nå nya marknader genom att bara behöva ladda upp sin app på ett ställe istället för att behöva besöka mulitpla appbutiker för att nå alla marknader. Det kan så klart vara en sida av det, men det är nog ändå inte orimligt att tänka sig att de vill skapa en konkurrent till Google Play.