https://www.mobil.se/nyheter/klart-for-massproduktion-kameror-under-skarmen-kommer-nasta-ar
568738
Nyheter
falskt
Skärmtillverkaren Visionox är redo

Kameror under skärmen kommer nästa år

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2020-06-09_kl._11.14.41.png?itok=REP4HAZf', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2020-06-09_kl._11.14.41.png?itok=O-CsKqvN', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2020-06-09_kl._11.14.41.png', w: 1284, h: 722, title: ' ' },]
Skärmtillverkaren Visionox har meddelat att man är redo för massproduktion av skärmar med kameror dolda under.

Många tillverkare verkar vara ute efter att kunna slippa det där hålet eller den droppformade inskärningen i skärmen som krävs för att den frontmonterade selfiekameran ska få plats. Att ha en heltäckande skärm ska ge en bättre upplevelse när man till exempel tittar på film eller något annat som kräver hela skärmens bredd i horisontellt läge. 

Visionox, som i vanliga fall tillverkar OLED-paneler till mobiltelefontillverkaren Xiaomi har nu också meddelat att de är redo att börja massproducera skärmar med en kamera under skärmen. Det här har diskuterats flera gånger av olika tillverkare och bland annat Xiaomi har visat en prototyp med den här tekniken. Xiaomi har också förklarat varför tekniken inte varit mogen för det här ännu. 

h

Men nu anser sig alltså Visionox vara redo att sätta tekniken i konsumentprodukter. Man har lyckats skapa det här genom att kombinera olika lager av organiska och icke-organiska material för att få bättre genomskinlighet. Man har också anpassat pixeltätheten för just den delen av skärmen för att sensorn lättare ska kunna ”se” igenom skärmen. 

Man har även använt sig av mjukvara för att justera skillnader i färg, ljusstyrka och ljusblänk. Sannolikt kommer de första generationerna med den här tekniken att ha en skillnad i bildkvalitet jämfört med konventionella kameror. De första mobilerna med den här tekniken förväntas dyka upp under första kvartalet 2021.