Annons

Ny kamerateknik – Mobil förklarar

Kommande Vivo X50-telefon får unik gimbalkamera – så funkar det

Efter att ha visat tekniken i en koncepttelefon verkar det nu som om den kinesiska tillverkaren Vivo kommer att stoppa in den nya gimbaltekniken i en kommande telefon.

Publicerad Uppdaterad

I vintras visade mobiltillverkaren Vivo upp en konceptmobil där kameran hade en speciell lösning. Den var nämligen upphängd i en kula som skulle ge en gimballiknande funktion, dvs större rörlighet och därmed bättre stabilisering. 

Den nya tekniken verkar nu dyka upp i den kommande X50-serien. Den kulupphängda kameran ska ge möjlighet till en rörelse i y- och x-led på upp till tre grader. Det är betydligt mer än vad en normal optisk bildstabilisering klarar av och borde således ge möjlighet till ett bättre resultat. Det är, så klart, också något som Vivo påstår. De menar att den optiska bildstabiliseringen i kameran kombinerat med elektronisk stabilisering ska göra stor skillnad framför allt när man filmar och fotograferar i mörker. Detta eftersom kameran kan använda längre slutartider utan att bilderna drabbas av rörelseoskärpa på grund av kameraskakningar. Men det ger också en bättre stabilisering i bra ljus. 

Avancerad lösning, kan bli dyr

För att lösa det här var de tvungna att ha en längre kabel från sensorn, denna behöver också vara vikt flera gånger än normalt för att den inte ska sträckas och hindra kamerans rörelser.

Enligt Vivo ska den här enheten bli två till tre gånger dyrare än en vanlig kameraenhet, något man kan tänka sig kommer att återspaglas på butikspriset. Den blir så klart också större, runt en halv centimeter tjock och täcker drygt 3,5 kvadratcentimeter av mobilen. 

Om den lever upp till, de nu högt ställda, förväntningarna får vi väl se när den lanseras och kan testas.

Källa