https://www.mobil.se/nyheter/kr-nika-ntligen-mer-n-megapixel
280734
Nyheter

Krönika: Äntligen mer än megapixel

Det är ingen revolution, men det är något som ligger där under ytan och bubblar. Sedan dess födelse har det varit megapixlarna som varit i centrum för kameramobilen. Särskilt mycket annat har man inte pratat om. I bästa fall har blixt och autofokus kommit upp men mer än så är det inte.

I takt med att antalet megapixlar går upp blir jämförelsen med den vanliga kompaktkameran allt mer aktuell och varje gång man jämför blir man lika besviken. Jag som nästan uteslutande tar mina bilder med mobilkamera testar ändå riktiga kameror då och då och jag blir alltid lika beklämd. För även rätt enkla kompaktkameror ger fortfarande betydligt bättre bilder än även de mest avancerade mobilkamerorna. Kompaktkamerorna är även betydligt snabbare på att ta bilder och bättre på många andra sätt. Trots alla dessa fördelar har jag undvikit att ersätta min gamla borttappade kamera av ett skäl. Och det är att det är mobiltelefonen man alltid har med sig.

Därför är det upplyftande att det nu kommit minst två exempel på framsteg inom mobilkamerans värld. Jag tror fortfarande att det krävs revolutionerande nytänkande innan mobilkameran kan konkurrera, men de här nyheterna som kommit är i alla fall små steg på vägen med befintlig teknik.

Det första är Sony Ericssons funktion "Smart kontrast" i nya C905. Den gör effektivt att blixtbilder, som annars lätt får för hög kontrast med skarpa skuggor, kritvita ansikten och becksvart bakgrund plötsligt blir betydligt mera tilltalande. Den jämnar helt enkelt ut ljusflödet i efterbearbetningen.

Och det andra framsteget står Motorola och Kodak för. Deras gemensamma nya kameramobil är det snabbaste jag någonsin testat. Och det är viktigt för det åtgärdar ett av de största problemen med kameramobiler: Att de är så förtvivlat sega i reaktionen. Från att ha legat i fickan till att bilden är tagen kan det ta kring tio sekunder om inte mer att få en tagen bild. Motorolas Kodakmobil är klar på en bråkdel av tiden, kanske 3 sekunder om man anstränger sig. Den är helt enkelt snabbare. Från tiden det tar att få igång kameran, till autofokus och att bilden ska sparas så nästa bild kan tas.

Fram till den tidpunkt då mobilkameran är bättre än kompaktkameran är det här välkomna steg på vägen.