Både Sony Ericsson W580 och Nokia 5500 siktar in sig på träningsintresserade mobilköpare, med funktioner för att kunna mäta och värdera den fysiska ansträngningen. Men de har olika inställning till det här med träning.
W580 har, liksom 5500, en uppdelad visning av olika värden på skärmen men uppdelningen känns mera logisk, lättavläst och lätthanterlig. Knapparna är tillräckligt stora för att man bekvämt ska kunna använda dem även man befinner sig i rörelse. Menyerna är lättfattliga och man skaffar sig snabbt en överblick över vilka inställningsmöjligheter som finns.
Annons
Nokia 5500:
Annons
Den lilla skärmen är till Nokias nackdel. Under den sitter två val-knappar och vilken funktion de har förtillfället visas i (alltför) liten text nederst på skärmen. Man har delat upp visningen av tid, hastighet med mera på flera flikar där svårt att se logiken i uppdelningen. Knapparna på 5500 är inte direkt små, men ute i löpspåret eller sittandes på en cykel känns de inte stora nog.
Vinnare: Sony Ericsson W580
Sony Ericsson W580 är lätthanterlig.
Form och design
Sony Ericsson W580:
När man köper W580 får man inte med någon hållare. Den är hänvisas till att vara placerad i fickan under löprundorna. Att ha något som ligger och slår mot benet för varje steg man tar är inte speciellt kul i längden, den väger inte speciellt mycket men blir ändå ett irritationsmoment. Vill man kolla hur fort man springer, hur långt man kommit eller ta eller ta en mellantid är den däremot lätt att komma åt. När det gäller tålighet är inte W580 bättre än en helt normal mobiltelefon. Svett är den största faran och här får helt enkelt införskaffa ett fodral eller hoppas att man har tur.
Nokia 5500:
Nokia skickar med en rejäl bälteshållare där man klämmer fast mobilen och sedan fäster den i i byxlinningen eller på något annat lämplig ställe i sina kläder. Fästet känns rejält och telefonen sitter stadigt på plats om man bara lyckas fästa själva klämman ordentligt. Några problem med känsligheten verkar det inte vara, den tycks registrera rörelser korrekt även om den sitter på en "orörlig" del av kroppen. Nokia är stöt, damm och fukt-skyddad. Speciellt det sistnämnda är en stor fördel de gånger man svettas.
Vinnare: Nokia 5500.
Under träningen
Sony Ericsson W580:
W580 kan hjälpa till med löpning och promenader, det är allt. Vill man ägna sig åt andra träningsformer får man klara sig på egen hand. Lätt löjlig känner jag mig när ska startar min löprunda och måste invänta ett ljud som för tankarna till det pipande som hörs innan en utförsåkare lämnar start-kuren. Avstånd mäts genom att räkna steg, någon gps kan inte användas. Det är synd, eftersom jag aldrig får fullständigt förtroende för stegräknaren, även om det blir klart bättre efter att jag kalibrerat den på en uppmätt sträcka. Någon möjlighet att koppla in en puls-sensor finns inte heller.
Nokia 5500:
5500 kan på olika sätt vara behjälplig vid löpning, promenader, cykling, gående i trappmaskin samt rodd. Dessutom kan man lägga till egna aktiviteter. Om man inte kan eller vill räkna steg finns det möjlighet att koppla in en gps via bluetooth, vilket dels gör att avståndsmätandet blir mer exakt och dessutom öppnar för andra aktiviter. 5500 känns så komplett i övrigt att man kan tycka att Nokia borde ha gjort det möjligt att koppla in en sensor som känner av pulsen. Avståndsmätningen då stegen räknas känns väldigt exakt och pålitlig, men delvis beror det säkert på att min steglängd ligger nära Nokias genomsnittsvärde för en person av min längd.
Vinnare: Nokia 5500
Före och efter träningen
Sony Ericsson W580:
Vill du ta hjälp av W580 i planeringsfasen får du göra det med telefonens vanliga kalender och någon koppling till träningsfunktionerna finns inte. Det går heller inte att sätta upp långsiktiga mål och få dem nedbrutna till mindre beståndsdelar i form av en serie träningspass. Däremot kan du ta hjälp av mobilen för att hålla dig inom ett viss hastighetsintervall under löprundan. Vill man få konkreta bevis på sina framsteg är nog den småfåniga funktionen för att "gå runt jorden" det bästa som erbjuds. Statisken som kan visas på skärmen är svår att få riktigt grepp om. W580 saknar helt möjligthet att exportera några uppgifter om hur träningen går till en dator eller på något annat sätt få ut informationen ur telefonen, inte ens i form av ett sms till en eventuell träningskompis.
Nokia 5500:
Detta är Nokias paradgren. Behöver du hjälp att utforma ett program kan du få det av telefonen, genom funktionen Fitness coach som föreslår ett program. Du kan också använda kalenderfunktionen för att lägga in träningspass på egen hand. Allt eftersom du genomför passen kan du se hur du närmar dig ditt mål. Nokia har dessutom utmärkta funktioner för att man i lugn och ro ska kunna sätta sig vid datorn och analysera hur ens träning fortskrider och om den ger det önskade resultatet. Med programmet Sports Manager som gratis kan laddas från Nokia kan man synka datorn med telefonen, sätta upp mål och se sina framsteg i form av tydliga kurvor. Det går också att dela med sig av sina resultat via e-post till andra personer som man tränar tillsammans med.
Vinnare: Nokia 5500
Nokia 5500 Sport glänser i analysfunktionerna.
Övrigt
Sony Ericsson W580:
W580 är den nyare av de två modellerna och det märks också, den känns fräschare helt enkelt. Storleksmässigt skiljer det inte särskilt mycket, men W580 känns som den smidigare av de två. Dels är den aningen mindre, samtidigt som det faktum att det är en slide-mobil gör att det finns plats för stora knappar och en väl tilltagen, och ljusstark skärm. Då det är en java-mobil är den också snabbare i menyerna, men å andra sidan är utbudet av extra program förhållandevis litet.
Nokia 5500:
Förutom sina sport-anpasssade funktioner och egenskaper är 55000 också en avancerad smartphone. Under skalet finns den senaste versionen av Nokias Series 60. Det innebär att man kan skaffa ytterligare funktioner genom att ladda ner program ur det stora utbud som finns för Series 60-telefoner. Det går dock att den kan kännas lite omständlig när det gäller enkla saker som att ringa och sms:a. Om man vill dra full nytta av smartphone-funktionerna är dock den relativt lilla skärmen i 5500 en nackdel.
Vinnare: Oavgjort
Vinnaren: Nokia 5500 Sport
5500 är mer mångsidig när det gäller träningsfunktionerna och alla funktioner känns dessutom väldigt genomarbetade. Den har en del svagheter, som delvis kommer sig av att den helt enkelt är en äldre modell. 5500 upfyller högre krav men ställer också högre krav på användaren. Därför kan W580 vara rätt val som träningsmobil för den som i första hand vill ha en bra mobil och i andra hand ett enkelt hjälpmedel för att komma i form.