Marlène tycker till

Krönika: Koppla upp hemmet - ja eller nej?

Redan för tio år sedan upplevde Marlène pusselbitarna i det som skulle blir det uppkopplade hemmet.

Publicerad Uppdaterad

Det är svårt att missa trenden om det uppkopplade hemmet eller det uppkopplade allting egentligen: ugnen pratar snart med din telefon, tvättmaskinen kan du sätta på utan att vara hemma och larmet når dig lätt och meddelar om det brinner eller om någon brutit sig in. Ja, mitt hem är fortfarande mitt slott men jag behöver inte vara hemma för att regera helt enkelt.

De här tjänsterna fick jag se och testa redan för över tio år sedan. Det var då i ett showrum hos en stor infrastruktursleverantör. Som nästan allting i telekomvärlden tar det längre tid än man tror att förverkliga visioner, lustigt nog oftast tio år längre än man tänkt. 

Intressant är även att de som tidigare avsåg att tillhandahålla dessa tjänster snarare blivit de som möjliggör dem rent infrastruktursmässigt, åtminstone på konsumentsidan där det är plattformsägare som själva erbjuder tjänster eller möjliggör för utvecklare att göra det – Tänk  här Apple Home Kit eller Googles Nest. 

Det är nämligen så att det är de som lyckats knäcka nöten och skapa ett ekosystem som mer eller mindre öppet låter utvecklare addera nya tjänster, något som förmodligen framöver även stimuleras av tillväxten på marknaden för smarta klockor. Klockorna är nämligen utmärkta verktyg för att ta emot meddelanden från de olika uppkopplade prylar man har hemma.

Men det finns ett kärnproblem med det uppkopplade hemmet – och allmänt med sakernas Internet – och det är säkerhet. För det första samlas det in rätt mycket data och det är oerhört viktigt att tjänsteleverantörer tydliggör det som hämtas, hur, när och till vilka ändamål. För det andra skickas data över nätet, med de säkerhetsbrister det kan innebära. 

Att koppla upp saker är nog en av de mest spännande utvecklingar som sker just nu och det är viktigt att utvecklingen av nya tjänster främjas snarare än bromsas. Men utan att man bortser från säkerheten.

Bättre
Möjlighet att fjärrstyrs allt i hemmet och även optimera konsumtion av till exempel el.

Sämre
En förbättrad koll på insamlade data krävs och det är idag oklart med säkerheten kring insamlade data.