https://www.mobil.se/nyheter/l-s-boken-i-klockan
555838
Nyheter
Spritz

Läs boken i klockan

En ny app, som nu kommer till Samsungs klockor, ska göra dig till en riktig snabbläsare.

Programföretaget Spritz har legat och smygit på sin teknik för snabbläsning de senaste åren, men på förra veckans Mobile World-mässa gick man ut offentligt med tekniken, som bland annat ska komma som app till Samsungs Gear-klockor.

Fördelen med Spritz teknik är tvådelad. Den ena är förstås att man om man läser ett ord i taget kan läsa även på en mycket liten skärm som en klocka. Om inte annat har man därmed hittat ännu ett användningsområde för mobilklockorna. Men den stora fördelen med Spritz teknik är enligt dem själva att man kan läsa en text betydligt snabbare.

Detta är möjligt tack vare att man inte behöver flytta ögat medan man läser. Spritz identifierar i stället ett ords tyngdpunkt, vilket enligt dem ligger strax till vänster om mitten av ordet. Denna centreras och bokstaven rödmarkeras. På detta sätt ska ordbilden bli tydligare enligt Spritzer. Du ska själv kunna justera med vilken hastighet orden visas, och med lite övning ska du kunna bli en sån snabbläsare att du ska kunna bränna av en 250-sidig roman på 90 minuter.

Funkar det? Tja, prova själv:

250 ord per minut:

350 ord per minut:

500 ord per minut:

Källa