Nya batteriregler från EU

Läckt förslag kan tvinga fram lättare batteribyten

Ett dokument från EU-kommissionen har läckt och visar ett förslag som innebär att tillverkare måste göra det lättare att byta batterierna i deras mobiltelefoner.

Publicerad Uppdaterad

De flesta batterier i smartphones idag är inneslutna i telefonerna. Det gör att det är enklare att göra telefonerna vattentåliga, men det gör det också svårare att byta ut batterier när de börja bli gamla och trötta. Just gamla batterier är en av de största anledningarna till att mobiltelefoner tappar i prestanda. Men ett nytt förslag från Eu-kommissionen kan tvinga fram en förändring från tillverkarna för att göra det enklare att byta batterier. Förslaget tar upp flera punkter som har med miljövänligheten kring smartphones att göra. Förslaget verkar inte vilja förbjuda inkapslade batterier, däremot vänder det sig emot det många gör idag, nämligen att limma fast sina batterier vilket gör det svårare att byta ut dem.

Förslaget hanterar också frågor som att få tillverkarna att använda mer återanvända material i sina produkter, samt minimera mängderna mikroplaster i både produktion och förpackningsmaterial. Man vill också ha längre garantiperioder och enklare information om hur man lagar sin produkt. Kommissionen rådde redan 2017 tillverkarna från att limma fast sina batterier av samma anledning. Det verkar dock inte ha tagit skruv riktigt så vi får se om det nya föslaget blir mer tvingande. 

Källa