Asmo Charger

Laddaren som stänger av sig när den är klar

Finska Asmo har en mobilladdare som slår av sig när mobilen är fulladdad, något som visar sig vara inte helt trivialt att åstadkomma.

Publicerad Uppdaterad

Bakgrunden till Asmo Charger är högst konkret. Grundarens mammas hus brann ner, och orsaken var troligen en mobilladdare som satt i vägguttaget och alstrade värme trots att den inte ens hade någon mobil inkopplad.

Att laddaren stänger av sig när mobilen laddat klart eller inte är inkopplad känns ju spontant som något som av säkerhets- och energisparskäl borde vara en standardfunktion i varenda mobilladdare år 2017, men så är inte fallet, och när vi får förklarat för oss hur det fungerar förstår vi lite varför.

Asmo Charger använder USB on the go, Androids system för kommunikation med externa enheter, för att ta emot instruktioner från mobilen om när den ska börja ladda och när den ska sluta.

Det finns dock också en knapp på laddaren för att slå på laddningen (stänger av sig gör den automatiskt oavsett, när den känner att ingen ström går genom laddaren). Den behövs dels förstås om en Iphone ska laddas, Iphone har ju inte USB on the go, dels om mobilens batteri är helt tömt så att den måste laddas innan den kan slås på.

Asmo Charger finns i dag i en Micro-usbmodell. Man arbetar med en Iphoneladdare och en USB typ C-laddare, med annan design, kommer senare i år. I den nuvarande laddaren är sladden integrerad, eftersom man behöver flera kontakter för den egna tekniken, men med USB-C kommer sladden att vara löstagbar, med USB-C i bägge ändar.

Asmo Charger säljs i dagsläget bland annat i Norge och Finland, men inte i Sverige. I Finland är priset 40 euro, det vill säga drygt 400 kronor.