https://www.mobil.se/nyheter/lanserad-nu-nya-apple-ipad-pro-battre-kamera-pekplatta-och-ar
568423
Nyheter
falskt
Lidar för AR

Lanserad nu: Nya Apple Ipad Pro – bättre kamera, pekplatta och AR

● BILDSPEL Apples Ipad Pro från 2020.
Apple har nu lanserat en ny version av sin surfplatta Ipad Pro. Enheten finns att köpa redan nu på Apples webbplats.

Den nya surfplattan bjuder på en hel del nyheter. Det handlar om Apples mest påkostade surfplatta och prestandan har så klart vässats ytterligare jämfört med föregångaren. Bland de mest påtagliga nyheterna märker vi även att kameran har utrustats med även en vidvinkellins och dessutom finns en förbättrad, framåtriktad djupmätning med Lidar-teknik, något som ska lyfta enhetens AR-egenskaper. Stämmer ryktena så är dessutom det här en försmak av vad vi kan vänta oss i höstens nya Iphone-enheter.

Nya Ipad Pro drivs så klart av Ipad OS version 13.4 och där är en nyhet att det finns stöd för styrplatta. Den hittar vi i det tangentbordsfodral som man kommer ha möjlighet att köpa till, men som kommer ut först i maj. Det tangentbordet har dessutom knappar som är bakgrundsbelysta, vilket innebär att Ipad Pro allt mer utmanar traditionella bärbara datorer och lite att gränserna dem emellan suddas ut. 

120 hertz bilduppdatering i skärmen

Skärmen i Ipad Pro (2020) är 11 eller 12,9 tum beroende på vilken version du väljer och skärmens bilduppdaterigsfrekvens anpassar sig och kan klara upp till 120 bilder per sekund. Till skärmen kan du förutom fingrarna så klart även använda Apples penna, alltså den andra generationens Apple Pencil som även har vissa gester så du inte bara kan rita och skriva utan även styra vissa funktioner med pennan. Som tidigare laddas pennan trådlöst när den magnetiskt siter fast på plattans kant.

Djupmätningen i detalj

Djupmätningen i Ipad Pro (2020) använder sig alltså av Lidar-tekniken som kan mäta avståndet till objekt upp till fem meter bort från enheten. Den här informationen kombineras med mätdata från Ipad Pro:s andra sensorer, från kamerorna och drar nytta av processorkraften för att AR-appar ska fungera med större precision. Appar som redana nvänder AR ska inte behöva uppdateras utan kan direkt via Apples ramverk dra nytta av den nya tekniken. 

Från 10 000 kronor

Ipad Pro 11 tum kostar från 9 995 kr för Wi-Fi-modellen och 11 795 kr för Wi-Fi + Cellular-modellen. Apple Ipad Pro 12,9 tum kostar från 12 495 kr för Wi-Fi-modellen och 14 295 SEK för Wi-Fi + Cellular-modellen.