1
1
https://www.mobil.se/nyheter/lanserad-samsung-galaxy-z-flip-3-nar-utseendet-gar-forst
570745
Nyheter
falskt
Designfokus och större yttre skärm

Lanserad: Samsung Galaxy Z Flip 3 – När utseendet går först

● BILDSPEL
En ny, aningen större, extern skärm och ett tydligt fokus på design och att du själv ska kunna anpassa utseendet. Det är vad Galaxy Z Flip 3 erbjuder.

Innan smartphonetiden bestod vikbara telefoner av en fysisk knappsats på den undre delen och en skärm på den övre. Det var inget speciellt. När det nu istället handlar om en vikbar pekskärm som täcker hela insidan av telefonen har den här typen av vikbara mobiler blivit en tydlig designprodukt. Det vill i alla fall tillverkarna att du ska tycka. 

Samsung Galaxy Z Flip 3 är gjord för att visas upp. Medan Samsung presenterar systermodellen Fold 3 som en produktivitetsmaskin så är denna Flip 3 något helt annat. 

Dekorera som du vill

De som ansvarat för designen av Galaxy Flip 3 talar om att de ser telefonen som en blank canvas som du kan dekorera som du vill. Det är tanken att du ska göra genom att välja en egen bakgrundsbild till den yttre skärmen, en bakgrundsbild som även kan synkas mot din Galaxy Watch 4 om du har en sådan. Så att de två produkterna matchar varandra.

Den yttre skärmen på Galaxy Flip 3 är på 1,9 tum vilket innebär att den förutom att kunna visa bakgrundsbilder, inklusive gif-animationer, upp till 15 olika i bildspel, även kan visa dig appaviseringar och annat kortfattat innehåll utan att du behöver öppna telefonen. Här får till exempel fyra aviseringar på varsin rad plats och du kan scrolla för att se fler. Dessutom finns en typ av widgets tillgängliga här så att du exempelvis kan styra musiken, se vädret, kalendern, sätta en timer och så vidare. Samsung Pay är tillgängligt direkt i yttre skärmen om du sveper nerifrån och upp och sveper du istället uppifrån och ner får du se inställningsmenyn. 

Telefonens fokus på design märks särskilt på utsidan där den lilla skärmen och kameramodulen har placerats i en gemensam, glansig panel som kontrasterar mot telefonens mer matta yta på resten av utsidan.

Få fördelar funktionsmässigt

Samsung beskriver själva Galaxy Flip 3 som en balans mellan stil och funktion, men i huvudsak är det här i en telefon som ger dig funktionerna från en vanlig telefon, men med skillnaden att den kan vikas. Skärmen på insidan är på 6,7 tum och den har 120 hertz uppdatering. Medan Fold 3 erbjuder stöd för S-pen och en del lösningar för extra produktivitet är möjligheten att ställa telefonen halvt vikt och då få olika funktioner i vardera skärmhalva en av få egenheter. Du kan till exempel se Youtube-video i övre halvan och kontroller/kommentarer och andra val i nedre halvan av skärmen. Det hade även föregångaren och det har den självklara följden att videofönstret blir väldigt litet, så det är ingen självklar fördel. Till skillnad från föregångaren har i alla fall den här telefonen stereohögtalare, så ljudet när du ser på videoklipp blir bättre.

Precis som systermodellen drivs Galaxy Flip 3 av toppchippet Snapdragon 888 så prestanda råder det ingen brist på. Kamerorna i Galaxy Z Flip 3 är dels en selfiekamera på 10 megapixel men dessutom huvudkameror som är två till antalet och ger utöver huvudkameran även vidvinkel men inte optisk zoom.

Priset för Galaxy Z Flip 3 stannar på 11490 kronor för modellen med 128 GB lagring och den med 256 GB kostar 11 990 kronor. Liksom övriga produkter Samsung lanserat nu är säljstarten den 27 augusti.