Annons

Pratar med datorn – Utpräglad jobbmobil

Lanserad: Thinkphone by Motorola

Med bättre säkerhet och en rad funktioner som gör samspelet med din jobbdator enklare släpper Motorola nu en mobil särskilt för produktivitet.

Publicerad Uppdaterad

Namnet på telefonen skvallrar givetvis om ett släktskap med Lenovo Thinkpad-datorer, men Thinkphone kan användas även tillsammans med Windows-datorer från andra tillverkare. Motorola vill helt enkelt utmana den dominans som Apple och Samsung har och de gör det genom att satsa på säkerhet, tjänster som gör telefoner enklare att hantera för it-avdelningen på större företag då och på den här telefonen specifikt. 

Thinkphone by Motorola levereras med Moto Secure-appen där allt som har med säkerhet och integritet ska samlas och telefonen har även en separat processor kallad Moto Keysafe som lägger till ett extra lager säkerhet och kan spara lösenord, pin-koder och annat i en säker miljö separat från övriga uppgifter. 

Till det yttre är telefonen skyddad enligt IP68 så den är damm och vattentålig. Telefonen ska både klara djup ner till 1,5 meter i upp till 30 minuter och att tappas från 1,25 meter. En aluminiumram och Gorilla Glass Victus ska säkerställa att telefonen inte skadas av det. 

Precis som Thinkpad har Thinkphone en röd knapp och i telefonens fall så ger den tillgång direkt till en app eller funktion du väljer själv. Produktivitetsverktygen paketerar Motorola i vad man kallar Think 2 Think och här märks möjligheter att öppna valfri Android-app på datorn, flytta filer mellan dator och telefonen, klippa och klistra mellan enheterna, använda telefonens kamera som webbkamera i videomöten, se och agera på notiser från telefonen direkt i datorn och så vidare. Allt detta baseras på samma plattform Motorola redan kör med sitt Readyfor i befintliga telefoner, då för att visa och arbeta med mobilens innehåll på en större skärm.

Telefonen drivs av Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1, alltså inte den senaste Gen 2 och förklaringen till det från Motorolas sida är att Gen 1 är ett chipset de redan arbetat mycket med och därför känner väl. De säger alltså att den ger dem bäst möjligheter att integrera hård- och mjukvaran.

Skärmen i Thinkphone är på 6,6 tum och huvudkameran är på 50 megapixel, kompletterad med en vidvinkel och en djupsensor. Huvudkameran och selfiakameran på 32 megapixel är samma som vi hittar i Motorola Edge 30 Fusion

Telefonen levereras med Android 13 och ska få fyra års säkerhetsuppdateringar samt 3 års Androiduppdateringar. Thinkphone by Motorola kommer ut i slutet av januari, men vi har ännu inga uppgifter om pris.