Uppdaterad och omgjord

Lanserade: Ipad 8:e generationen och helt ny Ipad Air

Det blev två nya Ipad-modeller som Apple introducerade.

Publicerad Uppdaterad

Åttonde generationens Ipad drivs av Apples A12 Bionic med 40 procent snabbare prestanda. Designen tar modellen med sig från den nuvarande 7:de generationens Ipad så på den fronten är inget nytt. Det handlar alltså om uppdateringar när det gäller just prestandan, insidan. 

Precis som föregångaren stödjer Apples nya Ipad 8:e generationen användning av Apple Pencil.

I Ipad OS 14 som släpps imorgon onsdag adderas också nya funktioner där du kan använda pennan till mer. Ipad kan tolka text skriven med pennan. Du kan använda pennan direkt i gränssnittet på alla ställen där du tidigare kunnat skriva med tangentbordet. 

Ipad 8:e generationen kan förbokas idag och börjar säljas på fredag med ett pris på 4000 kronor.

Helt omgjord Ipad Air

Ipad Air har fått en helt ny design i fem olika pastelltonade färger. Skärmen är på 10,9 tum och istället för en hemknapp under skärmen sitter surfplattans fingeravtryckssensor i av- och på-knappen uppe på plattans kant.

Flera egenskaper och detaljer har nya Ipad Air lånat av Ipad Pro. Kameran på baksidan är samma 12-megapixelkamera med stöd för video i 4K som i Ipad Pro och på framsidan hittar vi i listen runt skärmen en selfiekamera på 7 megapixel som kan användas för till exempel videosamtal. Nya Ipad Air ska släppas till försäljning under oktober.

Nya Ipad Air som är den fjärde generationens Ipad Air drivs av Apples nya A14 Bionic tillverkad i 5 nm där är Apple först ut av alla tillverkare. A14 Bionic har en 6-kärnig processor och ska vara 40 procent snabbare än förra Ipad Air. 30 procent snabbare grafikprestanda även det jämfört med förra Ipad Air som släpptes våren 2019 och använder A12 Bionic-chippet. Särskilt intressanta kan ju siffrorna om A14 vara eftersom den sannolikt används i kommande Iphone som vi väntar inom kort. 

I övrigt har nya Ipad Air stereohögtalare i landskapsläge och stöd för Apple Pencil som kan fästas på kanten med hjälp av en magnet. Givetvis har plattan stöd även för tangentbord. Nya Ipad Air kostar från 7000 kronor för modellen med wifi och 8500 om du även vill ha simkortplats. Plattan säljs med lagringsutrymme på 64 eller 256 GB.