1
1
https://www.mobil.se/nyheter/larmcentraler-far-ta-emot-nodsamtal-fran-sovande-apple-watch-anvandare
570542
Nyheter
falskt
Sovringning

Larmcentraler får ta emot nödsamtal från sovande Apple Watch-användare

Att fickringa till larmentraler är ingen höjdare, men är ett problem som blivit större sedan möjligheten att ringa nödsamtal via snabbknappar.

Många bärbara enheter, både telefoner och klockor, har en funktion som gör att du snabbt kan ringa ett nödsamtal om du råkar ut för en olycka eller en nödsituation uppstår. På många enheter går det att använda den här funktion en även om enheten är låst, olika kombinationer av tryck på till exempel strömknappen kan göra att du ringer upp landets nödnummer, det här för att du ska kunna göra det diskret eller om du inte kan komma åt skärmen. 

Den här funktionen har skapat problem för larmcentraler då de får in allt fler felringningar från den här typen av enheter. Rapporter från Kansas i USA ger säger att problemet är att trots att många upptäcker att de ringt upp och lägger på direkt vilket gör att larmoperatörerna behöver ringa upp för att se att allt är okej. Det här ger merarbete till larmcentralen. Problemet verkar främst vara kopplat till Apple Watch. 

Liknande problem upptäcktes i Sverige runt 2018 när den här funktionen lanserades till Iphone. Funktionen är inte ny i Apple watch heller men en teori är att felringningarna ökade när Watch OS 7 lanserades vilket introducerade sömnmätning och därför började allt fler ha på sig sin klocka under natten. Funktionen går att stänga av men är aktiverad från start. 

Källa