Frågor och svar

Läs Mobilredaktions svar på era frågor

På fredagen höll Mobilredaktionen frågestund med er läsare, och svarade bland annat på frågor om Xperia Tablet Z, nästa Nexuslur och kommande Galaxy S4. Ni kan ta del av alla frågor och svar här nedan.

Publicerad Uppdaterad

Populär S4?

mikael:

är sgs4 en bra telefon. och kommer den vara populär

Erik Mörner: Jag har bara testat den en kort stund under lanseringsevenemanget, men då gav den ett positivt första intryck. Det är ingen jätterevolutionerande uppdatering från föregångaren Galaxy S3 men en bra telefon vad jag kunde bedömma. Du kan läsa min text om S4 här.

En timme chatt

Denna chatt:

Hur länge har ni chatten igång?

Erik Mörner: Vi försöker svara på så många frågor vi hinner med. Hur länge vi håller på beror lite påämnet, men vanligen kör vi ungefär en timme.

Tyst om Oppo Find

Cesse 00:

Har man hört nåt om ifall Oppo Find 5 kommer till Sverige snart?

Daniel Hessel: Tyvärr inte. Åtminstone inte från något officiellt håll.

Apple eller Android

Lars Jonsson:

jag är ingen som vill lära mig nya system bra för att ha det senaste, jag vill lära mig ett system och vara nöjd, jag köpte en note plata 10, 1, men är nu tveksamom jag gjorde rätt skulle jag köpa en pada i stället och satsa på appel? men de är dyra. och är android kanske de man skall satsa på.?l

Elias Nordling: Det beror ju på vad du använder plattan till. Är du nöjd med de funktioner du har ser jag ingen anledning till att byta. Men det finns en hel del surfplatteanpassade appar till Ipad som inte finns till Android, till exempel spel.

Oklart om uppdatering

serverade:

när uppdateras p-7300 till ics? 

Kalle Wiklund: I nuläget finns tycker ingen information om när enheten ska få sin uppdatering till Android 4.1.

Bravia i mobilen

Tobias:

Jag har stört mig lite på att i tester ni nämner nya bravia engine 2 som Xperia Z har att det skulle vara något unikt för just den modellen, men Xperia V har också den, så lite missvisande i era tester att det skulle vara något unikt för just den modellen.

Daniel Hessel: Vi nämner inte Bravia i vårt test av Xperia Z så det där måste du nog fått om bakfoten.

Förhoppningsvis förändring

Annette:

Hej! Har ni hört något mer om windows kalendern i windows 8 telefoner om de kommer fixa "veckovy"? Jag tänker mig lite som appen week cal i iPhone :)

Elias Nordling: Microsoft har hittills inte visat några tecken på att uppdatera kalendern, som sett precis likadan ut sedan Windows Phone 7 lanserades för 2 1/2 år sedan. Man kan hoppas att det sker en förändring med nästa stora uppdatering av systemet som ska komma i slutet av året, men jag är inte optimistisk. Som du säkert vet finns det tredjepartsappar för att visa veckovy, men man kan inte redigera kalendern med dem.

Kollat kinesiska kopior

Leif:

har sett att det florerar en mängd av kinesiska kopior på topp mobilerna på tradera . det e inget ni skulle vilja kika på vad det är för något

Elias Nordling: Det har vi gjort ett par gånger tidigare, men det kanske börjar bli dags igen.

Snart dags för Tablet Z

Emma:

Hej, har ni några indikationer på när Sonys Xperia Tablet Z kommer ut i svenska butiker? Har hittat info om Q2, men vet ni när? Eller ni kanske har ett bättre förslag på surfplatta med grym upplösning och plats för minneskort? ;)

Kalle Wiklund: Vi pratade precis med Sony, som berättade att Tablet Z preliminärt ska släppas vecka 20. Det är i mitten av maj. 

Billigare Ipad

Simon Elofsson:

Med hur mycket tror ni priset på ipad 4 kommer sjunka när ipad 5 släpps och kommer 4 fortfarande vara värd att köpa om några månader när femman är beräknad att släppas? 

Elias Nordling: När Apple släpper nytt brukar äldre modeller falla i pris med någon tusenlapp. Generellt brukar vi tycka att den föregående modellen då utgör ett klart prisvärt alternativ.

Processorn i S4

Patrik:

Hej! Man har ju fått höra att vi i norden kommer att få Samsung galaxy s4 med Snapdragon prosessor, och att andra delar av världen koimmer att få Exynos. Vad är dret för skillnad på dem och varför väljer man att lansera en telefon med två olika prossesorer?

Elias Nordling: Snapdragon-processorn är inte riktigt lika kraftfull som Exynos-processorn i det här fallet, men hur mycket man märker av det i praktiken återstår att se. Anledningen till att man gör så är enligt Samsung att deras Exynos-chip ännu inte har stöd för LTE i de nordiska frekvenserna. En annan orsak kan vara att man ännu inte har prduktionskapacitet att leverera den nya processorn till samtliga modeller.

Uppdaterad S4 möjlig

Thomas:  

vet ni om galaxy s4 kommer med exynos 5 octa senare till sverige?  vet att den levereras med snap.

Elias Nordling: Jag VET inte, men om jag får spekulera så är det inte omöjligt att det kommer en lätt uppdatering i höst på samma sätt som man släppte S3 4G ett halvår efter S3. Om man gör det väntar jag mig att den också kör Exynos 5 octa som säkert fått stöd för fler LTE-frekvenser då.

Senaste versionen av Android

phonegeek:

när får samsung galaxy s3 4.2.2 uppdateringen?

Kalle Wiklund: Tyvärr, i nuläget finns det ingen information om när S3:an kan tänkas få senaste versionen av Android.

Oklart om Xperia

Mattias:

När kommer  uppdateringarna till Xperia S och Xperia Z?

Kalle Wiklund: Tyvärr, vi har ingen information om detta i nuläget. Men så fort vi vet mer kommer du kunna läsa om det på mobil.se!

Säkerhet i wlan

Svt:

Hallå! För ungefär en vecka sedan, tog de upp i svt, att det kunde vara en fara att koppla upp sig på öppna nätverk.. det fick mig att fundera på om jag skulle vilja koppla upp mig här hemma, eller dela ut mitt nät till andra enheter.. Jag har precis skaffat en Samsung galaxy gio.. Så till frågorna: 1. Om jag vill surfa säkert via nätet här hemma, hur ska jag göra då/vad ska jag göra för inställningar? 2. Liknade fråga här, fast tvärtom.. Om jag vill dela ut mitt nät från Gio:n vad behöver jag tänka då på hur ett säkehetspespektiv? Som det är nu fundera jag på att skippa nätet här hemma och kanske skaffa något bra och billigt surf till mobilen istället.. Men jag vill veta först, ur ett säkerhetstänk, vad som är bäst.. Dela nät till dator från Gion, eller ha kvar hemma nätet och koppla upp Gion mot det? tack på förhand :)

Elias Nordling: Se till att ha ett säkert lösenord med både bokstäver och siffror eller specialtecken, helst inte igenkännligt som ett riktigt ord, så är risken för att någon annan kopplar upp sig på ditt trådlösa nät mycket liten. Då är du så säker du blir på Internet.

Nästa supermobil med WP

Henrik W:

Hello. Har idag Samsung Ativ S och är nöjd med den. Är dock prylgalen och är dock sugen på nya Win8 telefoner. När kommer det ngn ny high end Windows Phone?

Erik Mörner: Några hade säkert räknat med att Nokia skulle släppa ett nytt flaggskepp under Mobile World-mässan tidigare i år, men så blev det ju inte. Nu är det ingen tillverkare som visat upp någon toppmodell inom Windows Phone på ett tag. Inget som är lanserat och på väg ut inom kort alltså. Svårt att svara på när nästa high-end mobil med Windows Phone kommer ut, men jag skulle gissa att det är Nokia som är mest fokuserade på det medan Samsung sneglar mer åt Tizen och sitt huvudspår med Android.

Beats bara hos HTC

Hevar:

Stödjer Samsung Galaxy S4 Beats by Dr.Dre

Daniel Hessel: Nej, det gör endast HTCs lurar i dagsläget. Men lurarna kan givetvis användas till en S4 om du så önskar.

Böjbar Samsung

felix:

ryktades det inte om att samsung ska släppa böjbara telefoner. och varför ska LG härma samsung med böjbra telefoner??

Erik Mörner: Ja Samsung har ju visat upp en böjbar skärm till exempel i denna film http://www.wimp.com/samsungflexible/ men även på CES-mässan nu i januari i Las Vegas. Ser dock ut som om det dröjer innan den typen av skärmar kommer ut i massproduktion. Mest användbart skulle det väl vara i mobiltelefoner där ett armband utgör skärm?

Testa Samsung S4

Poja:

När får vi ett test av Galaxy S4? :) Mellan den, Xperia Z och HTC One, vilken håller ni högst? Tack på förhand!

Erik Mörner: Det får ni så snart vi kommer över alla de telefonerna. Jag skulle gissa att Galaxy S4 dyker upp om ungefär en månad.

Prestandadiskussion

Lasse:

Hej mobil och tack för en bra tidning. Jag har en fråga och en förhoppning.. Min fråga är om alla dessa tester där ni och andra mäter prestandan tex geekbench och allt vad de heter. När man tittar på dem så finns det olika värden har för mig att i något av dessa låg en av de nya värtinglurarna på 22000 p och en annan på 15000 tex. Vad säger det mig? Märker man någon skillnad om man använder telefonen till att ringa, messa, surfa ? Min förhoppning är att ni gör ett stort och uttömligt test med Sony Z,. HTC ONE  och s4. Kompetenta telefoner alla tre. Vad jag är nyfiken på är kameran och batteritiden på dessa! Trevlig helg T

Daniel Hessel: Just när det gäller olika nuffror som benchmarkprogram spottar ur sig är det ganska svårt att översätta det i det något mer luddiga "hur känns den att använda" då det finns enormt många faktorer som påverkar hur en telefon känns när det kommer till snabbhet. Den kraftigare hårdvaran som ger högre siffror är ett bra mått för att mäta telefoner mot varandra och kan, i bästa fall, översättas till hur en användare som kör många appar, widgets och liknande paralellt kommer att uppleva telefonen. Men om du enbart skickar sms, ringer och surfar blir det en annan femma. Skulle du bara använda telefonen för samtal och sms hade det spelat ganska liten roll hur en telefon fick i ett benchmarktest, medan snabbare processor och mer minne spelar in en hel del på hur snabbt du upplever att en hemsida laddas (utöver uppkopplingshastigheten givetvis) eftersom kraftigare hårdvara har lättare att rita upp och ladda in sidor än vad svagare sådan har. En större jämförelse mellan vårens toppmodeller kommer vi givetvis att göra så snart allihopa har landat hos oss.

Utvalda appar

Rasmus:

Hej mobil! Finns det några speciel hemsida där man kan se alla appar till sgs4?

Elias Nordling: https://play.google.com/store kan du se vilka appar som finns till Androidsystemet. I princip alla funkar på Galaxy S4.

Speciella appar

Rasmus:

Finns det några appar som just är utformade för sgs4

Daniel Hessel: Samsung har en bunt egna som troligen redan kommer att finnas förinstallerade. men något specifikt för S4 har vi inte hört talas om i dagsläget.

Sjukt varma

selop:

Sitter med en Sony ZL, den blir sjukt varm, har en One X vid sidan, den blir sjukt varm...hade en S3 som blev sjukt varm, varför blir dessa mobiler så varma vid vanligt användande? // Stephen

Elias Nordling: För att telefonerna använder mycket energi. Jag minns en siffra jag såg en gång att processorer på över en GHz genererar mer värme per ytenhet än ett kärnkraftverk. Detta gällde dock datorprocessorer. Nu är ju processorchipet extremt litet så om man leder bort värmen och sprider ut den över större yta blir det inte så varligt, men att telefoner med snabba processorer blir varma, det förvånar mig inte.

Ny mobil om tio minuter

Crille:

Tja! Jag ska iväg om 10 minuter å köpa ny mobil. Vilken är den bästa mobilen ute nu? Eller ska jag vänta på sgs4? Kommer den verkligen vara så mkt bättre än allt annat som finns i butik idag?

Kalle Wiklund: Det är svårt att ge dig något råd utan att veta vad du anser är "bäst" för dig. Men personligen anser jag att Sony Xperia Z är bäst just nu.

Åsikt om Wildfire S

XXXX:

Hej.Vad tycker ni om HTC wildfire S? Är kamera och video bra? Övriga helt okej? Kostar 500 kr med kontantkort.

Erik Mörner: Det är en bra telefon men det är tydligt att kameran inte håller högsta klass. Nu var det en tid sedan den kom ut och vi testade den, men kameran imponerade inte då, framförallt filmer upplevde vi som hackiga och lågupplösta. Här kan du läsa hela testet.

Optimus nästa Nexus?

Nexus: 

Kommer det en uppföljande på LG-s google nexus 4 med stöd för LTE?

Daniel Hessel: Vem som gör nästa Nexustelefon är okänt än så länge, men LG själva vill ju mena att Optimus G är telefonen som har allt det Nexus 4 saknar.

Inget om Motorola

Johan:

Något nytt om Motorola X? Känns mycket spännande...

Kalle Wiklund: Tyvärr inte. Men ja, jag håller med om att projektet känns spännande.

Bra och dåligt mer operativen

Chriiis:

Skulle ni kunna lista några för- och nackdelar för de tre stora mobilOSen? Skulle uppskatta om det är något mer än det klassiska med dåligt appstöd osv

Elias Nordling: Jag vet ju inte vad du uppfattar som klassiskt utöver dåligt appstöd så risken är att du uppfattar detta som gammal skåpmat. Men så här tycker jag: IOS: För, mycket enkelt att komma in i, störst tredjepartstöd. Mot, Lämnar ofta väldigt lite inflytande över konfiguration, standardfunktioner mm till användaren så om du är missnöjd med en standardfunktion eller inställning kan du ofta inte påverka den. Android: För, flexibelt, i stort sett allt kan konfigureras eller bytas ut i systemet. Mot, kan uppfattas som rörigt och svårtillgängligt, frågetecken kring säkerheten. Windows Phone: För, annorlunda estetik, bra integration med molntjänster och gratis navigering. Mot, en del standardfunktioner som kalender och webbläsare är svaga och går inte att justeras.

Välja Xperia Z eller S4

mackan:

vilken telefon är bäst enligt er Xperia z eller s4

Erik Mörner: Där får vi nog vänta med ett uttalande tills vi fått testa Galaxy S4. Jag har fortfarande bara testat den under lanseringseventet och det gav visserligen positiva intryck, men vi återkommer när vi gjort ett fullständigt test.

Kalle Wiklund, webbredaktör: Då stänger vi chatten för i dag. Tack till alla som har medverkat!