Chattade med läsarna

Läs Samsungs svar på era frågor

Nyligen avslutades läsarchatten med Samsung här på Mobil. Läs alla frågor och svar här.

Publicerad Uppdaterad

Circle
Algot: gear circle kommer när?
Svar: Hej Algot, Gear Circle finns i butik nu!

Buggfixar
Lars: När kommer ni skicka ut problem fixar för 4.3 för s3 och 4.4.2 för s4 för våra telefoner e under all kritik just nu. och när kommer ni uppdatera till Android L?  Mvh
Svar. Hej Lars, vi håller på att testa vilka produkter som kan få uppdateringar och återkommer så snart vi vet mer. Uppgifter om planerade uppdateringar hittar du här: http://www.samsung.com/se/info/update.html

Note 4 vs Iphone
isak: Är samsung galaxy note 4 mer processor stark än Iphone 6.
Svar: Samsung gör inte jämförelser med andra tillverkares telefoner, men titta gärna på tredje parts jämförelser. Här brukar ju mobil.se vara bra!

Hallå
Janne Hej.
Svar: Hej.

Stora mobiler
Perre: Hej.Varför gör Samsung bara stora mobiler nu för tiden? Kan ni inte tillverka mellan 3-3,5 tum mobiler som är lika bra som te.x Galaxy S4 plus,S5 osv.Många vill ha en lagon liten mobil med fett i innehållet.
Svar: Hej Perre, skärmstorleken är ett resultat av information från konsumenter Samsung samlade in i research-fasen av vårt utvecklingsarbete. De flesta användare värdesätter en stor skärm  då man ofta tittar på video eller bildmaterial på sin telefon. Då blir upplevelsen bättre på en större skärm. 

Trådlös laddning
Tompa L: Är det trådlös laddning på nya Note 4 eller blir det tillbehör som på Note 3 ?
Svar: Hej Tompa, det blir ett tillbehör, precis som på Note 3. 

Lollipop
Tompa L: Kommer både Note 3 och Note 4 få Android L ?
Svar: Det kommer många frågor om Lollipop. Vi har för närvarande ingen information att dela gällande Lollipop. Men vi lägger alltid senaste informationen om uppdateringar på http://www.samsung.com/se/info/update.html 

S6
sonny: När kommer s6?
Svar: Hej Sonny, vi kan tyvärr bara prata om produkter som finns på marknaden.

Flash
martin: dax för flash ? eller liknade i mobilerna ! så man kan strema sport
Svar: Hej martin, de flesta streaming-formaten stöds av Chrome, så prova det.

Tizen
rålle: när kommer tizen hit i en bra telefon ? alla älskar inte android ! kom nu inte och säg att det behöver utvecklas mer, samsung har haft gott om tid.
Svar: Hej rålle, som företag kan vi bara prata om produkter som redan finns på marknaden.

Livslängd
Daniel: Har en galaxy s5 och tycker den är super med bl a IP67-klassifiering. Är det något som ligger i framtiden för alla kommande modeller? Hur långt i framtiden klarar man sig med s5 med tanke på max 2års support av mobiltelefon och därefter "inte intressant längre" och IP67-klassifieringen?
Svar: Gällande IP67 så kommer vissa modeller at ha IP-skydd och andra inte, det beror på målgrupp och tilltänkt användningsområde. Om vi pratar livslängd - vi säljer exempelvis många S3 fortfarande, vilket visar att livscykeln på en smartphone är längre än 2 år. Så din S5 kommer att följa med ett bra tag till!

Halt
Tom: Hej.varför är många samsungs mobiler så hala? Man vågar knappt hålla i den.Vill inte ha skal som tillbehör att köpa som greppar lite bättre.
Svar: Hej Tom, vet inte om du syftar på en speciell modell? Om du tittar på bland andra Galaxy S5, Alpha och Note 4 så har de en baksida med fördjupningar i för att telefonen ska ligga bekvämt och fast i handen. Vi vill även påminna att den svarta färgen har en mattare finish än de andra färgerna för att den är mer tålig mot smuts. 

Knapplacering
Tobias: Varföe envisas ni med att ha bakåtknappen på fel sida i era android-produkter? Inte intressanta produkter så länge ni envisas med knappar istället för knapparna på skärmen.
Svar: Hej Tobias, antar att det är en smaksak vart man tycker att bakåtknappen och andra knappar ska sitta :)

Små mobiler
Henrik: Jag saknar mobiler som är 4 till 4,3 tum med bra prestanda och kameror. En liten värsting som får plats i fickan. Är tiden för kompakta flaggskepp förbi samsung?
Svar: Hej Henrik, Galaxy S5 mini har en skärm på 4,5 tum. Visst, lite större än det du efterfrågar, men fortfarande en grym telefon.

Lollipop
Ronny Magnusson: När kommer lollipop till Note 4?
Svar: Hej, det kommer många frågor om när Lollipop kommer till olika Samsungenheter. Vi har för närvarande ingen information att dela gällande detta, men lägger den senaste informationen på http://www.samsung.com/se/info/update.html - så håll koll där!

Byta batteri
Simon: Samsung note 4 har ja funderat på o köpa, tänkte på skärmen, prossesorn, lagringsminnet o batteriet, batteriet som följe med, kan ja köpa ett varre batteri o byta ut de som följer med telefonen,
Svar: Hej Simon, om du ska byta batteri i din Samsung-telefon rekommenderar vi att du använder ett originalbatteri från Samsung. På så sätt kan vi garantera säkerheten plus att garantier etc. gäller. I nuläget finns dock inget större batteri för Note 4. Vi har gjort Note 4 mer strömsnål, så det 3,220 mAh stora batteriet räcker till mycket. Vill du ladda mobilen enkelt så lägg den på en trådlös laddningsplatta. 

Lollipop
Kevin: Hej, jag undrar när ni planerar att uppdatera samsung galaxy s5 till den senaste versionen av Android lollipop. De flesta av de större tillverkanarna har tillkännagivit deras planering för när deras modeller ska uppdateras.  Hoppas på att få senast Android inom en snar framtid. Sedan måste jag påpeka att jag är hittills väldigt nöjd med min Samsung galaxy s5.
Svar: Hej Kevin, ingen info att dela om Lollipop för tillfället. Men kul att du är nöjd med din Galaxy S5!

Större Alpha
Samung: kommer det en uppföljare till samsung galaxy Alpha med lite större skärm?
Svar: Hej där, vi kan bara prata om produkter som redan finns på marknaden.

Note 8
tompa: Min fråga gäller Samsung Note 8. En uppdatering till Android 4.4.2 har precis släppts till plattan. Det är också den enda uppdateringen sedan den släpptes. Med andra ord har den inte alls följt med släppen av nya Android versioner! Jag skulle nu vilja ha en kommentar till detta? Vad är er ambition när det gäller uppdatering av era produkter?
Svar: Uppdateringar tillför olika funktioner och nyheter beroende på vilken modell den rullas ut på. Därför väljer vi ibland att prioritera vissa modeller över andra för att använvändarupplevelsen ska bli så bra som möjligt på alla modeller. 

Budgetlur
kevin: kommer ni att släppa nån asgrym budget mobil som kostar under 3000 kr.
Svar: Hej Kevin, det beror helt på vad du är ute efter i en telefon om det finns något som passar dig för under 3000kr. Men om du har några hundralappar till kan du få den grymma S5 mini, som bland annat är IP-klassad, för ca 3 500 kr. 

Kinakonkurrens
Adam: Hur ska ni konkurrera emot Kinas mobil marknad nu när dem tar över mer och mer marknads andelar? 
Svar: Adam, vi tycker att konkurrens är positivt - det driver innovationen framåt, vilket gynnar konsumenten!

Gear S
Peter: När börjar smartwatchen Samsung Gear S att säljas i Sverige?
Svar: Hej, den kommer att landa i butik i november. 

Miljömedveten
John Hansson: Jag är en relativt miljömedveten person som ett tag funderat på att köpa Note 4 eller Note Edge. Min fråga är hur pass miljövänliga dessa är och produktionen av dessa? På Apples hemsida finns snabba fakta såsom Hg-fri skärm, fri från bromerade flamskyddsmedel osv. Finns det någon konkret fakta om just Note 4/Egde? Miljön är en avgörande faktor för mig och många andra.
Svar: Hej John, vi har samma krav för alla mobiler vi säljer. Dessa inkluderar även krav för flamskyddsmedel och så vidare. Läs mer om detta i vår sustainability report 

Ej vattentät Note 4
Imran: Varför valde ni att göra Samsung Galaxy Note 4 vattentät?
Svar: Hej Imran, misstänkter att det skall vara ett "inte" i frågan? Att Note 4 inte är IP-klassad beror på målgruppen och det tilltänkta användningsområdet. Note 4 är anpassad för lite mer 'urbant' användande. 

Ativ SE
Henrik V: Hej. Ni har en jättefin telefon i Samsung Ativ SE. När kommer den till sverige?
Svar: Hej Henrik V, vi har i nuläget inga planer på att släppa Samsung ATIV SE på den svenska marknaden. 

Trasig lur
Erik: hej! lämnade in min telefon i mitten av april för byte av displayen. efter det så fungerar knappt mikrofonen och jag måste prata i headset eller högtalartelefon. har haft mobilen sen juni förra året. dessutom är mitt batteri värdelöst. gäller någon form av garanti för dessa fel?
Svar: Hej Erik, det var tråkigt att höra att din mobil inte funkar som den ska efter skärmbytet. Tyvärr kan jag inte uttala mig om vad felet kan vara - vi får be dig ta kontakt med verkstaden igen så att de får titta på den. Garantin gäller i 2 år efter inköpsdatum (om eventuella fel blivit åtgärdade av en auktoriserad Samsung-verkstad)

Exynos
Ole: Hej Samsung, varför släpps Note 4 inte i Sverige med Exynos processor?  
Svar: Vi har valt att ta in versionen med snabbare 4g som kan leverera nedladdningshastigheter upp till 300Mbps. Denna version av Note 4 är med Qualcomms processor.

Lego
David Jansson: Hej Mitt namn är David och jag kommer från Skövde Jag och min klass är med i tävlingen FLL som står för "First Lego League" Det handlar om lego robottävling och varje år är det en världsfråga som alla tävlande lag måste komma på ett svar. I år är frågan om "Hur lär vi oss bättre i skolan?"Vi har kommit på att göra en special gjord klocka som är anpassad för skolan. Skolklockan ska kunna visa schemat, man ska kunna skriva upp alla läxor, prov och kommande saker i skolan. man ska ha en kamera där man kan fota sina läxor om man i värsta falt ha glömmt dem eller slarvat bort dem. Man kan använda musikprogram som till exempel spotify. Bluetooth har klockan också för att läraren ska kunna dela läxor för dem som har varit sjuka. Sociala medier och spel är förbjudet på klockan och man kan inte instalera dem själv. Frågan är vad ni tycker om den här klockan. Är det en idé som ni skulle kunna tänka er att börja sälja eller är det något som inte skulle funka? Mvh David från Skövde
Svar: Hej David, Samsung uppmuntrar innovativa lösningar som hjälper elever att utvecklas i skolan. Kul idé!

Synkproblem
Kennet Flodman: Varför slutade  min Gal SIII fungera med synk samtidigt som ni introd Kies 3?
Svar: Kennet, det är svårt att svara på på rak hand, kontakta Samsung Support på 0771-7267864 (0771-SAMSUNG)

Platta med kamera
fd.svensson: När får vi en Galaxy tab med bra kamera och blixt, som håller IP 67? Nyttjar min Galaxy tab 2 som både mobil och platta, men funderar på att byta upp mig. Storleksmässigt är tab S och tab PRO 8.4 lika stora som nuvarande. det skiljer på någon millimeter, men är de lika stabila som Galaxy tab 2? Jag har tappat den i både asfalt och betong och den fungerar utan problem.
Svar: Hej fd, kolla upp Galaxy Tab Active, den har vad du letar efter.

Galaxy F
Jossi H:kommer det någon Galaxy F?
Svar: Hej Jossi H, vi kan bara prata om produkter som är lanserade, har tyvärr ingen information att dela med oss av gällande sådant som ligger i framtiden.

Smart tV
lasse: finns det några mindre smart Tv apparater med wifi
Svar: Hej lasse, det finns flera. Ta en titt på hemsidan, www.samsung.se 

Tunna mobiler
Richard Jonsson:Varför måste man ha så tunn mobul som möjligt? Varför tar ni inte fram en mobil med ordentlig batteri kapacitet?
Svar: Hej Richard, vi baserar produktutveckling på konsumenters önskningar och behov. Batterikapacitet är såklart en viktig faktor och för att behålla den tunna formen utvecklar vi istället strömsnåla komponenter för att få det att räcka längre så vi gör själva enheten så strömsnål som möjligt. Note 4 har ett jättestort batteri på 3,220mAh

Större s5
Denny: 2 Frågor: Skulle vilja veta om ni kommer släppa Galaxy S5 med 32GB internminne och i så fall när?. Och kommer det att släppas en Galaxy Alpha med minnsekortläsare, om i så fall när ?.
Svar: Hej Denny, det finns inga planer på att släppa någon av modellerna i dagsläget. 

Dual sim
Stefan T: Hej, har en Samsung Note 3 och en S5. Den ena privat och den andra i jobbet. Varför säljer ni inte duos telefonerna i Sverige? Så man kan använda två simkort samtidigt. Nu kommer jag köpa Note 4 duo när den släpps för garantin gäller väl i Sverige med? Tack.
Svar: Hej Stefan, vi tackar för feedback, som vi kan ta med oss i fortsättningen när vi planerar framtida släpp av mobiltelefoner. Gällande Note 4 duo så har vi europeisk garanti på hårdvara. 

Bloatware
nemo: varför tar ni så mycket blotware så att användarna bara får ca 10-11 GB att använda på sprillans ny mobil ... hela 5-6 GB på blotware och annat .. om produkten är 16 GB så räknar man få utnjyttja mer än bara 10-11 GB. . och går inte ta bort förinstallerade app. borde man inte kunna ta bort en del iallafall fler appar än idag som man inte vill ha.  
Svar: Hej nemo, vi väljer att inkludera fler och fler appar i Galaxy Apps, för att våra användare ska kunna själva bestämma vilka applikationer de laddar ner. Så vi förbättrar detta kontinuerligt.

Google play edition
Marcus: Varför släpper ni inte en Google Play Edition av tex S5 i Sverige? Vi som vill ha "rent" android har inga alternativ efter att nya Nexus är på 6" som är för stort.
Svar: Hej Marcus, det är Google som sköter distributionen av denna modell, vi får hänvisa till dem gällande Sverige-släpp.

Mega
Olof: kommer det ngn ny Galaxy Mega?
Svar: Hej Olof, vi kan bara prata om produkter som redan finns på marknaden. 

MKV
Tommy: Går det att spela upp .mkv filer med Galaxy 5, Galaxy Note 4 eller Galaxy Alpha ? Om inte, klarar någon av era nyare modeller .mkv ?.
Svar: Hej Tommy, det funkar att spela .mkv-filer på alla de modellerna.

IP i Note
Tobias. A: Varför blev inte Note 4 ip kapslad som S5?
Svar: Hej Tobias, olika telefoner är riktade mot olika typer av användare, så därför har vissa telefoner IP-skydd och andra inte. 

Touchwiz
Alexander: Hej. har tre frågor. 1. När ska ni göra om eert så kritiserade gränssnitt Toucwiz till något som folk gillar? 2. Varför måste alla premiumtelefoner vara på 5 tum och uppåt? Själv föredrar jag 4,5-4,7 tum som jag kan sköta med en hand, men vill jag ha en sådan idag så måste jag ju ge avkall på andra grejer. RFID minne, eller vad det nu kan vara. så jag efterlyser med samma tekniska spec men mindre. 3. om man nu ska betala en 5-6000 för en lur, så kanske man också vill att den ska vara snygg, och när ska ni börja tänka på det? Och slutnligen vill jag berömma er för att ni har börjat och ta tillgängligheten på allvar så att jag har valmöjligheter utöver nexusenheterna. so keep up with that!  
Svar: Hej Alexander, vi tar frågorna i tur och ordning. 1) Det är en smaksak, men vi får även mycket positiv feedback från marknadsundersökningar. Men för mer avancerade användare finns alltid möjligheten att ladda ner ett annat gränssnitt. 2) I vårt research-arbete har det visat sig att de flesta användare värdesätter en stor skärm. Men feedback är alltid värdefullt, så vi tar detta med oss. 3) Design är också en smaksak, hoppas i allafall att du hittar någon smartphone som har en design som tilltalar dig. Har du kollat in Galaxy Alpha? Och sist - tack för din feedback, kul att höra att vi är på rätt spår!

Note 4 Release
Bosse: När dyker samsung Galaxy  note 4 på den svenska marknaden
Svar: Bosse, den dyker upp 7 november.

Smart TV
tompa: Frågan gäller er Smart-TV Serie 8 av 2013-års modell.Finns det någon uppgradering med Evolutionkit tillgänglig? I så fall, vilka är förbättringarna?
Svar: Hej tompa, Evolution-kit gör så att du får 2014 års Smart Hub, det vill säga att du får hela uppgraderingen. Vi har bl.a annat gått från 5 menysidor till 4 och gränssnittet är mer likt det du hittar i mobilen. 

4GB
nokkian:säljs många mobiler med bara 4gb minne t ex galaxy coreplus-hur mycket ledigt minne måste finnas för klara av uppgradering till 4,4  eller högre ? gäller den storleken även på s2-s5 mobiler ? Om mobilen är full är det då backupkopiering-fabriksåterställning och sen uppgradering som gäller eller något annat sätt?
Svar: Hej nokkian, uppdateringar av mobiler till Android 4.4 tar inte nämnvärt mycket mer ledigt minne av telefonen. Men Samsung måste även säkerställa att annan hårdvara fungerar optimalt vid en uppdatering.

Note 4
Lennart Eriksson: Jag kommer att köpa Note 4 så snart den finns tillgänglig. Eftersom jag åker till Tyskland på em den 7-e november vill jag veta hur säkra ni är på att få ut Note 4 till butiker så att de finns att köpa på fm den 7-e.
Svar: Hej Lennart, vi har redan börjat skeppa ut Note 4 till våra återförsäljare, så kolla med din lokala butik eller gör en förbokning för att vara på den säkra sidan.

Gear S
Peter: Hej, när kommer Samsungs smartwatch, Gear S, till Sverige?
Svar: Hej Peter, den kommer i mitten av november.

Plast
Peter: Är av/på samt volymknapparna i metall eller i målad plast i S5? ’
Svar: Hej Peter, de är i materialet PCGF (polycarbonate glass fibre), samma som bakstycket. 

Note 4
Peter: Ska strax  inhandla en ny smartphone om ett  par veckor är Note  4 den man kan förvänta sig ?
Svar: Hej Peter, den finns i butik från 7 november!

Två Note 4
Peppe: Kommer den  lite värre  modellen av  Note 4 till Sverige vet att det finns 2 st.
Svar: Peppe, antar att du menar Galaxy Note Edge med böjd skärm? Svar ja, den kommer i begränsad upplaga till Sverige i december.

Klockor
Peppe: Vilka smartphones är Note 4 kompatibel med  det bör  ni väl veta  så  nära  inpå släpp
Svar: Hej igen Peppe, den är kompatibel med alla våra nuvarande smarta klockor om det är det du menar?

Långsammare
Ahmed: Heej! när ni uppdaterade note 3 till android 4.4 så har den blivit långsammare än va den va innan. har gjort fabrikåterställning men hjälpte inte. ska det vara så?
Svar: Hej Ahmed, så ska det absolut inte vara, kontakta supporten eller en auktoriserad serviceverkstad för att felsöka vad som kan vara problemet. 0771-SAMSUNG

Då avslutar vi chatten för denna gång! Tack för alla frågor!