Läsarchatt

Läs svaren på era frågor om Android

Redaktionen svarade på era frågor om Android

Publicerad Uppdaterad

Funktioner
CharlieDC: Vilka funktioner saknar ni på redaktionen hos Android?
Elias: Möjligheten att spara appar på minneskortet, en funktion som Google hela tiden bara velat vidröra med armbågen.

Sony Stamina
Tord Hermansson : Hej mobil! Jag har en Z5 compact och den är uppgraderad till Marschmallow, men när kommer Android 6,0,1 med stamina mode återlanserat till Z5 compact i Sverige? Har hört att system versionen tydligen ska vara släppt i Japan...
Ha det bra! Mvh: Tord H!
Erik Mörner: Vi skickade din fråga vidare direkt till Sony Mobile i Sverige, men det enda svaret de kunde ge just nu är tyvärr att de inte har någon mer information att gå ut med just nu. Förhoppningsvis ska det inte dröja så länge. Det känns som alla tillverkare är väldigt rädda för att gå ut med löften de inte kan hålla och just uppdateeingar av Android verkar vara extremt svårt att planera och förutspå när de kan vara klara. 

Varm Nexus
OIiver: Hej! Jag har nyss köpt en Nexus 5X 32gb för strax under 3000:- men den blir extremt varm vid normal användning, dvs lite Facebook mm och börjar sedan hacka mycket och det blir oflyt i telefonen.. Är den sån eller ska man lämna tillbaka den och få en ny, eller finns det något annat i den prisklassen som är bättre?
Elias: Det låter inte OK, men jag är inte säker på att det är hårdvaran, det kan också vara någon trasig app. Beter den sig så från scratch, dvs innan du installerat appar? i så fall skulle jag byta ut den.

Batteri i P8
Sebbe b: Kan man sänka upplösningen eller på något annat sätt förbättra batteritiden på huawei p8? Min klarar knappt en dag trots att jag har energischemat på smart-läge.
Erik Mörner: Bäst då är nog att du tittar på vilka enskilda appar du använder och om någon av dessa kan vara en bateritjuv.

Optisk zoom
Björn: Hejsan. Kommer det komma någon mobil med optisk zoom? Tack på förhand
Elias: inte som vi känner till i dagsläget. Eventuellt har något av tillbehörsskalen till de nya Moto-lurarna det, men det vet vi först den nionde juni.

Samsung A3
Börje: När kommer Marshmallow uppgradering till Samsung A3(2016).
Erik Mörner: Samsung Galaxy A3 hör till de telefoner som Samsung lovat ska få Android 6. När det kommer kan dom dock inte säga ännu, utan hänvisar till att det beror på hur testerna som föregår varje uppdatering går. Utöver Galaxy A3 ska även Note4, Note Edge, S5 neo, S5, S5+, S5 Mini, A5 och J5 samt surfplattorna TAB S, TAB S2 och TAB A få Android Marshmallow.

Nytt från Google
Peter Lilius: Vad händer med ny hårdvara från Google, ex när är nya Nexustelefoner på gång och när kommer Google Pixel C till Sverige?  Den sistnämnda finns även inlagd på den svenska sidan men är ej tillgänglig för köp. https://store.google.com/product/pixel_c
Erik Mörner: Ryktena säger att det är HTC som gör årets Nexusmobiler och man kan räkna med att de i så fall släpps i höst i samband med att Android N är färdigt. Förra årets modeller släpptes ju i september och kom sedan ut i butik strax efter, så något liknande händer nog i år. Fokus lär vara på det som är nytt i Android N, så säkert blir det stöd för Googles VR-plattform Daydream. Pixel C ser inte ut att komma hit alls i dagsläget.

P8 lite
?: När kommer marchmallow 6.0 till huawei p8 lite till sverige?
Erik Mörner: Vi har kontaktat Huawei, men inte fått någon information om det. Huawei har ingen bra trackrecord på uppdateringar, så du ska nog inte ha allt för stora förhoppningar

Galaxy S5 ska uppgraderas
Stefan: När kommer Android 6.0 till Samsung Galaxy S5
Daniel: Samsung har meddelat att S5 ska uppgraderas till Android 6, men någon tidsplan finns inte. Anledningen är enligt Samsung att de inte kan ge en exakt tid för att de kvalitetstester man gör innan uppdateringen släpps bestämmer när den är färdig för release. Utöver S5 ska även Note4, Note Edge, S5 neo, S5+, S5 Mini, A3, A5 och J5 samt surfplattorna TAB S, TAB S2 och TAB A få Android Marshmallow. Galaxy S6- och S7-serierna har redan fått Android Marshmallow.

Platsbaserat larm
Per-Olof Olsson: "Känner ni till någon larm-app som tar hänsyn till var man är.  Hade en sådan i min Samsung S3 ltr. Har nu en LG G5 och kan inte finna att den har en sådan funktion. 
På den gamla så kunde man ställa t. ex. morgonväckning som bara ringde när jag var hemma. Då behövde man inte stänga av larmet om man var bortrest och sen riskera att glömma att sätta på det igen. Har letat i play butik men inte hittat någon med den funktionen."
Daniel: http://amdroidapp.com/ verkar ha det du söker efter

Ny smartphone
Oldschool: ”Hej! Har några frågor, angående android, men tänkte först förklara mig situation. Har ingen smartphone idag, men känner jag vill sluta använda min knappmobil nu, när vi ändå är i 2016-smartphone åldern. Tänkte skaffa en android, eftersom jag tycker iphone är för dyr och Lumia-mobilerna är inget som intresserar mig. Jag är ingen så kallad fanboy eller hater eller vad det nu kallas, men har alltid brytt mig om integritet och säkerhet, och alltid bland annat känt mig lite smått anti-google, pga övervakningen/kartläggningen. ( använder tex startpage istället för google, spotify istället för youtube när det gäller musik, ) Om jag nu skaffar en android, dessutom skaffar abonnemang, är jag då väldigt utlämnad till google gå? 
Fråga 1. Tar google del av allt jag smsar och ringer till mina vänner? Har för mig google gör det när man använder gmail, men jag använder inte gmail så jag vet inte. 
2. Kan jag göra något åt det? Har för min det finns appar som tex Signal eller vad den nu heter och liknade, hjälper sådana appar mig även om inte mina vänner har de apparna? ( mina vänner använder inga sådana appar) 
3. Kan jag installera sådana integritet/krypteringappar utanför google play? Vill helst inte behöva skaffa gmail. 
4. Antivirusprogram från de större företagen ( typ norton) går det att skaffa utanför google play och behövs antivirusprogram idag ? Jag hade inte tänkt ladda ner appar, hade bara tänkt att ringa/smsa med mobilen och surfa med den som jag gör med datorn (strömma film, hänga på forum osv) 5. ni kanske inte vill tipsa om adblockers ( men ska sägas att jag alltid stänger av det på tekniksidor bland annat på mobil.se ) men finns det någon adblocker man kan ladda ner utanför google play, som blockerar ads även över 3g/4g-nätet? ( obs jag vill inte behöva roota mobilen) Jag har för mig jag har hört att det ska funka med adblockplus, men på deras sida står det att det inte funkar över 3g/4g-nät, men jag har för mig man kan komma runt det. Jag vill kunna blockera reklam för jag har hört att det kan finnas skadligheter i reklamen ( har dock aldrig förstått om det bara är när man trycker på reklamen eller om det räcker att man är på sidan) Ursäkta för den långa texten, men man känner sig lite omodern med en knapptelefon idag, men vill samtidigt inte göra avkall på säkerhet och integritet. Hoppas ni på redaktionen eller någon i kommentarsfältet kan hjälpa mig.  Trevlig helg och tack på förhand. Hälsningar Gubben

Elias:
1. Nej. 
2. Många chatappar har krypterad data som standard så att inga ska kunna avlyssna dig. 
3. De flesta Androidtelefoner kan rootas, och då kan du installera program från externa appbutiker, men det är först då du på allvar utsätter dig för risk för virus och malware, så generellt är det bättre att gå via Google, vilket kräver ett Googlekonto. 
4. Om du ska installera appar från externa appbutiker lär du behöva antivirusprogram. Jag skulle gissa att de går att installera externt. 5. Det är bara om man klickar på reklamen man kan råka ut för tråkigheter. i övrigt har jag dålig koll på adblockers. Jag skulle nog inte våga installera en från extern källa om jag inte var VÄLDIGT säker på att det inte var skadlig programvara.

Z2 uppdateras?
Noel: Kommer sony att uppdatera sony xperia z2 till Android N
Elias: Det förefaller osannolikt, då den kommer att vara snart tre år gammal när Android N släpps.

Uppdatering och appar via 4G
Systemuppdateringar: Hejsan! Har läst att det finns en gräns på 100 mb när det gäller appar. Alltså att man inte kan ladda ner en app över 4g nätet som är större än 100 mb, stämmer det? Jag bryr mig egentligen så mycket om det, men vill kunna ladda ner systemuppdateringar/os-uppdateringar över 4g nätet i alla fall. Den här gränsen på 100 mb, är det en rekommendation att man ska ladda ner det över wifi nätet eller är det tvång? jag undrar för jag har ett generöst data-abonnemang och hade tänkt mig klara mig på det utan ett    wifi här hemma. Vet inte om mobil-modell spelar roll, men tänkte skaffa mig en nexus huawei 6p
Elias: Njaej. Gränsen på 100 MB är hur stor den initiala nedladdningsfilen får vara. Sen kan installationsfilen när du väl hämtat hem den ladda ner ytterligare data. För stora appar, och den gränsen går redan vid 50 MB, får du en varning och en uppmaning att vänta med att ladda ned tills du har wlan, men den uppmaningen kan du välja att strunta i och ladda ner ändå. Så kör på!

Säkerhet
Daniel: Hur mycket arbetar Google med säkerheten i Android? Känns fortfarande som det är långt kvar innan det blir lika säkert som iOS?
Daniel: Precis lika mycket som Apple gör vågar jag påstå. Laddar du inte ner strunt utanför Google Play Store är du i nästan alla fall helt säker. Beträffande säkerheten generellt så är Android i sig bara en del av det hela. Det senaste året har det kommit fram rätt många uppgifter som pekar på att tillverkarnas olika skal och medföljande appar är de som i många fall har säkerhetsluckor. På så vis kan inte riktigt Android beskyllas för det en tredjepartstillverkare stoppar i sin telefon.

Japan
Daniel: Hur populärt är Android (Androidtelefoner) i Japan? Läste något om att iPhone är mest populärt.
Elias: Android och Ios har turats om att vara mest populära i Japan, men just nu är det nästan exakt 50/50, med övriga system försumbara.

Störst
Daniel: Hur stort är Android jämfört med iOS? Vilket är störst av Google Play och App Store?
Elias: Det beror på var du tittar. Sett till världen som helhet är Android mycket större, men i Sverige är Ios större. Appbutikerna har nog ungefär likvärdigt med appar vid det här laget.

Xperia X
Daniel: Hur tror ni Sony kommer lyckas med den nya Xperia X-serien?
Elias: Vete tusan. Det känns som mobilerna förutom nya chipset mest ter sig som försämringar jämfört med föregångarna, oavsett hur trevliga de är. Xperia X är inte längre vattentät, och X Performance är tjockare men har ändå fått mindre batteri jämfört med Z5. Å andra sidan är Xperia X när man väl har den i handen en telefon som är lätt att tycka om. Det beror alltså på om folk går på specarna eller kläm & känn när de ska köpa.

Yotaphone
Jens: "Hej! Är yotaphone 2 nånting att satsa på nu då priset är ca2700nr?"
Daniel: Det är lite åldrad hårdvara, men fortfarande fullt fungerande (baserat på specifikationer då vi inte testat den utförligt). Men Yotaphone köper du knappast för specifikationerna utan för den balla extraskärmen, så om det tilltalar dig kan det nog vara värt det.

Skärmskydd
Protect: Kanske lite off-topic eftersom det inte gäller just android som os, men i alla fall. Vilka displayskydd rekommenderar ni? Jag är mest orolig att få repor, eftersom det har hänt förr.. Är glas eller plast bäst när det gäller att undvika repor? Spelar det direkt någon roll hur mycket pengar/vilket märke jag skaffar? Copter och invisible shield och liknade i plast,  har jag hört av vissa att det är bra, medan jag har hört vissa säga att deras mobiler har blivit fuktskadad av sprayen.. Borde man satsa på glas? Kan jag köpa billigt glas, eller finns det en risk att glaset självspricker på bordet ( typ som någon xperia-mobil gjorde) och skadar mobilens display?
Daniel: Skärmskydd oavsett sort ger lite bättre skydd för den riktiga skärmens glas (eftersom skyddet för det mesta tar smällen istället) och om det går sönder kan du bara byta ut det (istället för den dyra uppgiften att byta skärm). Är det just repor du vill undvika borde du satsa på glas som är allmänt mer reptåligt. Fuktskador och självsprickande skärmar av att använda skärmskydd låter som rent hittepå. Gällande märken kan det vara en idé att gå på just de lite kändare märkena för att vara säker på att det blir rätt mått/vettigt fäste osv mot de allra billigaste typerna.

Då tar vi och avslutar chatten för idag. Tack till alla medverkande!