Mobil Svarar

Läsarfrågor till Mobils redaktion - Vecka 47

Vi får många frågor från er läsare här på Mobil. Nu tänkte vi börja publicera svaren här på sajten också, så att fler kan ta del av dem. Idag behandlar vi frågor om tåg, Note 4, Kazam och hörlurar.

Publicerad Uppdaterad

Det är många som hör av sig till oss på Mobil med alla möjliga frågor om mobiler, tjänster, tillbehör och liknande. Vi försöker svara på dem så långt vi kan och hinner, men har tidigare nöjt oss med att bara svara den personen som ställt frågan. Förvisso svarar vi på en hel del via våra chattar, men det är inte alla frågor som ställs.

Det är ju knappast speciellt rättvist mot de som eventuellt kan ha samma frågor, så därför tänkte vi börja med att publicera läsarfrågor även här på sajten. Vi börjar lite lugnt och enkelt med några frågor om tåg, hörlurar och Galaxy Note 4. 

Mottagning på tåg
Fredrik: Var det inte flera operatörer som för något år sedan lovade full mobiltäckning (inkl. datatrafik) på alla stora tågsträckor? 

Hur har de levt upp till detta? Då jag själv tågpendlar mellan Örebro och Stockholm, så kan jag säga att det fortfarande finns HELT vita fläckar på sträckan. Kanske framför allt mellan Örebro - Arboga, men även sträckor som Västerås - Enköping osv.

Med tanke på att det är sträckan Sthlm - Gbg - som väl är den mest trafikerade rälsen i Sverige för privatpersoner, så borde väl den sträckan prioriteras?

Hej! 
Problemet med mobiltäckning på tåget är helt klart värd en artikel. För det är inte nödvändigtvis så att det är operatörens fel att du inte har täckning på tåget. Skulle du stå bredvid spåret med mobilen är det fullt möjligt att du skulle få täckning. Tågen är byggda i metall med fönster av metalliserat glas som tyvärr skärmar av elektromagnetiska signaler rätt väl.

Elias Nordling, Mobil.se

Kazams garanti?
Hej Mobil och tack för ett bra jobb! Vi har sprungit på ett märke som heter Kazam och sägs vara grundat av fördetta medarbetare från HTC, en sak de stoltserar med är att några av deras mobiler omfattas av ett års gratis display-byte (no questions asked, är displayen på något sätt trasig eller skadad så byts den ut 1ggn under första året). Frågan som vanligt - hur står den sig, har ni kommit i kontakt med deras mobiler? 

Med vänlig hälsning, Jonas

Hej!
Vi har inte sett det rent praktiskt, men å andra sidan inte hört något som skulle säga motsatsen. Så såvitt vi vet har de (första) displayutbytet gratis oavsett vad som orsakat det.

Daniel Hessel, Mobil.se

Hörlurar till Z3
Hej! Såg att ni listade upp de bästa hörlurarna. Ska köpa mig en Xperia Z3 så jag undrar mest vilka du rekommenderar av A-Jays Five och Sony MDR-NC31EM? Sen undrar jag ifall du vet om ljudet hörs bra när man talar via Sonys lurar då jag fattat det som att själva lurarna inte har någon mikrofon utan man använder sig av mobilens. Så hur bra funkar det om man pratar med någon om mobilen ligger i fickan?

Mvh Christoffer

Hej!
Båda två är ett bra val skulle jag säga. Sonys lurar har ju fördelen med brusreducering, medan de saknar fjärrkontroll på sladden. Jays har däremot det, men saknar givetvis brusreduceringen. Ljudmässigt är det ingen jätteskillnad mellan dem.

Mikrofonen sitter på sladden, så det spelar ingen roll vart du har telefonen utan det går att prata ändå.
Daniel Hessel, Mobil.se

Note 4, samtalskvalitet
Hej, ett informativt test av Note 4. Det tas inte upp hur den är att ringa med. Hur är samtalskvaliteten? Hörs något brus, hur hörs den jag pratar med?
Mvh Johan

Hej!
Jag upplevde samtalsljudet som överlag bra i telefonen. Note 3 kunde ibland låta lite ihåligt, vilket jag gissar beror på lite hur akustiken är i själva telefonen och hur ljudet fortplantar sig i den. Note 4 är betydligt stadigare byggd och har inte alls samma ihålighet.
Daniel Hessel, Mobil.se

Note 4, ljusstyrka och SMS
Tjenare
Följt era artiklar kring Note sen ca 2 år tillbaka på nätet med stort intresse och köper lösnummer då och då.
Vet att ni tidigare frågar oss läsare om saker vi tycker ni borde testa och mitt förslag är ljusstyrkan på telefonerna!
Är själv brukare av en Note 2 som ska bytas närmsta månaderna. I stort sett nöjd med den, då jag valde den just på grund av skärmstorleken. 
En relativt irriterande miss är dock ljusstyrkan som ofta är för svag i solen. Provade en Note 3 i våras och den hade lika dåliga prestanda (om inte sämre) gällande ljusstyrkan.
Tidigare var en ny Note ett självklart val men då det är så många lurar som erbjuder Phablet formatet så blir ljusstyrkan en av de avgörande faktorerna

Nu till en helt annan fråga som jag sökt svar på men inte hittat någon lösning till.
Har haft intensiva SMS-konversationer (& MMS) med en person på min Note 2 och nu håller hela SMS-tjänsten på att braka. Verkar som det blivit systemoverload på någon parameter i tjänsten och går man in på den kontaktens SMS så blir det bara siiirap samt att det börjat sprida sig till andra SMS-konversationer också.
Kan inte radera äldre SMS, då stannar tjänsten.
Innan smartphones kunde man synka i dator och editera där men det är inte möjligt nu.
Jag söker en bättre SMS-app som ja kan installera över Samsungs egna inbyggda, där möjligheter finns till att redigera och även backa upp just SMS.
Känner du till något som skulle kunna lösa problemet?
Börjar bli lite desperat då alternativet är att blåsa hela telefonen och jag vill behålla många av SMS/MMS-en

Anders

Hej!
Just Note-serien och ljusstyrka, eller snarare Amoled-skärmar och solljus, är väl inte direkt bästa kompisar. Vanliga LCD-skärmar brukar hantera direkt solljus bättre (om än fortfarande inte speciellt bra) medan den miljön får ses lite som Amoled-teknikens svaghet. 
Note 4 skulle jag säga har lite bättre ljusstyrka än tidigare modeller, och därmed borde funka en aning bättre. Men rådande väder och årstid har inte riktigt gjort att det har kunnat testas rent praktiskt en solig sommardag. 

Gällande sms så kan Samsung synkprogram, om jag inte minns helt fel, göra en backup av sms till datorn för att spara dem. Annars har jag under åren använt mig av lite olika appar som backar upp sms-konversationer till nätet (Gmail var vanligast sist jag testade, men rimligen finns det numera även för Dropbox/Drive och liknande). 
Om det är så att sms-appen tvärstannar av det hela skulle det eventuellt kunna hjälpa med en tredjepartslösning (finns ju ett helt gäng sådana på Play Store) eller Googles egna Messenger som hanterar just sms (trots att Hangouts gör det också, förvirrande nog). Fungerar det för att åtminstone komma in och rensa så är det en idé. Annars får du nog köra backup och systemåterställa enheten för att blåsa rent lite i systemet.

Daniel Hessel, Mobil.se