Frågor och svar

Läsarfrågor - V.22

Bland era frågor till Mobils redaktion hittar vi denna gång en hel del om Sony.

Publicerad Uppdaterad

Vi får många frågor mailade till oss på Mobil och för att även ni andra som inte sett dem ska kunna ta del av svaren vi ger brukar vi som bekant samla ihop dem då och då till våra läsarfrågor. Denna gång handlar det lite om smarta klockor och en hel del om Sony i olika varianter.

Z3
Hej! Jag har en z3 telefon och har haft den inlämnad men fick svaret att den är vattenskadad, en telefon son ska vara vattensäker, och eftersom jag legat på sjukhus längre tid och inte kunnat gå ut innan så är svaret riktigt konstigt, men hur kan en vattensäker telefon ha vattenskador? Är det ett vanligt fel på en z3 telefon?
Erik Mörner: Sony Xperia Z3 är vattentålig bara under förutsättning att man använder den enligt riktlinjerna från Sony och eftersom Z3 har luckor som måste vara stängda för att den ska vara vattentålig, så kan ju telefonen utsättas för vattenskada om den blir blöt när luckorna inte är ordentligt stängda. Det kan vara en förklaring. Sen påstår jag för den skull inte att det behöver vara så i ditt fall.

Smartklockor
Jag håller på att kika på smartklockor och det är två jag har fastnat för: moto 360 2nd gen och huawai watch. Båda har sina fördelar och nackdelar och jag vet inte vilken jag ska välja. Mitt prio 1 är design och båda levererar där. Sen kommer de andra bitarna, där huawai vinner med bättre skärm (amoled och saphirglas) men saknar exempelvis trådlös laddning och autojustering av ljudnivån. Moto 360 är billigare, trådlös laddning och har autojustering av ljuset, dock sämre skärm, inte 100 % rund skärm (blir detta störande?). Vilken tycker ni att jag ska välja? Rättare sagt vilken skulle ni ha tagit i min situation? 
Daniel Hessel: Tror att du kan bli nöjd med en 360, om inte annat för att testa på (billigare instegspris om inte annat). Har kört 360 Sport rätt mycket och kan inte säga att jag stört mig nämnvärt på att skärmen inte är helt rund (trådlösa laddningen är ju i praktiken en laddningsdocka, så speciellt mycket nytta av att den är trådlös har man ju inte... däremot är det ganska snyggt).
Beträffande skärmen är det nog något du lägger märke till mest i början eller om du jämför de två sida vid sida. Det är inget direkt fel på Motorolans skärm och på det stora hela är det viktigast att den faktiskt visar tiden hela tiden (klockor med skärm som måste tändas är sjukt irriterande) och i det läget är ju klockan i svartvitt i alla fall, så skärmkvaliteten spelar mindre roll.

Liten toppmodell
Hej!
Jag har i ett år försökt uppskatta iphone 5S men inser att jag aldrig kommer bli frälst.
Dock är storleken fantastiskt och jag är inne på er sida dagligen för att läsa rubriken "Nya android luren på 4 tum" men jag börjar ge upp, kommer det någonsin hända?
Erik Mörner: Hej, ja det är nog lite svårt. Det närmaste du kommer i alal fall om du vill ha prestanda som en toppmodell, bra kamera och så är nog telefoner som Sony Xperia X5 Compact med en skärm på 4,6 tum.

Lågprislurar
Jag måste säga att de flesta billiga mobiler ni testade nu kändes relativt gamla och ofräscha. Testvinnaren E4G verkar inte ens gå att köpa längre. Här är tio mobiler till som ni hade kunnat testa och merparten av dem har nyare versioner av Android samt godtagbar prestanda. Flera av dem hade dessutom troligen uppvisat bättre prestanda än de mobiler ni testade.
Elias Nordling: Tyvärr fick det gå lite för lång tid mellan att detta test skrevs och det lades ut på webben. En hel del har hänt med priserna sedan dess. 
Som exempel kan jag säga att av de mobilerna du listade Kostade Huawei Y6 mer än 1000 kr vid testtillfället. Y5 fick vi aldrig av Huawei. Vi hade en Y550 men valde den bättre Huawei-mobilen av de två. LG vägrade att lämna ut någon av sina billigare modeller och hävdade att de var utgående. Moto E2 kostade inte under 1000 kr vid testtillfället. ZTE fick vi ju en helt ny lur av i stället, som börjar säljas nästa vecka. Och Desire 320 kostade inte under 1000 kr.
Så det är inte som att vi inte tänkte igenom urvalet. Men som sagt, det ändras fort i denna prisklass.

Z5 eller X
Hej! Ska förlänga abonnemanget, får då Z5 för 200 kr i månaden i 24 månader eller en Xperia X för 130 kr i månaden. Har en Z3 som jag är supernöjd med. Vilken rekommenderar du? 
Elias Nordling: Jag tycker bättre om Xperia X än Z5, med reservation för att X inte är vattentät, vilket Z5 är. Med den prisskillnad som du anger skulle jag alla gånger välja X.