Frågor och svar om Windows Phone 7

Läsarna chattade med Microsoft

Peter Wissinger från Microsoft har svarat på läsarfrågor om Windows Phone 7. Läs chatten i sin helhet här.

Publicerad Uppdaterad

Alex: Efter att ha sett videoklipp på mobil.se där där wp7 presenteras får jag känslan av att startskärmen kommer att bli väldigt svåröverblickbar. Dessutom fick säljaren göra många klick för att komma till sina kontakter. 1. Varför har man valt att inte satsa på flera desktops som android? 2. Kommer man att kunna installera 3:e parts widgets på startskärmen?

Peter Wissinger: Hej, Startskärmen på Windows Phone 7 är väldigt enkel och väldigt tydlig, och du bestämmer vad som skall ligga där och gör själv begränsningen av hur mycket som ska vara på startsidan. Alla apps osv kan byggas så att de kan pinnas till start och visa information, dvs som en levande panel "live tile"

Alex: Efter att ha sett videoklipp på mobil.se där där wp7 presenteras får jag känslan av att startskärmen kommer att bli väldigt svåröverblickbar. Dessutom fick säljaren göra många klick för att komma till sina kontakter. 1. Varför har man valt att inte satsa på flera desktops som android? 2. Kommer man att kunna installera 3:e parts widgets på startskärmen?

Peter Wissinger: Hej, Startskärmen på Windows Phone 7 är väldigt enkel och väldigt tydlig, och du bestämmer vad som skall ligga där och gör själv begränsningen av hur mycket som ska vara på startsidan. Alla apps osv kan byggas så att de kan pinnas till start och visa information, dvs som en levande panel "live tile"

Elvis: I valet mellan Windows och MacOS har valet alltid varit enkelt, ända sedan Windows 3.1 - frihet mot total inlåsning. I valet mellan WP7 och IOS4 är valet inte lika självklart längre. Varför?

Peter Wissinger: hej Elvis, kan du förtydliga din fråga

eway: i och med saknad av "multitasking" kommer man kunna bläddra vidare i telefon under en ex stor filnedladdning och installering från Marketplace pågår av en app. tänkte på att det är deras standard funktion så kankse fungerar "multitask" där.

Peter Wissinger: ja

Michallis: Hej! Har under en längre tid letat efter att köpa en ny mobil.. det är ju en djungel med alla operativ system. Så min fråga är varför ska man välja windows 7? varför är den bättre än dom andra OP? Mvh En förvirrad Michallis :)

Peter Wissinger: Windows Phone 7 är en väldigt annorlunda telefon som kopplar ihop dina vänner, ditt jobb och allt som är viktigt för dig. På ett nytt sätt. En smartare smartphone helt enkelt - som ger dig tid till annat. Den är otroligt mycket enklare, snabbare än motsvarande Iphone med flera.

PB: Jag har en SE Xperia X10, och skulle vilja köra WP7 på den istället för android. Vet du om det kommer bli möjligt och om SE kommer tillåta det? En fråga som förmodligen besvaras bättre av SE, men du kanske vet nåt om det?

Peter Wissinger: Hej, det går inte. Windows Phone 7 har standardiserad hårdvara och inga mobiler som finns idag går att uppgradera till Windows Phone 7

tirim4: Hej! JAg har läst att windows phone 7 inte kommer stödja minneskort såsom micro SD. Hur kan windows phone 7 vara ett riktigt media-OS när de flesta telefoner bara har 8 gb minn och det finns ett fåtal med 16 gb? Jag undrar också om det finns några planer på att införa equaliser i musikspelaren.

Peter Wissinger: Hej, det är riktigt att Windows Phone 7 inte stödjer att stoppa in egna SD kort. Anledningen till det är att vi vill kunna garantera prestanda och upplevelse för alla användare och undvika att något som eventuellt kan påverkan prestandan kommer in via ett externt SD kort. Tillverkarna själva väljer hur mycket minne de vill lägga in i telefonen. HTC är väldigt fokuserade på just ljudupplevelsen och har equalizer, yamaha ljudchip, dolby, surround sound med flera grejer på både HTC 7 Trophy som HTC 7 Mozart.

Alex: Varför skall man välja WM7? Och vad har ni som Android saknar?

Peter Wissinger: Hej Alex, se tidigare svar. Windows Phone 7 är enklare, snabbare och mer effektivt än Android, och väldigt annorlunda. Det ser likadant ut oavsett vilken telefon du väljer. Windows Phone 7 med Startsidan där du bestämmer själv vad som ska ligga, samt med hubbar istället för alla de appar som du använder för vardagliga saker gör att du med Windows Phone 7 får mer tid över för annat i ditt liv.

Joakim Larsgård: Hejsan, under din intervju kommer det fram att du undviker svara på frågor rörande bristerna med windows 7. Hur tror du vi som är ute efter en ny telefon stäler oss till detta? Ja kommer inte att köpa en windows telefon just på grund av denna intervju, då du kringgår sanningen. Jag vill veta vad det är jag får, när jag köper en telefon med windows 7. (säljarsnacket kan du spara till någon annan.)

Peter Wissinger: Hej Joakim, kan du förtydliga din fråga.

Ptr: Hej! Jag undrar om man kan synca sina googlekalendrar/kontakter likadant som på en Android? Kan man ställa in syncintervallet?

Peter Wissinger: ja, den blir hela tiden uppdaterad i realtid.

rickard: hejsan idag använder idag så att jag synkroniserar mot windows live idag med min xperia x.1. Jag undrar om det går att få mina live kontakter till telefonboken i detta nya os precis som xperia x1

Peter Wissinger: jajamensan. I Windows Phone 7 kan du lägga till hur många olika sociala nätverk som helst. Sedan hanteras alla dina kontakter och du kan se vad som händer i "People hubben" - det är väldigt kul och effektivt att använda

Andreas: Jag har redan bestämt mig för att köpa HTC Mozart, men finns det några indikationer på att den kommer finnas med Telia? Allting över hela internet är oerhört tyst gällande lanseringen av det hela. Sedan undrar jag hur planen är med bara 8GB minne i dagens mobiler? Finns det någon som har så lite musik, ha ha? =p

Peter Wissinger: hejsan, Telia kommer att sälja Windows Phone 7 och Mozart, Trophy. Tillverkarna får själva bestämma hur mycket minne som ska finnas i telefonen, dock är det minst 8 GB. LG Optimus 7 har tex 16 GB

Android: Hej Jag är en kille som är helt inne i android och hur det är öppet och alla appar är gratis osv. Hur ska ni på Microsoft få över mig och alla andra som använder android till er nya system windows 7. finns det försäljare som tänker sälja mobiler som är budget med windows 7?

Peter Wissinger: Hej, se tidigar svar på frågan.

eway: Kommer HD inspelning 720p vara tillgängligt samt uppladdning av detta till ex youtube eller FB?

Peter Wissinger: ja, samtliga 4 mobiler som släpps i Sverige spelar in i HD

Pontus: Hej Jag vill få klargjort exakt vad det betyder att vi i Sverige till en början inte får tillgång till Xbox LIVE i vår Windows Phone 7. Kommer vi inte kunna ladda hem spel eller bara inte spela online? Kommer man ändå som utvecklare kunna utveckla och testa på den faktiska hårdvaran? Finns det möjlighet att ladda hem icke-spelrelaterade appar ändå? Mvh Pontus

Peter Wissinger: hej, att spela Xbox Live med sitt svenska Xbox Live konto fungerar inte. När du startar din Windows Phone 7 telefon, är det det första kontot du lägger in som styr vilka tjänster som fungerar. Sedan kan man lägga till flera konton om man vill.

Peter: Hej. Hur har ni tänkt att konkurera med Symbian 3, android pch iphone. Kommer ni att ha många apps till nya Windows phone 7 ? Hur är systemet jämfört med t.e.x Symbian 3 och android ?

Peter Wissinger: hej Peter, Windows Phone 7 är väldigt annorlunda jämfört med de andra system du nämner, väldigt enkelt, snabbt, och har dessutom ett annorlunda tänk när det gäller appar, där vi istället har "hubbar" som ersätter flera appar, så att man enklare och snabbare kan göra det man egentligen vill - så man får tid till annat

eway: finns det funktioner för att skapa Mappar eller egna hubbar inom operativet? ( ex för att sortera sina olika appar)

Peter Wissinger: nej, allt innehåll sorteras automatiskt in på rätt plats och i rätt hub. Musik hamnar i musik och video hubben, bilder i bildhubben, en powerpoint i Office hubben osv

eway: kommer man kunna köpa appar i sverige trots att det inte är officiell "riktig" svensk release än?

Peter Wissinger: Vi garanterar inte upplevelsen av Marketplace i Sverige som du riktigt påpekar. Prova så får du se hur det funkar.

eway: kommer man ha tillgång till gratis material i Marketplace vid release?

Peter Wissinger: I Marketplace finns det både gratis och betalappar.

Simon: Hej, jag undra vilken av mobilerna som är billigast och vilken som är dyrast?

Peter Wissinger: De 4 mobiler som kommer till Sverige ligger på ungefär samma prispunkt, runt 5000 kronor och uppåt

Peter J: Hur många applikationer kommer finnas i app store när de första Windows Phone 7-telefonerna släpps?

Peter Wissinger: hej, vi har inget exakt antal, men det kommer vara tillräckligt många för att man ska hitta massor med spännande appar att testa.

Erik: Varför släpper inte Microsoft en svensk version av Windows Phone 7 i samband med lanseringen? Alla andra operativsystem från Microsoft har ju översatts till svenska.

Peter Wissinger: hej, vi har byggt Windows Phone 7 helt från grunden och till att börja med lanserar vi på 5 språk. Det har helt enkelt inte hunnits med att prioritera svenska till första lansering utan det är de "stora språken" som kommer först. Du kan självklart skriva och läsa svenska även med en engelsk telefon. Sen är gränssnittet i Windows Phone 7 väldigt enkelt att använda

Carl-Johan: Finns det några planer på att utöka skärmstödet för skärmar med upplösningen 960x640?

Peter Wissinger: inte för närvarande. Alla Windows Phone 7 telefoner kommer att ha 480*800

Birgitta: Hej, Hur länge ska en mobil laddas första gången, typ en med inbyggt batteri, iphone eller Nokia N8. behöver dom laddas minst 16 timmar?

Peter Wissinger: hej Birgitta, du kan starta din nya Windows Phone 7 direkt, batterierna är inte inbyggda utan du kan byta ut dem, så det är inte som på Iphone. Detta är krav vi har på våra tillverkande partners.

Fabian L: När era telefoner kommer till Sverige, kommer dem då säljas operatörs låsta eller kan man köpa dem utan abonnemang? Vad jag vet är att 3 kommer erbjuda dem, men jag har ett Telenor abonnemang och vill kunna använda det!

Peter Wissinger: hej Fabian, du komme att kunna köpa Windows Phone 7 telefoner och använda med valfri operatör

Daniel: Har Sony Ericsson planer på att släppa mobiltelefoner med operativsystemet Windows Phone 7?

Peter Wissinger: ja, de har aviserat det men inte angett någon tidsplan eller detaljer i övrigt

Carl-Johan: Hej Kommer man kunna spela spotify i bakgrunden samtidigt som man exempelvis surfar på internet?

Peter Wissinger: Hej, Spotify är inte klar ännu så det är för tidigt att svara på den frågan. All musik i musik & videohubben spelas i bakgrunden, medan du surfar, mailar etc

merQrie: Hej där! Måste säga att det är ett otroligt fint upplyft från tidigare Windows CE osv.. Sedan min X1:a så lovade jag mig själva att ALDRIG ta mig an en Windows mobil igen, men döm av min förvåning då jag såg dig presentera det på mobil.se. Så, det var lite ros, nu kommer frågan.. Hur är Windows Phone 7 när det kommer till synkning med t.ex. mina google accounts som gmail, youtube osv.? Och hur är det med sync i Mac med WP7 ? Tack igen för att ni fått mig att tro på MS igen ;) // Martin

Peter Wissinger: Tack Martin, kul att du gillar vad du ser. Givetvis kan du synka din Gmail med mera. Det blir väldigt snyggt integrerat. Även Youtube funkar såklart. Vi har inte gått ut med någon information ännu när det gäller stöd för Mac. vi får lov att återkomma i den frågan

Andreas: Kommer det finnas ÅÄÖ i tangentbordet?

Peter Wissinger: ja

Gnesta: Vad är det för skillnad på en app och en "hub"?

Peter Wissinger: en app, är en app. En hubb, med sin panoramupplevelse integrerar information från flera appar, webben mm och presenterar det på ett väldigt snyggt sätt. Så till exempel lägger Windows Phone 7 ihop alla dina kontakter och alla dina sociala nätverk i "People hubben" - den är väldigt trevlig att använda..och snabb

Daniel: Tjena När tror du XBL kommer komma till Sverige, och när kommer det koma ett svenskt WP7?

Peter Wissinger: Hej, vi har ingen tidsplan färdig att kommunicera ännu. Nu är fullt fokus på att komma igång med den engelska Windows Phone 7. Vi får återkomma.

Pål Hammar Rogn: Smart phone utan möjlighet att legga inn nya program? Är det än smartphone? Utan market i Sverige kan man vel inte kalla dette smartphone. Arrogant av Microsoft att inte ens komma med än tidsplan för detta?

Peter Wissinger: Hej Pål, Vi tror att allt det som är nytt med Windows Phone 7 kommer att uppskattas även av svenska användare. Du får avvakta och se vad journalister och användare tycker om windows phone 7.

Andreas Heydeck: Hej. Har varit extremt intresserad av att köpa en WP7-lur ett längre tag här, men läste nu att den kommer ha begränsningar i Sverige; bland annat: Inget xbox live, och inget stöd för svenska tecken. Stämmer detta, och isåfall, hur tänkte ni här, eftersom mitt och mångas intresse svalnar iochmed detta?

Peter Wissinger: hej, när det gäller xbox live, se mitt svar tidigare. svenska tecken stöds självklart, det är en förutsättning för att lansera Windows Phone 7 i sverige

Janne: Hej! Hur är det med svenska menyer?

Peter Wissinger: hej, telefonen är på engelska. Däremot är menysystemet väldigt enkelt, liksom hela gränssnittet så jag tror inte tilltänkta köpare kommer att uppfatta det som ett problem.

micke: Vad skiljer ert OS från tex Android som gör att jag ska köpa en telefon med WP7?

Peter Wissinger: hej, Väldigt annorlunda, modernt, effektivt gränssnitt En smart och väldigt personlig startsida Hubbar istället för appar för det du gör varje dag - kontakter, foton, office, musik etc Kameran och bildhanteringen mm

chand: Kommer microsoft att tillverka någon egen hårdvara med windows phone 7?

Peter Wissinger: nej

Lasse: Har den svensk rättstavning i sms och email mm?

Peter Wissinger: nej, rättstavning och ordförslag på de fem språk operativsystem kommer med. Det jag gör är att slå av detta för engelska - då går det väldigt fort att skriva även på svenska då tangetbordet har väldigt bra precision och feedback

Lasse: Kan man lyssna på Spotify medans man surfar?

Peter Wissinger: hej Lasse, se nedan för svar på frågan.

SImon: Vad jag har förstått var att HTC hade förbättrat ljudet på deras mobiler. Är det någon skillnad i hörlurar mot t.ex. Samungs?

Peter Wissinger: ja det stämmer, HTC har lagt till equalizer, bass booster, SRS mm. Visst kan du påverka ljudet så att det blir skillnad

Niklas: När kommer marketplace, rättstavning, röststyrning, användargränssnitt, lokal sökning, xbox live etc vara anpassat/fungera i Sverige? Kan vi få några hållpunkter?

Peter Wissinger: hejsan Niklas, se svar nedan på denna fråga. vi får lov att återkomma.

F Khalil: Kommer WP7 telefoner att säljas olåst i Sverige?

Peter Wissinger: ja

eway: kommer GPS vara aktiverat i sverige

Peter Wissinger: ja

eway: kommer telefoner köpta i UK ex vara operatörslåsta? samt kommer garantin gälla i sverige på en telefon köpt utomlands ex UK?

Peter Wissinger: ja, i mycket större utsträckning än i Sverige. Jag kan inte svara på om garantin gäller om du köper den i UK. Syftet med att lansera engelska telefoner i Sverige var att just undvika denna problematik så att kundupplevelsen blir så bra som möjligt.

Hans: Jag kan inte se om det finns stöd för videosamtal i Windows Phone 7? Jag ser ingen frontkamera? Om det ej finns stöd, så varför? Frontkamera finns numera hos nya iPhone och även vissa Android-modeller.

Peter Wissinger: hej, det finns inte stöd för detta till att börja med. Vissa av lurarna som säljs har dock en kamera även på framsidan så det är väl inte omöjligt att en sån funktion kan läggas till. Inga löften dock.

eway: kommer det fungera att synka sin Gmail Kalender med den inbyggda kalender funktionen

Peter Wissinger: ja, det blir hur snyggt som helst

eway: hur många tiles kan man ha på startskärmen? kan man "gruppera" ihop tiles på något sätt som exempelvis en mapp?

Peter Wissinger: hur många som helst, men i praktiken lägger man bara det som är viktigt där och man gör den inte för lång. Man kan inte själv gruppera ihop tiles i mappar, utan vi har satsat på att de vanligast funktionerna man är intresserad av ligger samlade i "hubbar", se nedan för mer information om hubbarna

Mattias: Hej, Jag fattar inte direkt vad som är så speciellt med windows 7. När ni har lagt upp videos om det så har det faktiskt sätt rätt fult ut. Berätta gärna lite om det. Tack hoppas på svar.

Peter Wissinger: hej, Windows Phone 7 måste nog upplevas. Det är svårt att visa på snabbheten, flytet, tydligheten osv med bara en bild. Det nya gränssnittet är väldigt trevligt att använda och tänket med hubbar, och din personliga startsida där du kan lägga exakt vad du vill är väldigt annorlunda jämfört med andra telefoner. testa så får du se.

Kevin: windows 7 bra för media ?

Peter Wissinger: grymt bra

Peter: Vad är det för skillnad mellan eran standard IE7 och eran uppdaterade IE7 till WP7? IE är inte direkt känt för att vara våran(webbutvecklares) bästa vän.

Peter Wissinger: hej Peter, det är IE8 som ligger i Windows Phone 7. Tyvärr är jag inte teknisk nog att kunna svara på din fråga utan jag får svara ur ett användarperspektiv att IE i Windows Phone 7 funkar väldigt bra, är lätt att använda och väldigt integrerad med gränssnittet i övrigt, med sök, droplister etc

Martin_GBG: Hej! har idag en HD2. där jag med en del trixande kan använda bluetooth mus och tangentbord, samt fjärrstyra mina servrar mm... finns denna möjlighet även med 7:an? fruktansvärt värdefull funktion

Peter Wissinger: hej, såvitt jag vet fungerar det här inte på Windows Phone 7, där vi till en början har prioriterat funktioner som "vanliga" användare behöver i en telefon varje dag. vi får se vilken funktionalitet vi lägger till efterhand. bra feedback

Hans: Hej Jag är mycket sugen på en WP7 och väntar gärna ett tag. Det jag ser verkar mycket lovande. Dock är jag rejält bränd av en SonyEricsson Xperia X2 med WP6.5. Denna har jag nu skickat fram och tillbaka ett antal gånger via The PhoneHouse och det är SAMMA mjukvarufel hela tiden. Felen är generella och grundläggande. Se exempelvis 95% av inläggen på SE egen blog! (http://blogs.sonyericsson.com/products/2010/04/06/xperia-x2-software-upg...) Inför kommande val undrar jag om det finns samma risk med WP7 eller kommer ni att ha bättre koll på tillverkarna (det verkar så med spec etc)? Sedan undrar jag generellt hur man kommer ur det moment 22 som jag hamnat i. Mobilen är buggig och ofärdig och det tar ca 4 veckor varje gång de ska ”uppdatera” den till samma version. Var ligger ansvaret i detta? Hos SonyEricsson, hos The PhoneHouse, hos SEs verkstad eller kanske hos er på Microsoft? För inte måste man gå till Plus eller Mobil och gråta ut för att slutet ska bli rimligt? Mvh / Hans

Peter Wissinger: För din X2, liksom för Windows Phone 7 är det svensk konsumentköplag som gäller och det är såväl tillverkare som återförsäljare som skall ansvara för att du blir nöjd som kund. För Windows Phone 7 har vi som sagt gjort vissa saker väldigt standardiserade och alla telefoner skall se likadana ut, med samma knappar, prestanda osv. Kvalitetsupplevelsen skall alltså vara väldigt bra.

eway: finns det Turn by Turn navigering för Windows phone 7

Peter Wissinger: inte initialt såvitt jag har sett. Vi får se vad som dyker upp.

eway: Vilka filformat kommer Operativet att stödja inom Video, Audio uppspelning och dokumenthantering?

Peter Wissinger: hej, jag får lov att hänvisa dig till webben, eller så får jag återkomma och uppdatera i efterhand. Jag har inte koll på alla format såhär på rak arm.

Johan: Hej, Kommer man att ha support för applikationer skrivna i C++ för Windows Phone 7 i framtiden? Jag programmerar för närvarande i C++ för iOS och Nokia (UI delen använder det toolkit som finns på respektive plattform men kärnan av applikationerna är C++), och utan stöd för att skriva applikationer i C++ (förutom UI delen), till Windows Phone 7 så kommer jag tyvärr inte att bry mig om den plattformen. Kan man hoppas på Qt stöd i framtiden och i kommer man i så fall att kunna sälja dessa applikationer i er applikations butik? ( Jag vet, mer en fråga för Nokia, men det behövs C++ stöd samt säkerligen ett nära samarbete med er på Microsoft ) Support för Qt och C++ skulle göra att jag ( och säkert många fler med mig ) skulle skriva applikationer för Windows Phone 7. Mvh Johan

Peter Wissinger: hej, jag vet inte vad som kommer att hända framöver med C++ support. Det vi nu stöder är managed code i C# och VB

Benny: Hej Ni har gjort det svårt att välja vad jag ska köpa: symbian 3, eller WP7, har lite frågor om WP7: Kan man koppla ihop telefonen via sync med outlook, live på webben och live på dator(mail, kalender m.m.) Är telefonerna uppkopplade hela tiden eller kan man välja. Finns liggande pekqwerty-bord med åäö utan "extratryckning". Benny

Peter Wissinger: ja, ja, ja, ja. Liggande tangentbord med tryck på a, för å,ä etc.

Peter: Hur är det med multitasking till WP7? Kommer det komma nån gång i framtiden? Hur blir det med lagring för program på telefonen? Android t.ex. stödjer SQLite, men WP7 stödjer vad jag läst inte databaser.

Peter Wissinger: hej Peter, ur ett användarperspektiv multitaskar WP7 redan nu. ur ett utvecklarperspektiv jobbar man med "toasts" för att uppdatera sin app även när andra är igång. Med tillbaka knappen stegar man som användare tillbaka till tidigare använda appar och kommer tillbaka precis där man lämnat dem.

Teo: kommer det att finnas svenskt tangentbord och svenska i wp7 vid lanseringen av HTC Mozart?

Peter Wissinger: hej Teo, se tidigare svar på frågan

Mark: Hej Vad är Windows som OS bättre på än andra OS på marknaden? Och varför ska jag välja windows på min nästa mobil?

Peter Wissinger: hej Mark, se tidigare svar på denna fråga

Benny: Hej Jag har upplevt att det är svårt att få svar på frågor kring WP7 från er, gäller även andra frågor om t.ex. Windows Live m.m. Det blir bara hänvisningar till redan ställda frågor. Jag ser det som mycket viktigt om jag ska byta till WP7 att det finns möjlighet att fråga om produkten även när man köpt den. Har du någon bra adress på nätet för detta? Kan gärna vara via mail bara man får svar inom ett par dagar.

Peter Wissinger: du får gärna ställa frågor på min blogg www.wissinger.wordpress.com samt bloggen www.microsoft.se/mvh

Lukas: Ofta refererar du till ”de 4 telefonerna som släpps i Sverige”. Skulle du kunna förtydliga vilka 4 du syftar på ? Är det: -HTC Mozart. - HTC Trophy - LG E900 Optimus 7 - Samsung i8700 Omnia 7 Om så är fallet, vad hander med HTC HD7 och LG C900 Optimus 7Q ?

Peter Wissinger: Korrekt våra tillverkarpartners bestämmer vilka produkter de tar in till vår marknad.

eway: kommer det finnas en dedikerad youtube App eventuellt en integrering i videohubben av youtube? eller är det endast i webläsaren de gäller?

Peter Wissinger: Youtube spelare

Lukas: WP7 har fått pluspoäng för sin "cloud funktionalitet". Skulle du kunna ge några exempel ?

Peter Wissinger: allt innehåll på telefon sitter egentligen i "molnet", som Facebook, Live, Google, Skydrive. Du utvecklar med Silverlight etc.

kalle: kommer det inte att finnas svensk text i menyerna ? röst-text ja man pratar in ett ord tex på svenska så skriver telefonen ordet,det finns på engelska det vet jag, men kommer det att finnas på svenska ? om inte så är det diskriminering .sådana saker är bra att veta i förväg.tycker att widows phone 7 ser bra ut !

Peter Wissinger: Windows Phone 7 lanseras till en början på engelska, jag vill vara tydlig med det. Kul att du tycker det ser bra ut. Vi återkommer med när det är dags för Windows Phone 7 helt på svenska.

eway: kommer Adobe Flash finnas i webläsaren detta år?

Peter Wissinger: Vi får återkomma till detta.

Tobias: Kommer vi få se blue screen?

Peter Wissinger: aldrig. Jag har använt Windows Phone 7 sen teknisk prerelease. Den har alltid fungerat precis som jag vill att den ska funka. Snabb, enkel att använda och gör saker som tidigare varit krångliga väldigt enkla - ger mig mer tid till annat.

Robert: Kommer det ngn 7:a till Telenor, och i så fall vilka?

Peter Wissinger: hej, du får kolla med Telenor

Markus: Som jag förstått det så är det engelska telefoner som gäller i Sverige. Kan man då lika gärna köpa en telefon i ett annat land som också har engelska versioner utan att det är någon skillnad mellan dom? Anledningen är ju så klart om man hittar en billigare utomlands..

Peter Wissinger: tänk på garanti, support, och eventuell låsning om du köper utomlands. Jag tror att prisbilden kommer att se bra ut i sverige.

Lukas: Vad kostar WP7 licensen/telefon till tillverkare ?

Peter Wissinger: ingen kommentar mer än att det är en mycket, mycket liten del av vad telefonen kostar för dig som kund.

Ole: Hej. Hur snabbt är windows phone 7 jämfört med symbian och de andra systemen ?

Peter Wissinger: hej Ole, du får testa själv. Jag upplever Windows Phone 7 som väldigt snabbt, väldigt snygg och flytande.

Robert: Vilka 7-lurar kommer till Telenor, och när?

Peter Wissinger: hej Robert, kolla med Telenor.

Harri: kollade på samsung omnia phone 7 läckert med hubbar istälklet för att hoppa fram och tillbaka i appar.. men hur är kameran på denna mobil? Mvh harri

Peter Wissinger: hej Harri, alla windows Phone 7 mobiler har minst 5MP, autofokus och blixt och vi har lagt väldigt stort fokus på att just kamera och bildhantering skall vara i absolut toppklass

Olsson: Hej! Hur har ni tänk göra för att lyckas "sno" tillbaka utvecklare av p>Peter Wissinger: hej, Windows Phone 7 är extremt lätt och kul att utveckla för. Hittills har i Sverige 10 000 SDK (utvecklingsverktyg) laddats ner så det ser väldigt bra ut. Klipp och Klistra för normala uppgifter skall inte behövas utan kan ska kunna klicka och göra det som man avser automatisk. Vi får säkert anledning att återkomma om klipp och klistra om behovet av det är stort. Det som är bra är att vi kan skicka ut en sån uppdatering enkelt till alla användare när den i så fall blir tillgänglig

Anthon: Kommer det att komma en faktisk Microsoft-telefon (alltså hårdvara) eller blir det bara de klassiska tillverkarna som kör med Windows Phone 7 som OS?

Peter Wissinger: nej, ingen Microsoft brandad telefon

Lukas: @ Peter Wissinger, Microsoft "...Hej, det är riktigt att Windows Phone 7 inte stödjer att stoppa in egna SD kort..." - Hur kommer det sig att Samsung Focus har minneskortskontakten (microSD) ?

Peter Wissinger: Det som Windows Phone 7 vill undvika är att användaren stoppar i kort som på något sätt förstör prestanda på telefonen. Det finns för tillverkaren möjlighet att lägga till lösa minneskort men då skall de sitta så att de inte går att komma åt (under batteriet) och att de då också blir en del av det fasta minnet. Syftet är att få så bra användarupplevelse som möjligt.

stefan: hej! jag tycker HD7 verkar bra. var och hur snart kan jag köpa den?

Peter Wissinger: hej, du får fråga HTC

CC: Hej Peter, Har du någon information om HTC HD7 och om den är tänkt att släppas i Sv.?

Peter Wissinger: hej, kolla med HTC

Lukas: Varför är det ingen utav de nyintroducerade WP7 telefoner som har HDMI eller RCA utgång ? Båda 2 gäller TV-out. DNLA är inte lösningen.

Peter Wissinger: hej Lukas, du får kolla med tillverkarna hur roadmappen ser ut.

eway: kommer operatören 3 ha ensamrätt på Samsung Omnia i sverige? hur länge?

Peter Wissinger: jag kan inte kommentera uppgörelsen mellan 3 och Samsung

Lukas: Hej Peter ! Skickade in 3 frågor, vore kanon om du tog din tid att besvara åtminstone en.

Peter Wissinger: jag kämpar på tappert :-) det är massor med frågor

Elvis: Ok, jag ger mig... Förtydligande: en Android-telefon kan jag få precis som jag vill, jag kan välja olika kvallitéer på skärmen, kameran, minnet, datahastigheten osv. Gränssnittet kan anpassas så att jag väljer den tillverkare som gör telefonen som jag vill att den ska se ut. WP7 däremot, är precis som IPhone, lika flexibel som stålbalk. Om ett par månader kommer alla Android-tillverkare att ha ett eget gränssnitt som liknar WP7 som option. Och med Androids marketplace! Varför välja en IPhone/Windows-telefon när friheten finns?

Peter Wissinger: Ok, då är jag med. Med Windows Phone 6.5 finns all den frihet som du pratar om. I slutändan leder det (vi har sett det själva och ser det på Android också) till en väldig fragmentering, prestanda problem, svårigheter för utvecklare och en väldigt otydlig identitet på vad som faktiskt levereras. för det stora flertalet användare, och framför allt för nya användare av smarta telefoner är det inte alls bra. Så med windows Phone 7 ger vi flexibilitet för slutananvändaren att göra WP7 personlig, tydlighet och enkelhet för utvecklare att skapa coola apps som de vet funkar på ALLA telefoner. Prestanda kommer alltid att vara på topp.

Hans L: Såg att Nokia N8 kan användas med ett vanligt USB tangentbord. Jag tycker att detta är ett perfekt lösning till en smartphone. (Och förvånas lite över att det inte har funnits tidigare.) Är detta något som det finns stöd för i WP7? Mvh / Hans

Peter Wissinger: detta stöd finns inte initialt

Richard Kristia: Varför har ni inte använt Windows 7 som grund på ett mobilt OS? Har ni tittat blint på Iphone så ni glömde att öppna upp för användarna? som Maemo och Meego har.

Peter Wissinger: Med Windows Phone 7 har vi byggt ett helt nytt OS, optimerat för mobiler och för mobilt användade och vi har inte titta överhuvudtaget på Iphone etc utan vi har velat skapa en helt egen, och annorlunda mobil upplevelse

CC: Så vad är tricket med Zune, Xbox Live, Marketplace med betalappar, är det att i första uppstarten ange ett konto skapat i USA?

Peter Wissinger: Marketplace supporteras officiellt i 17 länder, varav många i Europa, tex England.

Pontus: Som utvecklare, kan jag överföra och testa mitt egenutvecklade spel på min Windows Phone 7 trots dessa tidiga begränsningar inom Sverige?

Peter Wissinger: ja

moderator: Då får måste vi avsluta chatten för den här gången. Vi tackar Peter och alla som deltagit.

Peter beklagar att han inte hade möjlighet att besvara alla frågor och hänvisar de som har obesvarade frågor till sin blogg:

http://wissinger.wordpress.com