Använde Youtubeprofilen Waqar Khans rendering utan lov

Lenovo stal konceptvideo på Moto Razr – använde den vid ett pressevent

Lenovo valde av någon outgrundlig anledning att använda sig av en renderingsvideo skapad av ett Motorola-fan som ett slags pr-klipp för den ännu inte bekräftade böjbara telefonmodellen Moto Razr i samband med ett pressevent i Kina häromdagen. Till råga på allt utan att först be om lov.

Publicerad Uppdaterad

Det är förstås inte helt omöjligt att den rendering av Moto Razr som Youtube-användaren Waqar Khan lagt upp faktiskt ser ut som den (eventuella) färdiga produkten kommer att göra. Det vore dock utan tvekan lite av en skräll, och det är fortfarande anmärkningsvärt att Lenovo valde att använda delar av videoklippet för att göra reklam för en telefon som man ännu inte ens bekräftat existerar, detta dessutom utan att ens be skaparen Waqar Khan om lov. Lenovo hade till råga på allt valt att förse videoklippet med sin egen logotyp i slutet, och under själva klippet hade man dessutom placerat Lenovo-loggan så att den dolde flera – om än inte alla – av Khans vattenmärkningar. 

Khan säger till sajten Engadget att han inte kontaktats av Lenovo och att de rätt och slätt bara använt hans rendering. Att ett videoklipp visades upp överhuvudtaget får väl hur som helst tas som ett tecken på att telefonen verkligen existerar. Så här långt är det huvudsakligen ett antal patent och spridda rykten som gjort gällande att en böjbar Motorola-telefon med design inspirerad av gamla Razr skulle vara på gång. Någon närmare information om saken ska inte heller ha kommit i samband med presseventet, vilket om möjligt gör det hela ännu ett snäpp märkligare. Lenovo har även tidigare delat med sig av vilseledande pressmaterial, inte minst inför lanseringen av Lenovo Z5, som föregicks av en rad renderingar som inte stämde alls med den produkt man senare lanserade.  

Källa