Förhandsryktena stämde

LG har offentliggjort nya Q6

LG Q6 har nu offentliggjorts.

Jodå, det blev mycket riktigt en miniversion av LG:s flaggskeppstelefon G6, och den fick också mycket riktigt namnet Q6. Som om inte det vore nog så visade sig i princip alla andra förhandsrykten också stämma.

Publicerad Uppdaterad

Så sent som igår kom ett teaserklipp från LG på Youtube som skvallrade om en omedelbart förestående presentation av en miniversion av flaggskeppsenheten G6. Långt innan dess hade det mesta om enheten redan läckt ut, inte minst via den notoriske techläckaren Evan Blass. Nu har enheten presenterats, och vi kan konstatera att nästan allt vi redan visste också visade sig stämma. 

Processorn avsevärt sämre

Förhandsuppgifterna handlade om en 5,4-tumsskärm. Så blev det inte, men däremot en 5,5-tumsskärm med förhållande mellan längd och bredd 18:9 (eller 2:1, om man så hellre vill). Q6 får även något lägre upplösning än G6 ( 2 160 x 1 080 istället för 2 880 x 1 440 pixlar). Telefonen kommer i tre versioner, en kallad Q6a med 2 GB arbetsminne och 16 GB lagringsutrymme, den ordinarie versionen kallad Q6 som får 3 GB arbetsminne och 32 GB lagringsutrymme, samt en plusversion kallad Q6+ med 4 GB arbetsminne och 64 GB lagringsutrymme. Samtliga får Qualcomms Snapdragon 435-processor, vilket innebär att just processorkraften kan klassas som den mest avgörande skillnaden mot G6, som har en betydligt snabbare Snapdragon 821 under skalet. 

Kamera med en lins

En annan avgörande skillnad rör kameran, som på Q6-modellerna får en enda lins, i stället för den dubbellins som G6 har. Upplösningen ligger på 13 megapixlar. På batterisidan är det ingen jätteskillnad, då Q-enheterna får batterier med en kapacitet på 3 000 mAh, vilket kan jämföras med G6 som har en kapacitet på 3 300 mAh. Några priser avslöjades inte i samband med offentliggörandet, men efter lanseringen i Asien i augusti följer Europa, Latinamerika och Nordamerika. Vi lär veta mer om priserna till dess.

Källa