Lanserad

LG V20 med fokus på ljud och tålighet

LG har lanserat V20, den första mobiltelefonen med Android 7.0. Det är också den första toppmobilen på länge som har löstagbart batteri.

Publicerad Uppdaterad

Föregångaren V10 fick generellt ett fint mottagande av recensenterna men LG har trots det haft svårt att konkurrera med branschledande Apple och Samsung. LG V20 har i alla fall på papperet några egenskaper som konkurrenterna inte har (får se vad Iphone 7 har att komma med under kvällens lansering). 

Till att börja med är LG V20 den första Android-luren med version 7.0 av Googles operativsystem. Beroende på hur lång tid det tar för konkurrenterna att anpassa sina mobiler och uppdatera dem med Android 7.0 så har V20 i alla fall en unik egenskap där ett tag framöver. Luren är den första att ha Googles nya ”In Apps”-funktion. Med den kan användaren söka innehåll i inte bara meddelanden, e-post och foton, utan även i tredjepartsappar som användaren har installerat. 

En sällsynt egenskap, som de flesta flaggskepplurar har övergett för länge sedan, är att man kan ta bort V20:s bakstycke och byta batteri. Det är en återgång till gamla dagar, men förmodligen något som många mobilanvändare uppskattar. 

Den speciella ”andra skärmen” från föregångaren är kvar, men den har uppgraderats till att vara två gånger ljusstarkare och ha dubbelt så stort typsnitt jämfört med V10. Nu ska det även vara möjligt att läsa längre appnotifikationer och snabbt svara på meddelanden genom trycka på en ikon på ” den andra skärmen”. 

Multimedia 
LG har dragit slutsatsen att mediaupplevelsen i mobiltelefonen är väldigt viktig för mobilanvändaren. Därför har företaget fokuserat hårt på LG V20 ljud- och kamera-egenskaper. Mobilen har Hi-Fi-videoinspelning och användaren kan manuellt ställa in ljudegenskaperna under videoinspelning. Bland annat går det att ställa in hur långt avstånd från mobilen ljudet ska tas upp på och det finns ett filteralternativ som ska ta bort bakgrundsbrus. Hur effektiva de funktionerna är vet vi dock inte förrän vi får en möjlighet att testa V20. 

LG V20 är, enligt företaget, den första mobilen i världen att ha 32 bitars Hi-Fi Quad DAC-ljuduppspelning. Det ska minimera distorsion och bakgrundsbrus med upp till 50 procent, ge möjlighet till 75-stegs volymjustering samt ge inbyggd stöd för okomprimerade ljudfilformat som FLAC, DSD, AIFF och ALAC. För ljudinspelning har LG satt tre stycken mikrofoner på mobilen som ska bidra till en högre inspelningskvalité och därmed vara mycket bättre än ”vad som är möjligt på traditionella mobiltelefoner”.

Kamerorna är av vidvinkeltyp. 5 megapixel-selfiekameran har ett omfång på 120 grader. På mobilens baksida sitter det dubbla kameror, en 8 megapixelkamera med en vidvinkel på 135 grader och en 16 megapixelvariant med 75-graders omfång. Likt Sony:s nya Xperia XZ har V20 har också tre autofokussensorer som tillsammans ska ge skarpa bilder, även i svårare ljusförhållanden. 

Selfiekameran kan ställas in på att sköta sig själv. Tanken är att den automatiskt tar en bild då personen är i bild och ler. Det ska enligt LG minska risken för oskärpa på grund av kameraskak då man slipper att trycka på slutarknappen. Tidigare har LG haft en funktion såman ska hålla en knuten näve i bild för att ta en selfie, men det slipper vi alltså nu.   

Stryktålig
Mobilens material utgörs av alluminium och ett nytt silikonbaserat material, Baksidan är täckt av metall som bland annat används i flygplan och mountainbikes. Mobilens nedre och övre del skyddas av ett ”silicone polycarbonate” (SI-PC), som återfinns i bland annat cykelhjälmar. Det ska enligt LG vara över 20 procent mer stötupptagande än ”traditionella material”. Mobilen ska också ha passerat MIL-STD 810G-standardens falltest som gjorts av ett ”oberoende laboratorium”. Det innebär att mobilen har släppts i backen från fyra fots höjd, landat på alla sidor och hörn, och fortfarande ”fungerat”. Vad nu exakt det sistnämnda innebär framgår dock inte.

LG V20 lanseras till en början i Korea, men ska även komma till andra marknader. Vilka dessa blir och när mobilen lanseras i respektive land kommer att avslöjas inom de kommande veckorna enligt LG. I USA där telefonen presenterades på en presskonferens i New York tidigt i morse svensk tid talades det om en lansering under september där operatörerna själva återkommer om priser och exakt datum. Om och när den kommer till Sverige vet vi alltså inte än, och vi har heller inga prisuppgifter i dagsläget. Vi återkommer självklart så fort vi har de uppgifterna. 

Specifikationer LG V20:
Mått: 159,7 x 78,1 x 7,6 mm
Vikt: 174 gram
Operativsystem: Android 7.0
Skärm: 5,7 tum QHD IPS, 2560 x 1440 pixel, 513 ppi
Andraskärm: 2,1 tum IPS, 160 x 1040 pixel, 513 ppi
Processor: Snapdragon 820
Lagringsminne: 4GB 
Arbetsminne: 64GB
Microsd-kortplats: Ja
Kamera: 16 MP / 8 MP
Selfiekamera: 5MP 
Batteri: 3200mAh