Kan dyka upp i fler sammanhang

LG:s WebOS blir öppen källkod

LG:s WebOS för en tämligen anonym tillvaro i den koreanska elektronikjättens tv-apparater och vitvaror. Men nu hoppas man att det ska bli ändring på den saken, då Web OS släpps som öppen källkod.

Publicerad Uppdaterad

Om vi ska ta det hela från början så var WebOS ett operativsystem för smartphones som utvecklades av Palm. Sedermera köptes Palm av datorjätten HP, som valde att köra WebOS i ett gäng surfplattor, vars historia blev så kort att de knappt är värda att nämna. 2013 såldes WebOS vidare till den koreanska elektronikjätten LG, som hittills använt det primärt i sina smart-tv-apparater, men också i ett fåtal vitvaror. Den måttligt elektronikintresserade som inte har någon LG-smart-tv är förmodligen inte ens medveten om att operativsystemet existerar. Men kanske kan WebOS komma att nå ut till den breda massan inom kort, när LG nu bestämt sig för att göra en version av systemet till öppen källkod. Det innebär att i princip vem som helst kan peta runt i koden och vara med och förändra – och förhoppningsvis förbättra – operativsystemet. 

Har förändrats radikalt

LG har sedan man köpte WebOS förändrat plattformen tämligen radikalt. Och nu hoppas man förstås på att fler hjärnor ska kunna vara behjälpliga med att ta operativsystemet till nästa nivå. ”WebOS har kommit långt och är nu en mogen och stabil plattform som är redo att ta sig bortom tv-apparater” skriv LG:s teknikchef I P Park i ett officiellt uttalande om saken. Hur det verkligen är med den saken återstår väl att se, men det är ett intressant drag med tanke på att konkurrenten Samsung har gjort en liknande resa med sin motsvarighet Tizen, som finns i betydligt fler kategorier av hemelektronik och i viss mån utgjort lite av en motvikt till Android. Att hitta utvecklare som vågar satsa på WebOS är en av många utmaningar som LG står inför, om man vill åstadkomma någonting liknande. 

Källa