Julklappstips från Mobil

Lista: 5 prylar som gör hemmet smartare

Mobils redaktion ger tips på mobila julklappar för alla. Idag med några smarta lösningar för att styra och hålla koll på hemmet.

Publicerad Uppdaterad

Det här med det intelligenta hemmet är lite av den där omöjliga önskedrömmen som det har pratats om sedan din farfar var liten pojk men som fortfarande inte slagit igenom. Visst kan du fixa ett närmast helautomatiskt och mobilstyrt hem idag, men då krävs det såväl en rejäl investering som en väldig lust att pyssla själv (alternativ betala ännu mer pengar för att någon annan ska göra det). Men till den dagen kommer då vi kan beordra vår egen privata hushållsrobot att installera ett självtänkande system i husets alla vrår kan du alltid skoja till delar av huset för en lite mindre peng.

Tellstick Net & Nexa-enheter Det är nästan så att vi kan kalla det här för standardlösningen numera. Koppla in en Tellstick Net i din router hemma och börja lägg till allt från termometrar till olika sorters dimrar och strömbrytare från exempelvis Nexa (se Tellsticks sajt för alla kompatibla system) och styr dem enkelt från telefonen. Det är ganska skralt med appar som inte ser ut att vara designade av ingenjörer för ingenjörer, men det finns många olika lösningar så rimligen kan du hitta något som passar din smak.

Ca Pris: 1000 kr (Tellstick Net), 100 kr och uppåt för brytare och sensorer.
Mer info: www.telldus.se

Logitech Harmony Ultimate Vi skulle nog kunna täcka en hel roman med vad den här prylen klarar av, men vi försöker hålla oss kort. Harmony är Logitechs fjärrkontrollsserie som styr i stort sett allt i din TV-bänk (och om inte så kan du alltid lära upp dem). Med Ultimate-paketet går de ett steg längre och introducerar dosan Hub till det hela. Det gör att du dels har möjlighet att styra vanliga TV-apparater och stereodelar med IR-signaler som vilken fjärrkontroll som helst, RF-signaler från exempelvis motordrivna projektordukar eller motordrivna mörkläggningsgardiner, Bluetooth-enheter som Playstation 3 och en hel uppsättning andra delar via ditt wifi-nätverk hemma. Här kan du hitta lamporna från Philips Hue, högtalare från Sonos och mycket mer. Genom "Smarta Aktiviteter" (makron om du vill prata fikonspråk) kan du ställa in alla inblandande enheter att slå på sig själva och göra rätt inställningar genom ett enda knapptryck.

Ca Pris: 2500 kr
Mer info: www.logitech.se

Philips Hue De kräver en separat basstation som du kopplar till din router hemma och är inte den billigaste lösningen i stan direkt. Men har du väl investerat i Philips Hue-lampor , som får fler och fler olika modeller hela tiden, kan du få ett riktigt coolt hem. Utöver att slå av eller på och köra dimmer på lamporna kan du även ställa in dem i en hel regnbåge av olika färger för att passa rätt tillfälle. Allt går att automatisera ganska bra via Philips egen app, där du även kan ställa in dem som ljusbaserad väckarklocka om du vill. För extra nörderipill går den även att koppla till internettjänsten IFTTT.

Ca Pris: Lampa 550 kr, startpaket (basstation och tre lampor) 1700 kr, separat switch 550 kr, Lightstrip 800 kr, Hue Lux (utan färger) 280 kr, Livingcolors 800 kr
Mer info: www.philips.se

Belkin Wemo Wemo är en slags korsning mellan Tellstick och Hue. Du kör allt via en basstation som kopplas till din router och via den kan du styra såväl Wemo-lampor som prylar du kopplar till vägguttaget. De senare kan även mäta hur mycket ström som den inkopplade prylen förbrukar. Precis som med Philips Hue kan du nörda till det lite extra med koppling till IFTTT, men systemet fungerar bra även fristående. Här finns även Belkin Netcam som är en övervakningskamera. Det finns även lite roligare tillbehör i form av såväl en kaffebryggare som slow cooker och luftfuktare i Wemo-serien.

Ca Pris: Startset med basstation & 2 lampor 1000 kr, Lampa 300 kr, Netcam 1500 kr, Insight Switch (med strömmätare) 600 kr, Switch med rörelsesensor 800 kr, slow cooker 1300 kr, luftfuktare 2000 kr, enkel switch 500 kr, kaffebryggare 1500 kr
Mer info: www.belkin.com

Qgate Svenska Qgate är på ett sätt en lite enklare lösning än Wemo, Tellstick och Hue, samtidigt som den är rejält avancerad. Här handlar det inte om att styra hela hemmet, utan mest om en enhet som kopplas in med vanlig stickpropp. Utöver att styra den är dock Qgate utrustad med antenn för mobilmottagning, eget SIM-kort och en hel drös sensorer. På så vis kan du sätta på värmen i sommarstugan, höra om en äldre släkting rört sig i sitt hem och mycket mer med en och samma enhet. Det gör den riktigt smart och användbar för en hel rad användningsområden även om den inte har som mål att styra hela huset.

Ca Pris: 2250 kr
Mer info: www.qgate.se