Julklappstips från Mobil

Lista: Årets 5 bästa smarta klockor

Mobils redaktion ger tips på mobila julklappar för alla. I den sista tipslistan kikar vi på årets hetaste kategori, nämligen smarta klockor.

Publicerad Uppdaterad

Den smarta klockans vara eller inte vara är ett populärt ämne att debattera. Medan det är väldigt tilltalande att äntligen komma nära alla de där fantasifulla manickerna som alla från James Bond till Dick Tracy använt sig av under åren är det helt klart att den smarta klockan ännu inte hittat sin riktigt ovärderliga måstefunktion. Det finns mängder med smarta lösningar och appar för klockor, men inget som slagit stort och brett. Istället är det notifieringar från telefonen som är ledordet för alla smarta klockor och där börjar ofta kritikernas argument. Många av klockorna ser dessutom väldigt tekniknördiga ut och det är många som suktar efter smarta klockor som är tillräckligt väldesignade för att passera som ett vanligt armbandsur. Att du behöver ladda klockan väldigt ofta till skillnad från ett vanligt armbandsur brukar också ses som en nackdel.

Men i dagsläget finns det väldigt mycket upptäckaranda hos tillverkarna och om det är någonstans vi kommer att se en stor utveckling för både hård- och mjukvara under kommande året är det bland klockorna.

Pebble/Pebble Steel Ur ett rent historiskt perspektiv är Pebble knappast först ut. Men det var den första klockan i den här nya vågen av smarta klockor som fick riktigt mycket uppmärksamhet och som har visat sig vara ett riktigt stabilt val. Steel-modellen som släpptes i början av året har samma innehåll som den tidigare modellen, men är som namnet antyder gjord i stål och med ett allmänt stilrenare utseende. Pebble är dessutom en av få klockor som fungerar med både Android och Iphone. Ca Pris: 1500/2500 kr (Plast/stål) Mer info: www.getpebble.com

Motorola Moto 360

Motorola hade kunnat bygga in precis vad som helt i den här och den hade ändå fått samma uppmärksamhet. För den här kommer att gå till historien som den första ”riktiga” smartklockan, enbart baserat på sitt utseende. Det hela handlar om något så förhållandevis enkelt som att bygga en klocka med rund display istället för fyrkantig, vilket gör att den ser mer ut som ett traditionellt armbandsur.

På insidan hittar vi Google system för smarta klockor, Android Wear, vilket precis håller på att få upp farten och lovar att ge oss mängder med intressanta användningsområden för klockan.

Ca Pris: 2500 kr
Mer info: www.motorola.com

LG G Watch R Koreanska LG var först ut i Sverige med en Android Wear-klocka , men då med fyrkantig display. Några månader senare kom G Watch R ut i butik och precis som Motorola har de fått väldig uppmärksamhet för sin runda display, och därmed allmänt mer klocklika utseende. Här hittar vi också roligheter som inbyggd pulsmätare, samt givetvis alla användningsområden som börjar dyka upp allt eftersom apputvecklare anammar Android Wear.

Ca Pris: 2500 kr
Mer info: www.lg.com/se

Sony Smartwatch 3 Efter att ha sett Moto 360 och G Watch R kanske Sonys klocka ser lite trist ut med sin fyrkantiga display. Men Sony har byggt uppkopplade klockor sedan de fortfarande hette Sony Ericsson och har bra koll på armbandsburna enheter. Här hittar vi bland annat en inbyggd GPS, som tillsammans med nyare uppdateringar av Android Wear gör att du exempelvis kan använda den som löparklocka utan att ha mobilen med dig.

Ca Pris: 2500 kr
Mer info: www.sonymobile.com/se

Samsung Galaxy Gear S Med Galaxy Gear var Samsung tidigt ute på marknaden för smarta klockor, men den hade en stor nackdel och det var att den enbart fungerade med några få av Samsungs egna mobiler. Gear S fortsätter den dåliga vanan, men bjuder samtidigt på ett helt nytt tänk. Klockan kan nämligen användas utan telefon, då den faktiskt är en telefon själv. Många delar pratar fortfarande med din Samsungtelefon, men du kan utan problem knata iväg till affären och glömma luren hemma utan att du missar några samtal. Samtidigt ser den rätt futuristisk ut med sin stora böjda display över handleden.

Ca Pris: 3600 kr
Mer info: www.samsung.se