IOS7 kamera

Lite nytt men desto rappare

Den nya kamera-appen i Ios 7 påminner mycket om den i Ios 6, i alla fall om man ser till den släppta utvecklarversionen av operativsystemet.

Publicerad Uppdaterad

Fokus i den nya versionen av kameraappen i Ios 7 verkar vara format, filter och video i ultrarapid. Formatdelen innefattar en… fyrkant. Den enda anledningen till tilltaget, som jag kan komma på, är att Apple vill ”Instagramisera” upplevelsen så man kan bestämma komposition redan när man tar bilden. 

Panorama verkar fungera mer eller mindre som tidigare, fast i versionen vi testade hände det ibland att guidepilen inte följde med under panoreringen vilket gjorde det väldigt det väldigt svårt att följa riktlinjen. Det är dock något jag förväntar mig ska åtgärdas till den slutgiltiga versionen. Mer osäkert är det om Apple ordnar så att man även kan ta panoramabilder med mobilen i liggande läge. En funktion som Apple har lagt till är att exponeringen är dynamisk under panoreringen vilket bör ge bättre resultat när panoramat innehåller både ljusa och mörka element.  

En nyhet i videodelen är att det nu går att spela in video i 720p i en bildhastighet på 120 fps så att man sedan kan välja om man vill ha hela, eller delar av filmen, i ultrarapid.

Principiellt samma gränssnitt

Gränssnittets grundkoncept är också mer eller mindre oförändrat. Nytt är dock en snurrlist ovanför den överdrivet tydliga slutarknappen. I listen, vars design är text- och inte ikonbaserad, kan användaren välja mellan olika foto och videolägen samt växlingen mellan de två olika inspelningslägena. Blixt och videokamerakontrollerna sitter fortfarande i respektive övre hörn, med HDR placerad i mitten av dem. Förhandsgraskningen sitter som för i det nedre vänstra hörnet och tar man foton så hittar man knappen för filterinställningar i det motsatta hörnet. Filtereffekterna kan ses i realtid innan man har tagit en bild och det går även att ta bort ett filter efterhand om man inte är nöjd. Filtren liknar de som man finner i Instagram men de är lite mer tillbakahållna. 

Borta är slutaranimationen och de mesta av de grafiska lullullen från Ios 6. En förmodad vinst är att appen har blivit snabbare i och med den renare och enklare designen. Det enda ”animations”-aktiga är att skärmen blir ur fokus i realtid när man byter mellan foto och video-läge. 

Det är för tidigt att dra någon definitiv slutsats av kamera-appen eftersom vi ännu inte har testat den helt slutgiltiga mjukvaran men redan nu kan man säga att Apple har implementerat några efterlängtade förbättringar, samtidigt som man också kan konstatera att de flesta kamera-apparna på marknaden ger betydligt fler alternativ.

När det gäller hårdvarusidan för kameradelen på Iphone 5S så rekommenderar vi att ni läser vår systertidning Kamera och bilds artikel