Tv-tablåer för framtiden

Liveguide lanserar gaming-guide

Med Noclip tar svenska startupet Liveguide sin videoguide till gamingvärlden.

Publicerad Uppdaterad

Sedan i måndags kan live-spelsugna Ios-användare ladda ner appen Noclip, för att skapa en personlig guide till direktsända spelevent, program och tävlingar. Bakom appen står Stockholmsbaserade startup-bolaget Liveguide, som i maj lanserade sin första app, med samma namn som företaget. Appen låter användare designa sin egen tv-tablå av livevideos på nätet.
– Vi hade insett att vi går från att titta på traditionell tv till webb-tv-tjänster, men att det saknades en tablålösning, förklarar Gustav Salominsson, medgrundare till Liveguide.

Den positiva respons teamet fick på Liveguide-appen gav dem rätt: 
– Både kundsamtal och marknadsundersökningar under hösten har visat att det finns ett tydligt behöv för en tablålösning och många har letat efter en liknande lösning i flera år. 

Liveguide-teamet.

Nya livekanaler och eventpartner på g
Både Liveguide-appen och nya Noclip hämtar material från såväl öppna som stängda API:er. Det sistnämnda innebär en hel del jobb med att få till partnerskap, vilket teamet hela tiden arbetar vidare med.
– Vi jobbar fortfarande hårt med att få in nya livekanaler, men nu också med att få in vår första eventpartner, säger Gustav Salomonsson.

Noclip, som alltså vänder sig till gamers, en av de mest aktiva livetittargrupperan på Internet, kan ändå i dag, tack vare material från bland annat Twitch, Azubu, Ustream – och sedan alldeles nyss även gamingkanalerna Viagame och Hitbox – samla och sortera över en miljon live-kanaler för att ge personligt utformade rekommendationer och meddelanden om live-spelvärlden. Liveguide stoltserar med över två miljoner kanaler och har bland annat YouTube, Viagame och Daily Motion som källor. Tidigare i höst fick man även in Bambuser.

Framtidens tv-tablåer
Liveguide-teamet arbetar också på att förbättra tjänsterna för att göra det lättare för användare att personliggöra sina tablåer utefter intressen, genrer och vad man tittat på tidigare. Fler plattformar är också på gång.
– Vi har även utvecklat Liveguide för webben, en ny infosida finns uppe och en web-app är påbörjad, avslöjar Gustav Salomonsson.
Svaret på frågan om vad som är Liveguides mål låter inte vänta på sig:
– Att vara med och påverka skiftet från traditionell tv till Internet och i framtiden vara det självklara valet när man vill få reda på vad som direktsänds i världen just nu.
Det gäller alltså för allt från nyheter till musik – och numera även spel.

Acceleratorprogram i sista sekunden
Liveguide var en skoluppgift inom mobil utveckling som han, Sebastian Andréason, Hugo Björkdahl och Johan Cato gjorde på Hyper Island och som de utvecklade till ett aktiebolag. Sedan augusti är Liveguide en del av Stockholm Innovation & Growths (Sting) acceleratorprogram Fastforward
– Som produktinriktat team kände vi att det var viktigt för vår framtid. Det kändes också spännande med möjligheten till ett första kontor för oss som företag, säger Gustav Salomonsson om att ansöka till Fastforward. 
Liveguide kom med i sista sekund – tack vare skicklighet och lite tur.
– Det var en kompis som berättade om det, men då var ansökningsperioden slut. Vi bestämde oss för att kontakta dem ändå, och det slutade med att vi kom in i alla fall!

Noclip för Ios finns att ladda ner här.
Liveguide för Ios finns att ladda ner här.