1
1
https://www.mobil.se/nyheter/manen-far-4g-uppkoppling-senare-i-ar
573619
Nyheter
falskt
Jordens följeslagare får eget telenät

Månen får 4G-uppkoppling senare i år

Som en del av människans återkomst till månen får himlakroppen ett eget telenät.

Som en del av Nasas pågående Artemis-program, vars avsikt är att ta människan tillbaka till månen, kommer Nokia senare i år att börja etablera himlakroppens första mobilnät. Enligt Luis Maestro Ruiz De Temino, Nokias huvudingenjör, planerar företaget att skjuta upp 4G-nätverket via en SpaceX-raket under de kommande månaderna. Utrusningen är utformad för att klara de hårda förhållandena i rymden, med tanke på månens mycket begränsade atmosfär.

Det är det amerikanska företaget Intuitive Machines som ska designa månlandaren Nova-C som kommer att ha en antennutrustad basstation för att upprätta anslutningen. Det kommer även att följa med en liten soldriven ”rover” där en LTE-anslutning kommer att upprättas mellan landaren och fordonet. 

Nokia har arbetat med utvecklingen av månens telenät sedan man blev utvalda av Nasa år 2020, och telenätet kommer inte bara att underlätta för astronauter att kommunicera med varandra utan även underlätta möjligheterna att fjärrstyra fordon, strömma video i realtid och överföra telemetridata tillbaka till jorden.

Man kommer att landa vid Shackleton-kratern vid månens sydpol, där kraterns kanter nås av tillräckligt mycket solljus för att driva både fordon och kommunikationsutrustningen.

Den senaste personen som gick på månen var Eugene Cernan tillsammans med Harrison Schmitt under Apollo 17-uppdraget den 14:e december 1972.

Källa

Ämnen