Går mot en mer pc-lik användarupplevelse

Med Ipad OS får Apples surfplattor äntligen stöd för mus

Att Apple nu väljer att förse sina surfplattor med ett eget operativsystem har många fördelar för användarna, inte minst att man kommer att kunna använda mus.

Publicerad Uppdaterad

Apples ambition med Ipad Pro har varit mycket tydlig, även om man inte nått hela vägen ännu: Surfplattorna ska bli ett gångbart alternativ till en klassisk bärbar dator. Att man till slut fick släppa IOS och nu istället väljer att förse plattorna med egna Ipad OS innebär förstås att man tar ett steg närmare målet. Med det nya operativsystemet får man även om det baseras helt på vanliga Ios, fönsterhantering och multitasking som rimmar bättre med hur man faktiskt använder en Ipad. Och nu har utvecklaren Steve Troughton-Smith upptäckt ytterligare en stor fördel med Ipad OS, nämligen att det kommer med stöd för mus, något som verkligen kommer att göra användarupplevelsen mer pc-lik. 

Både USB och Bluetooth

Musstödet fungerar som väntat, det vill säga att fingret som man normalt använder med pekskärmen illustreras av en markör som man flyttar med hjälp av musen. Det ska gå att ansluta en mus både via USB och via Bluetooth. Även Apples Trackpad kommer att fungera. Det är oklart huruvida Apple kommer att satsa på ett bredare musstöd på Ipad framöver. I dagsläget är funktionen ett så kallat hjälpmedelsval, och Apple valde att inte nämna stödet överhuvudtaget under gårdagens keynote på WWDC. Möjligen vill Apple inte att man använder Ipad med en mus. Vår gissning är dock att många sannolikt föredrar att använda en mus framför fingrarna eller en Apple Pencil, när det handlar om att få saker gjorda snabbt. 

Källa