Chromecast-dödare

Mediaspelare med öppen källkod

En ny HDMI-dongel med namnet Matchstick kör öppna Firefox OS.

Publicerad Uppdaterad

En knapp månad återstår av Matchstick-projektets insamling på Kickstarter, men finansieringen har redan passerat 200 % av målet. För 18 USD kan man köpa sig ett exemplar med beräknad leverans i februari 2015. Till skillnad från Chromecast är Matchstick en helt öppen plattform – både hårdvaran och systemet är open source. Trots det verkar de stora innehållsleverantörerna vara med på tåget. Enligt Matchstick kommer det att finnas appar för tjänster som Netflix, HBO och Pandora från start.

I likhet med Chromecast och Apple TV kan man styra Matchstick från mobilen, datorn eller surfplattan. Appar för Android, Ios och Firefox OS ska finnas från start. Namnet till trots är enheten inte direkt någon sticka – den ser mer ut som en tändsticksask med utskjutande HDMI-kontakt.

Processorn heter Rockchip 3066 och är ett tvåkärnigt ARM Cortex A9-baserat systemchip. Enheten har 1 Gbyte arbetsminne och 4 Gbyte lagring. Videouppspelningen klarar Full HD, men inte 4K.

Operativsystemet Firefox OS innebär att det finns rikligt med appar för spelaren. Enligt hemsidan ska dessutom många Chromecast-appar fungera direkt, eller vara möjliga att kompilera om, för användning på Matchstick.

Det öppna systemet gör att enheten inte bara har potential som mediaspelare för hemmabruk utan också kan användas för exempelvis digitala skyltar eller infokiosker.

Källa